Woningaanpassingen

Zelf doen

Simpele woningaanpassingen en het gebruik van domotica kunnen uw kwaliteit van wonen en leven verbeteren. Vaak kunt u dit zelf doen. Domotica zijn technische hulpmiddelen die u binnen in huis kunnen helpen. Zoals het aan- en uitschakelen van apparaten en op afstand.

Hulp van vrijwilligers

Als u zelf uw woning niet kunt aanpassen,is er misschien iemand in uw omgeving die dit voor u kan doen. Zoals kinderen, buren of vrienden. Of doe een beroep op vrijwilligers via de klussendienst van Stichting Welzijn & Ondersteuning Geertruidenberg (SWOG)

Inschakelen aannemer of installateur

Voor grotere woningaanpassingen kunt u een aannemer of installateur inhuren. In de gemeente zijn er allerlei ondernemers en bedrijven die u hierbij kunnen helpen. Het inhuren van een lokaal bedrijf of zzp'er kan voordelen hebben. Zoals bij service en onderhoud.

Woningaanpassingen hoeven niet altijd veel te kosten, maar het is wel verstandig om hier  geld voor te reserveren:

  • buitenlamp met bewegingssensor ongeveer €50
  • aanbrengen van een wandbeugel in het toilet ongeveer € 250
  • plaatsen van een nieuw verhoogd toilet en waterreservoir ongeveer € 750

Korting

Soms kunt u een vergoeding of korting voor woningaanpassingen krijgen. Sommige ouderenbonden of ledenverenigingen van thuiszorgaanbieders geven kortingen op producten of klusdiensten. In de gemeente is dit Thebe thuiszorg.

Zorgverzekering

Woningaanpassingen vallen soms onder de basisverzekering of aanvullende verzekering van uw zorgverzekeraar. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.

Inschakelen gemeente en woningcorporatie

De gemeente en woningcorporaties kunnen op verschillende manieren (financieel) ondersteunen bij woningaanpassingen. Zoals de blijverslening.