Zwerfafval

We zetten ons op verschillende vlakken in om uw omgeving schoon te houden. Dit doen we door voldoende afvalbakken te plaatsen, deze tijdig te ledigen en regelmatig de openbare ruimte schoon te maken. Ook u kunt daaraan bijdragen, bijvoorbeeld door u aan te melden als ZAP-vrijwilliger of door mee te doen met het Opschoonommetje.

De gemeentelijke Priknick, die we altijd op de Landelijke Opschoondag organiseren, is dit jaar in verband met corona in aangepaste vorm. We organiseren dit jaar het Opschoonommetje. Het Opschoonommetje doet u alleen of met uw huisgenoten. Tijdens deze wandeling neemt u materialen mee om uw buurt zwerfafvalvrij te maken. Zo kunnen we toch samen zorgen voor een schone buurt. Doet u mee?

Wanneer?

Bepaal zelf of u op zaterdag 20 of zondag 21 maart een ommetje gaat maken. En ook de tijd bepaalt u zelf.

Waar?

Ook dat bepaalt u zelf. Waar maakt u graag een ommetje? Zoek de opschoonmaterialen bij elkaar en u kunt aan de slag.

Meld u aan!

Heeft u wel zin in een actieve opschoonwandeling? Met als resultaat een mooie schone buurt. Meld u dan voor 17 maart aan. Heeft u materialen nodig? Die kunt tijdens uw aanmelding direct aanvragen. Deze worden bij u afgeleverd. 

Aanmelden

Zwerfafvalchallenge

Laat vol trots, door middel van een selfie op social media, zien dat u zich inzet tegen zwerfafval bij u in de buurt. Daag uw vrienden of familie uit om ook mee te doen. En vergeet de foto niet naar de gemeente te sturen.

De spelregels

  1. Maak een selfie en laat zo zien dat u zwerfafval aanpakt.
  2. Stuur ons uw foto via Instagram of Facebook. Dit mag openbaar, maar natuurlijk ook als privébericht.
  3. De leukste inzendingen maken kans op leuke, duurzame prijzen.
  4. Vergeet niet om ook uw vrienden en familie uit te dagen om mee te doen!

‘ZAP-vrijwilliger’ of ‘ZAPper’ is een afkorting voor zwerf-afval-pakker. ZAP-vrijwilligers zijn inwoners die vrijwillig zwerfafval opruimen. Bijvoorbeeld wanneer ze een rondje (hard)lopen, de hond uitlaten of bewust de natuur ingaan om zwerfafval op te ruimen.

Wilt u ook bijdragen om Geertruidenberg schoon te houden? Meld u dan aan als ZAP-vrijwilliger.

Meld u aan Vragen en opmerkingen

Als u ook gezinsleden aan wilt melden (bijvoorbeeld uw partner), benoem hen dan ook in uw aanmelding. Als u zich heeft aangemeld, krijgt u een afvalgrijper, handschoenen, een veiligheidshesje en speciale afvalzakken in bruikleen.

Waar en wanneer

U kunt overal afval opruimen, zoals op straat, het buitengebied, speeltuintjes, parken of op de sportvereniging. Het maakt ook niet uit wanneer en hoe vaak u dat doet. Om te zien waar andere ZAP-vrijwilligers actief zijn, kunt u de (gratis) Helemaal Groen-app gebruiken. Hiermee kunt u uzelf zichtbaar maken voor anderen en ziet u precies in welke gebieden nog niet wordt opgeruimd.