Wijk overstijgend burgerinitiatief

Het kan zijn dat u samen met andere inwoners een goed idee of een wens hebt voor de gemeente. Als u zo’n idee of wens hebt, kunt u dit aanmelden bij de gemeente als wijk overstijgend burgerinitiatief. Wanneer uw idee gaat over uw eigen buurt of wijk, dan kunt u het aanmeldformulier voor het wijkbudget van het wijkgericht SAMENwerken invullen.

Wanneer u een wijk overstijgend burgerinitiatief aanmeldt, dan komt het op het bordje van de gemeenteraad terecht. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een beslissing over uw idee. Misschien kan het wel echt uitgevoerd worden!

Aanmelden met een wijk overstijgend burgerinitiatief kan door het invullen van het aanmeldformulier. In het aanmeldformulier staat alle informatie die u nodig heeft om een verzoek in te dienen.

Digitaal aanvraagformulier

Waar moet een burgerinitiatief aan voldoen?

  • Initiatiefnemers kunnen een burgerinitiatief indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester. Dan kan door het aanmeldformulier in te vullen en deze te mailen of per post op te sturen. Het formulier mag ook afgegeven worden aan de balie in het gemeentehuis.
  • Het verzoek wordt ingediend via het aanmeldformulier en bevat de volgende gegevens:

naam, contactadres, telefoonnummer, e-mailadres en handtekening van de indieners;

- een omschrijving van het burgerinitiatiefvoorstel, waarin wordt aangegeven wat het onderwerp is, wat het doel is van het voorstel en welk besluit van de gemeenteraad wordt gevraagd;

- het beoogde budget voor de uitvoering van het initiatief;

- de beoogde wijze van borging (hoe gaat het initiatief uitgevoerd worden, wie of wat is daarvoor nodig en hoe gaan we het initiatief onderhouden wanneer het gerealiseerd is);

- bewijsmateriaal dat voor het initiatief draagvlak bestaat. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een handtekeningenlijst.

Wanneer kan een verzoek geweigerd worden?

  • Als het initiatief voornamelijk betrekking heeft op privébelangen van de initiatiefnemers;
  • Als het initiatief over een onderwerp gaat wat niet tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort;
  • Als het initiatief een vraag is over het gemeentelijk beleid;
  • Als het initiatief een klacht is over een gedragen of een besluit van het gemeentebestuur;
  • Als het initiatief over een onderwerp gaat waar de gemeenteraad korter dan 2 jaar voor indiening van het burgerinitiatiefvoorstel een besluit over heeft genomen;
  • Als het initiatief een wijziging van beleid betreft dat al in een vergevorderd stadium van ontwikkeling is of al uitgevoerd is
  • Als de raad oordeelt dat de initiatiefnemer onvoldoende kan aantonen dat voor zijn initiatief draagvlak bestaat.

Een verzoek is ingediend, hoe nu verder?

  • Wanneer het formulier is ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad, wordt er gekeken of het verzoek juist is ingediend en of het verzoek voldoet aan de eisen.
  • Vanuit de gemeente wordt op basis van het aanmeldformulier een inschatting gemaakt hoeveel uren er vanuit de gemeente nodig zijn om het initiatief te ondersteunen en begeleiden. Daarnaast wordt er gekeken naar de kosten voor het onderhoud van het initiatief.
  • Het verzoek voor agendering van het burgerinitiatief komt vervolgens bij het presidium te liggen. Het presidium kan het burgerinitiatief op de agenda van een vergadering van de raad luistert plaatsen.
  • In de raad luistert kan het initiatief gepresenteerd worden aan de raad. Daarna gaat het initiatief terug naar presidium. Het presidium kan het voorstel dan op de agenda plaatsen van de raad debatteert en/of de raad besluit. De raad kan vervolgens een besluit nemen over het initiatief.

Meer weten?

Meer informatie is opgenomen in de verordening wijk overstijgend burgerinitiatief gemeente Geertruidenberg 2023.