NK tegelwippen

Geertruidenberg wipt mee!

Geertruidenberg doet voor het eerst mee met het NK Tegelwippen, een nationaal initiatief dat plaatsvindt van 21 maart tot 31 oktober 2024. Samen kunnen we bijdragen aan een groenere en gezondere omgeving. Het maakt niet uit of u een kleine of grote tuin heeft, iedereen kan meedoen! Wipt u mee?

Tegelwippen is het verwijderen van stenen in uw tuin en het vervangen van deze tegels door gras, bloemen, planten en/of bomen. Op deze manier levert u een waardevolle bijdrage aan de vergroening van uw omgeving. De verwijderde tegels kunt u hergebruiken in uw eigen tuin of laten ophalen door de tegeltaxi. Op de onze pagina over vergroenen delen we meer tips voor het vergroenen van uw tuin. Door uw tuin te vergroenen, ontstaat er meer ruimte voor planten, dieren en insecten, maar ook een aangenamere leefomgeving doordat hittestress en wateroverlast worden verminderd. Daarom doen wij als gemeente Geertruidenberg sinds dit jaar ook mee met het NK Tegelwippen.

Het is eenvoudig: wip de tegels uit uw tuin en vervang ze door groen. Geef het aantal verwijderde tegels en een foto als bewijs op, en ze worden toegevoegd aan de tegelstand. Iedereen kan meedoen, maar zorg ervoor dat de tegels die u verwijdert van u zijn. Ga niet zomaar tegels wippen in de openbare ruimte. De tegels kunt u registreren via nk-tegelwippen.nl

Als u van plan bent gebruik te maken van de tegeltaxi, hoeft u uw tegels niet op te geven. Dit doen wij dan voor u.

Vanuit de organisatie NK tegelwippen worden er elk jaar leuke prijzen weggeven. Maandelijks selecteert de vakjury uit de ingezonden foto’s de "Wipper van de Maand". De jury kiest de leukste, mooiste, gezelligste en meest originele foto's om de Wipper van de Maand te benoemen. Wat kunt u winnen? U ziet het op nk-tegelwippen.nl.

Heeft u tegels die u niet kunt hergebruiken? Geen zorgen! Eén keer per maand rijdt de tegeltaxi rond om tegels en zand op te halen en af te voeren, deze service is helemaal gratis! 

Aanvraagformulier tegeltaxi

Dit zijn de spelregels:

  • Uiterlijk tot en met de maandag voor de vierde vrijdag van de maand kunt u uzelf aanmelden voor de tegeltaxi voor die betreffende maand. De tegeltaxi kan langskomen vanaf 1 m2 gewipte tegels (ca. 11 tegels van 30x30cm).
  • Het maximum aantal m2 tegels is 25m2. Heeft u meer tegels, stuur dan een e-mail naar duurzaamheid@geertruidenberg.nl. Wij nemen dan contact met u op.
  • Er mag ook vrijgekomen zand (dat onder de tegels ligt) aangeboden worden. De minimale hoeveelheid zand is 120 liter (twee kruiwagens) en de maximale hoeveelheid zand is 2000 liter. Zand wordt alleen opgehaald in combinatie met tegels. Alleen zand aanbieden is geen optie.
  • U kunt alleen tegels, klinkers en zand inleveren, geen ander materiaal. 
  • U kunt alleen gebruikmaken van de tegeltaxi als de tegels vervangen zijn door groen. Grind en kunstgras tellen niet als groen. U moet een foto toevoegen van het resultaat (voor en na foto). Als het u niet lukt om een foto toe te voegen, kunt u altijd om hulp vragen via duurzaamheid@geertruidenberg.nl.
  • De gewipte tegels (en mogelijk zand) worden voor de woning op de stoep aangeboden voor 07.00 's ochtends van de betreffende ophaaldag.
  • Let op: de tegels (en mogelijk zand) moeten zichtbaar zijn en de kraanwagen moet er goed bij kunnen. Leg dit dus niet tegen de muur en tussen auto's.

Wilt u nog een stap verder gaan in het vergroenen van uw omgeving? Dan kunt u eventueel een beroep doen op de gemeentelijke klimaatsubsidie. Voor meer informatie en hoe u subsidie kunt aanvragen, kunt u terecht op Geertruidenberg.nl/klimaatsubsidie.

Laten we samen Geertruidenberg groener maken en een gezonde leefomgeving creëren voor ons allemaal!