Leerlingenvervoer

Het leerlingenvervoer is er voor kinderen die door een beperking niet zelfstandig naar school of het stage-adres kunnen reizen. Het kan hierbij gaan om een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of psychische beperking. 

Uw aanvraag leerlingenvervoer voor het komende schooljaar kunt u tot 1 juli indienen met uw DigiD toegang. Houd er rekening mee dat de gemeente minimaal 8 weken nodig heeft om te beoordelen of uw kind in aanmerking komt voor leerlingenvervoer. Als u de aanvraag indient na 1 juli, dan kunnen wij niet garanderen dat het vervoer tijdig wordt toegekend.

Online aanvragen

U kunt vergoeding van de reiskosten aanvragen voor:

  • aangepast taxi-/busvervoer;
  • het zelf brengen en ophalen van uw kind;
  • openbaar vervoer, eventueel met begeleiding.

Hulp nodig bij aanvraag

U heeft geen DigiD of het lukt u niet zelf om het digitale formulier in te vullen? Wij helpen u verder.

U kunt een mail sturen naar leerlingenvervoer@geertruidenberg.nl of bel maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.30 uur met tel. 140162.

Online aanvragen

U komt voor de regeling in aanmerking als u voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

  • Als de school van het primair onderwijs op meer dan 6 km van uw woning ligt.
  • Als uw kind vanwege zijn/haar handicap niet zelfstandig naar het primair onderwijs kan en niet door u naar school gebracht kan worden.
  • Als uw kind op het voortgezet (speciaal) onderwijs zit en vanwege een handicap in het geheel niet, of niet zelfstandig of met begeleiding van het openbaar vervoer gebruik kan maken.
  • Als uw kind naar de vrijeschool de Strijene, de Wissel of het Taalonderwijs gaat en uw verzamelinkomen is lager dan €27.450, dan vragen we u om een inkomensverklaring (IB60)

Een leerling van 11 jaar of ouder die zelfstandig met het openbaar vervoer kan reizen, of dit naar verwachting binnen een schooljaar kan leren, kan een Voor Elkaar pas krijgen. Een Voor Elkaar pas staat gelijk aan een Brabant jeugdabonnement van Arriva. Als begeleiding (in eerste instantie) nodig is dan is er een gratis begeleiderspas beschikbaar. Met de begeleiderspas kunnen leerlingen onder begeleiding van een ouder of een ander vertrouwd persoon oefenen met het reizen per OV. Mocht het uiteindelijk toch niet lukken om met het Openbaar Vervoer te reizen, dan blijft het recht op taxivervoer bestaan.

Leren om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen

Leerlingen die naar het voortgezet speciaal onderwijs gaan kunnen door de Voor Elkaar pas van aangepast vervoer overstappen op het openbaarvervoer. Het doel hiervan is om de zelfstandigheid van de leerlingen te kunnen verbeteren. Op kosten van de gemeente kan een leerling, met een begeleider, een schooljaar lang oefenen. Op deze manier kan de leerling uiteindelijk leren om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Tijdens dit schooljaar is het de bedoeling dat de leerling het aangepast taxivervoer (onder begeleiding) langzaam afbouwt. Indien de leerling zelfstandig kan reizen per OV vergoedt de gemeente een OV-kaart gedurende de tijd dat de leerling op het VSO zit. Wanneer dit toch niet lukt, dan kan de leerling alsnog terugvallen op aangepast vervoer.

Uw klacht over het leerlingenvervoer kunt u online indienen.