Oud en nieuw

Op deze pagina vindt u alle informatie over de jaarwisseling en het landelijk vuurwerkverbod. 

Deze jaarwisseling geldt opnieuw een landelijk vuurwerkverbod. De verkoop van vuurwerk, het in bezit hebben en afsteken hiervan is verboden. Dit om extra druk op de zorg en handhaving te voorkomen. Het vuurwerkverbod geldt niet voor kindervuurwerk, de zogenaamde F1-categorie. Hieronder vallen bijvoorbeeld sterretjes en trektouwtjes die het gehele jaar in de schappen liggen.

Licht soort vuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes, knettermatjes, grondbloemen en sierfonteintjes mogen met de jaarwisseling worden afgestoken. Dit vuurwerk mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen en afsteken en is te herkennen aan de F1 categorie.

Inwoners die zich niet aan de vuurwerkverbod-regels houden, kunnen flinke boetes of straffen oplopen en een aantekening in het strafblad. Zij krijgen dan mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer dat vaak wordt gevraagd door potentiële werkgevers en/of stage-bedrijven. Hierdoor loopt men bijvoorbeeld een mooie baan en/of stageplek mis. Vaak beseffen jongeren zich niet wat voor consequenties dit heeft. Zo kunnen ze het risico lopen op vertraging of het niet kunnen afmaken van hun opleiding.

Heeft u ondanks het landelijk vuurwerkverbod toch overlast van vuurwerk in uw buurt? Of ziet u dat uw buurtgenoot vuurwerk heeft opgeslagen in zijn woning of verhandelt? Meld het! Onze boa’s en politie doen hun uiterste best om de regels rondom het vuurwerkverbod te handhaven, maar zij kunnen niet overal direct heen. Wij hopen op uw begrip hiervoor. Wel vragen wij u om overlast te blijven melden. Door uw melding krijgen wij een goed overzicht van de vuurwerkoverlast en kunnen wij hierop actie ondernemen.

Vuurwerkoverlast melden

Uw melding kunt u op verschillende manier doorgeven:

•           Politie (0900-8844) bij verdenking van illegale opslag van vuurwerk, ernstige overlast of vernieling
•           Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) 

Ziet u iets verdachts of is er gevaar? Twijfel niet, maar bel direct 112.

Meer informatie over het landelijk vuurwerkverbod vindt u op Rijksoverheid.nl

Laten we, ondanks het landelijk vuurwerkverbod, samen zorgen voor een mooie en veilige jaarwisseling.

Ziet u schade door vuurwerk in de openbare ruimte? Meldt dit dan via de BuitenBeter App.

Op 31 december sluiten wij de containers van de gratis brengvoorzieningen, u kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de containers voor PMD en glas. Deze vindt u bij supermarkten en andere centrale plaatsen in de gemeente.

De containers die te openen zijn met een toegangspas blijven wel beschikbaar voor gebruik.

Wij willen u vragen om uw afval niet naast de containers te plaatsen. Vanaf 2 januari zijn alle containers weer open voor gebruik.

Tijdens de jaarwisseling gaan we weer gaan genieten van kerstkransjes, appelbeignets en oliebollen! Heerlijk, maar wat doet u met het overgebleven frituurvet?

Spoel het overgebleven vet na het bakken niet door het toilet of gootsteen. Want frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool. Giet het frituurvet of de olie in een plastic fles. Heeft u geen plastic fles in huis? Gebruik dan bijvoorbeeld een leeg melkpak. Het overgebleven frituurvet kunt u naar de vetrecyclecontainer brengen. Deze container is te vinden bij de milieustraat aan de Forellenweg 24 in Raamsdonksveer.

Meer weten over wat niet in het riool thuis hoort? Ga naar www.nietinhetriool.nl