Vragen en antwoorden over langdurige opvanglocatie

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden. Deze vragen worden regelmatig bijgewerkt.

Vluchtelingen

Vluchtelingen zijn mensen die door oorlog of andere redenen in gevaar zijn of bang zijn voor hun leven en gevlucht zijn uit hun eigen land. Ze vragen of ze in ons land mogen blijven omdat ze in Nederland veilig zijn. 

Asiel aanvragen 

Als vluchtelingen vragen of ze in Nederland mogen blijven, dan noemen we dat: asiel aanvragen. 

Asielzoekers 

Vluchtelingen die vragen of ze mogen blijven (asiel aanvragen), noemen we asielzoekers. Tijdens het wachten op de beslissing of ze mogen blijven, worden ze opgevangen in asielzoekerscentra (azc’s) of regionale opvanglocaties.

Statushouder 

Als asielzoekers te horen hebben gekregen dat ze mogen blijven in Nederland, noemen we ze statushouders. Vanaf dat moment hebben ze een officiële verblijfsstatus en recht op een woning in Nederland.

Noodopvang 

Noodopvang betekent dat het om tijdelijke opvang gaat. Veel statushouders wonen nog in een asielzoekerscentrum, omdat er geen woningen zijn voor ze. Dit komt doordat er in Nederland te weinig woningen zijn. Omdat de statushouders nog in het azc wonen, zijn er op die opvanglocaties weer te weinig plekken voor nieuwe asielzoekers. Daarnaast is er in Nederland een tekort aan AZC's in verhouding met de toenemende instroom. Daarom zijn er in alle gemeenten in Nederland extra opvanglocaties nodig. Dat gaat dus om tijdelijke noodopvang van asielzoekers en statushouders die wachten op een woning.

Waarom vangt de gemeente vluchtelingen op?

Door de komst van de Spreidingswet, heeft iedere gemeente een verantwoordelijkheid om bij te dragen in een oplossing voor dit maatschappelijke vraagstuk. Gemeente Geertruidenberg heeft door de komst van de Spreidingswet op dit moment een wettelijke opgave om 57 asielzoekers op te vangen. Naast de opvang van asielzoekers hebben gemeenten ook een verantwoordelijkheid om Oekraïense ontheemden op te vangen. Voor de gemeente Geertruidenberg gaat dit nu om een opgave van 112 opvangplekken.

Hoe hebben jullie de criteria opgesteld? 

Tijdens 3 participatiebijeenkomsten in april 2024 hebben inwoners en ondernemers criteria aangegeven die ze belangrijk vinden waaraan een opvanglocatie zou moeten voldoen. Deze criteria zijn door een werkgroep gebundeld en geprioriteerd. Dit heeft een overzicht opgeleverd met de meest voorkomende en belangrijke criteria. 

Wat is hierin de rol van de gemeenteraad? 

Dit overzicht met criteria is in juni 2024 voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft de criteria vastgesteld en vormen de kaders van waaruit we op zoek gaan naar een geschikte locatie of locaties.

Hebben jullie al een geschikte locatie gevonden? 

Uit alle onderzoeken die door de gemeente in het afgelopen jaar gedaan zijn is er één mogelijk geschikte locatie naar voren gekomen. Dit zijn de trainingsvelden  van voetbalverenging RFC aan de Kloosterweg, ten zuiden van de Eendrachtsweg in Raamsdonksveer.

Welke andere locaties zijn overwogen?

In 2024 heeft de gemeente, samen met inwoners, een aantal criteria bepaald waar opvanglocaties aan zouden moeten voldoen. Uit alle locaties die zijn aangedragen zijn er drie locaties naar voren gekomen die het meest aan de criteria voldoen. Als eerste was dat de locatie Hermenzeil maar dit is eind 2023 niet doorgegaan. Ook het Hoge Veer is genoemd, maar is geen optie omdat er al plannen zijn om daar nieuwbouw te ontwikkelen. Tenslotte de trainingsvelden van voetbal vereniging RFC. En deze laatste lijkt het meest kansrijk. 
 

Is het al definitief dat de opvanglocatie op de voetbalvelden van RFC komt? 

