Vragen en antwoorden over langdurige opvanglocatie

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden. Deze vragen worden regelmatig bijgewerkt.

Vluchtelingen

Vluchtelingen zijn mensen die door oorlog of andere redenen in gevaar zijn of bang zijn voor hun leven en gevlucht zijn uit hun eigen land. Ze vragen of ze in ons land mogen blijven omdat ze in Nederland veilig zijn. 

Asiel aanvragen 

Als vluchtelingen vragen of ze in Nederland mogen blijven, dan noemen we dat: asiel aanvragen. 

Asielzoekers 

Vluchtelingen die vragen of ze mogen blijven (asiel aanvragen), noemen we asielzoekers. Tijdens het wachten op de beslissing of ze mogen blijven, worden ze opgevangen in asielzoekerscentra (azc’s) of regionale opvanglocaties.

Statushouder 

Als asielzoekers te horen hebben gekregen dat ze mogen blijven in Nederland, noemen we ze statushouders. Vanaf dat moment hebben ze een officiële verblijfsstatus en recht op een woning in Nederland.

Noodopvang 

Noodopvang betekent dat het om tijdelijke opvang gaat. Veel statushouders wonen nog in een asielzoekerscentrum, omdat er geen woningen zijn voor ze. Dit komt doordat er in Nederland te weinig woningen zijn. Omdat de statushouders nog in het azc wonen, zijn er op die opvanglocaties weer te weinig plekken voor nieuwe asielzoekers. Daarnaast is er in Nederland een tekort aan AZC's in verhouding met de toenemende instroom. Daarom zijn er in alle gemeenten in Nederland extra opvanglocaties nodig. Dat gaat dus om tijdelijke noodopvang van asielzoekers en statushouders die wachten op een woning.

Waarom vangt de gemeente vluchtelingen op?

Door de komst van de Spreidingswet, heeft iedere gemeente een verantwoordelijkheid om bij te dragen in een oplossing voor dit maatschappelijke vraagstuk. Gemeente Geertruidenberg heeft door de komst van de Spreidingswet op dit moment een wettelijke opgave om 57 asielzoekers op te vangen. Ook draagt de gemeente vanuit humaan oogpunt bij aan de opvang van vluchtelingen. Naast de opvang van asielzoekers hebben gemeenten ook een verantwoordelijkheid om Oekraïense ontheemden op te vangen. Voor de gemeente Geertruidenberg gaat dit nu om een opgave van 112 opvangplekken.

Waar gaat de gemeente vluchtelingen opvangen? 

Op dit moment vangen we vluchtelingen op in het Hoge Veer in Raamsdonksveer. Op 19 juni 2025 heeft de gemeenteraad besloten de kadastrale percelen sectie K nummers 2641 en 5448, ten zuiden van de Eendrachtsweg in Raamsdonksveer en ten westen van de trainingsvelden van voetbalvereniging RFC, aan te wijzen als voorkeurslocatie voor het verhuizen van de huidige opvanglocatie voor vluchtelingen. Kijk voor een afbeelding met de percelen op de pagina Actuele ontwikkelingen langdurige opvang.   

Wanneer is deze opvanglocatie klaar?

De gemeente kan nu aan de slag met het uitvoeren van de benodigde onderzoeken om de haalbaarheid van deze locatie definitief te bepalen en uiteindelijk in samenwerking met Thuisvester te realiseren. Er komt een startnotitie waarin onder andere de randvoorwaarden, het type woningen en de planning worden omschreven. De startnotitie wordt in het eerste kwartaal van 2026 aangeboden aan de gemeenteraad.
De planning is dat de locatie voor 1 november 2028 klaar is.   

Wordt de opvanglocatie tijdelijke of permanente bouw? 

Als we daar gaan bouwen, dan wordt het een permanente opvanglocatie, bedoeld voor meerdere doelgroepen: Oekraïense ontheemden, asielzoekers, starters en andere aandachtsgroepen zoals spoedzoekers. Als de wettelijke opgave voor opvang van vluchtelingen vermindert, komen er woningen vrij voor eigen inwoners (starters, spoedzoekers)

Voor hoeveel personen komen er dan woningen? 

We gaan uit van een capaciteit van 250 personen, wat overeenkomst met ongeveer 60 woonunits.

Hoe lang duurt het voordat de opvanglocatie er staat en de vluchtelingen die nu in het Hoge Veer zitten kunnen verhuizen? 

We verwachten dat dit 3 jaar, hopelijk korter, zal duren.

Past de opvanglocatie binnen het geldende bestemmingsplan?

Nee, de opvanglocatie past op dit moment niet binnen het geldende bestemmingsplan. Voor realisatie van de opvanglocatie is een wijziging van het bestemmingsplan of een afwijking daarvan nodig.

Is het mogelijk om bezwaar te maken tegen deze locatiekeuze?

Belanghebbenden kunnen bezwaar maken tegen het besluit waarmee het bestemmingsplan wordt gewijzigd of wordt afgeweken van het bestemmingsplan. Dit kan na publicatie van het besluit nadat de plannen uitgewerkt zijn. Tegen het aanwijzen van de voorkeurslocatie met het besluit van de gemeenteraad op 19 juni kan geen bezwaar gemaakt worden. Vragen en opmerkingen kunt u met ons delen via opvanglocatie@geertruidenberg.nl

Worden omwonenden en verenigingen die in de buurt liggen van de beide kavels betrokken bij de bouw van de verhuislocatie?

De gemeente blijft betrokken partijen actief informeren en betrekken bij het vervolgproces.  

Wie betaalt alle kosten voor de opvang?

Het Rijk betaalt de kosten voor de opvang van vluchtelingen, wanneer er concrete locaties in beeld komen worden ook de financiële consequenties in beeld gebracht.
Het COA betaalt op dit moment de kosten voor de noodopvang van de 50 asielzoekers die in het Hoge Veer wonen. Voor de opvang van Oekraïense ontheemden ontvangen we middelen vanuit het Rijk. Deze middelen dekken alle kosten. 

Hoe blijf ik op de hoogte van wat er allemaal gebeurt?

Via de gemeentelijke kanalen, website Geertruidenberg.nl/opvanglocaties, gemeentepagina in De Langstraat en de social media kanalen van de gemeente. 
We brengen ook wekelijks een algemene nieuwsbrief uit waarin ook informatie komt over de noodopvang van asielzoekers in het Hoge Veer. Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen? Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via: Geertruidenberg.nl/nieuwsbrieven