Zwerfafval

We zetten ons op verschillende vlakken in om uw omgeving schoon te houden. Dit doen we door voldoende afvalbakken te plaatsen, deze tijdig te ledigen en regelmatig de openbare ruimte schoon te maken. Ook u kunt daaraan bijdragen, bijvoorbeeld door u aan te melden als ZAP-vrijwilliger of door mee te doen met een van landelijke opschoondagen

 

‘ZAP-vrijwilliger’ of ‘ZAPper’ is een afkorting voor zwerf-afval-pakker. ZAP-vrijwilligers zijn inwoners die vrijwillig zwerfafval opruimen. Bijvoorbeeld wanneer ze een rondje (hard)lopen, de hond uitlaten of bewust de natuur ingaan om zwerfafval op te ruimen.

Wilt u ook bijdragen om Geertruidenberg schoon te houden? Meld u dan aan als ZAP-vrijwilliger.

Meld u aan Vragen en opmerkingen

Als u ook gezinsleden aan wilt melden (bijvoorbeeld uw partner), benoem hen dan ook in uw aanmelding. Als u zich heeft aangemeld, krijgt u een afvalgrijper, handschoenen, een veiligheidshesje en speciale afvalzakken in bruikleen.

Waar en wanneer

U kunt overal afval opruimen, zoals op straat, het buitengebied, speeltuintjes, parken of op de sportvereniging. Het maakt ook niet uit wanneer en hoe vaak u dat doet. Om te zien waar andere ZAP-vrijwilligers actief zijn, kunt u de (gratis) Helemaal Groen-app gebruiken. Hiermee kunt u uzelf zichtbaar maken voor anderen en ziet u precies in welke gebieden nog niet wordt opgeruimd. 

Helemaal Groen App

Met deze gratis app motiveren we elkaar om de buurt en wijk schoon te houden. De app maakt op een kaart direct zichtbaar waar u zwerfafval hebt geraapt. En dat motiveert andere bewoners om juist in andere straten zwerfafval te rapen. Op het dashboard kunt u zien hoeveel mensen er al actief zijn geweest in uw wijk. 

Hoe werkt het?

  • Download de app.
  • Zet de app aan als u aan uw wandeling begint. 
  • Als u aan het einde van uw wandeling de route opslaat dan kleurt deze groen op de kaart. Een andere zap vrijwilliger ziet dan dat deze straten zonder zwerfafval zijn.
  • Na enkele dagen kleurt uw route bruin, zodat iedereen ziet dan een opschoon wandeling wenselijk is.

Op zaterdag 19 maart is de nationale opschoondag, een goede aanleiding om bij te dragen aan een schone en fijne buurt.

Doe mee aan het opschoonommetje! Het opschoonommetje is een wandeling door uw eigen buurt of wijk. tijdens deze wandeling neemt u materialen mee om uw buurt zwerfafvalvrij te maken.

Wanneer?

Bepaal zelf of u op zaterdag 19 of zondag 20 maart een ommetje gaat maken. 

Waar?

Ook dat bepaalt u zelf. Waar maakt u graag een ommetje? 

Tip: maak gebruik van de Helemaal Groen App tijdens uw opschoonommetje dan weten andere zap vrijwilligers welke straten zwerfafval vrij zijn

Meld u aan!

Heeft u wel zin in een actieve opschoonwandeling? Met als resultaat een mooie schone buurt. Meld u dan voor 14 maart aan. Heeft u materialen nodig? Die kunt tijdens uw aanmelding direct aanvragen. Deze worden bij u afgeleverd. 

Aanmelden