Op dit moment is er nog niets definitief besloten over deze mogelijk, kansrijke locatie. Er moeten nog belangrijke vervolgonderzoeken worden uitgevoerd naar riolering en water. Ook zal een vergunningstraject doorlopen worden. Op 22 april 2025 heeft het college van B&W besloten om deze mogelijk kansrijke locatie voor te leggen aan de gemeenteraad zodat ze door kunnen gaan met een aantal onderzoeken om de haalbaarheid van deze locatie te bepalen.

Wordt de opvanglocatie op de trainingsvelden van RFC tijdelijke of permanente bouw? 

Als we daar gaan bouwen, dan wordt het een permanente opvanglocatie, bedoeld voor meerdere doelgroepen: Oekraïense ontheemden, asielzoekers, starters en andere aandachtsgroepen zoals spoedzoekers. Als de wettelijke opgave voor opvang van vluchtelingen vermindert, komen er woningen vrij voor eigen inwoners (starters, spoedzoekers)

Voor hoeveel personen wordt er dan op de trainingsvelden van RFC gebouwd? 

We gaan uit van een capaciteit van 250 personen, wat overeenkomst met ongeveer 60 woonunits.

Als er een opvanglocatie komt op de trainingsvelden van RFC, hoe wordt dan de speel- en wedstrijdcapaciteit gewaarborgd? 

De gemeente is in gesprek met RFC om te bekijken hoe dit het beste gecompenseerd kan worden.

Hoe lang duurt het voordat de opvanglocatie er staat en de vluchtelingen die nu in het Hoge Veer zitten kunnen verhuizen? 

We verwachten dat dit 3 jaar, hopelijk korter, zal duren.

Wanneer neemt de gemeenteraad hierover een besluit? 

Op 5 juni neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Kan ik ook meepraten over deze locatie en de opvang van vluchtelingen? 

Jazeker, dat kan. Op 15 mei vindt een ‘de raad luistert’ plaats en op 22 mei een ‘de raad debatteert’. Deze vergaderingen zijn openbaar en u bent welkom als toehoorder. Ook kunt u op 15 mei, tijdens de raad luistert, uw stem laten horen door spreekrecht aan te vragen. 

Aanmelden: Als u aanwezig wilt zijn op deze vergaderingen en/of als u gebruik wilt maken van het spreekrecht op 15 mei dan kunt u zich aanmelden bij de griffier via: griffier@geertruidenberg.nl.

U kunt zich tot een dag voordat de vergaderingen plaatsvindt aanmelden. 

Wie betaalt alle kosten voor de opvang?

Het Rijk betaalt de kosten voor de opvang van vluchtelingen, wanneer er concrete locaties in beeld komen worden ook de financiële consequenties in beeld gebracht.
Het COA betaalt op dit moment de kosten voor de noodopvang van de 50 asielzoekers die in het Hoge Veer wonen. Voor de opvang van Oekraïense ontheemden ontvangen we middelen vanuit het Rijk. Deze middelen dekken alle kosten. 

Gaat de opvang van vluchtelingen ten koste van de (toename) woningvoorraad voor eigen inwoners? 

We zien dat de woningnood hoog is. Net als in veel andere gemeenten zoeken meer mensen woningen dan dat er beschikbaar zijn. Het gaat om een brede groep van woningzoekenden: van starters tot senioren; van alleenstaanden tot gezinnen en van personen met een lichamelijke of sociale beperking tot vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. 

Naast onze wettelijke taakstelling om vluchtelingen op te vangen wordt in de gemeente op een aantal locaties woningbouw ontwikkeld. Ook bekijkt de gemeente de mogelijkheden om op een aantal locaties eerder te starten met de realisatie van woningbouw. Dit gaat in eerste instantie om de locatie Landonk waar ongeveer 300 woningen gebouwd worden. 

Waar kan ik de vastgestelde criteria vinden? 

De vastgestelde criteria vindt u hier: Geertruidenberg.nl/vastgestelde-criteria 

Hoe blijf ik op de hoogte van wat er allemaal gebeurt?

Via de gemeentelijke kanalen, website Geertruidenberg.nl/opvanglocaties, gemeentepagina in De Langstraat en de social media kanalen van de gemeente. 
We brengen ook wekelijks een algemene nieuwsbrief uit waarin ook informatie komt over de noodopvang van asielzoekers in het Hoge Veer. Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen? Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via: Geertruidenberg.nl/nieuwsbrieven