U heeft een hulpvraag ingediend bij de gemeente omdat u een probleem heeft wat u niet zelf, met uw omgeving of met onze partners op kunt lossen. Het gesprek met een medewerker van de gemeente is voor u belangrijk. Daarom raden wij u aan u hier goed op voor te bereiden. Zo kunt u vertellen wat er aan de hand is en waarom u hulp nodig heeft.
Vragen om voor te bereiden
Belangrijke vragen die wij u stellen zijn:
- Welke problemen heeft u?
- Wat heeft u zelf al gedaan op de problemen aan te pakken?
- Welke hulp/ondersteuning denkt u nodig te hebben?
- Welke resultaten wilt u met deze hulp/ondersteuning behalen?
- Welke verwachtingen heeft u van het gesprek?
- Waarom vraagt u nú om hulp?
Zet de antwoorden alvast even op papier. Heeft u zelf vragen? Zet deze erbij. Zo kunt u belangrijke zaken die u wilt bespreken niet vergeten. Het kan ook prettig zijn als iemand uit uw omgeving (familie of vrienden) aanwezig is bij het gesprek. Twee horen immers meer dan één!
Welke oplossing kunt u verwachten?
Omdat wij uitgaan van uw eigen kracht kijken we eerst naar de mogelijkheden die u zelf heeft om het probleem op te lossen. Misschien kan iemand uit uw naaste omgeving een helpende hand bieden. Uw kinderen, familieleden of buren? Biedt dit geen oplossing, dan kijken we of er in de gemeente organisaties zijn die u kunnen helpen. Bijvoorbeeld door vrijwilligers in te zetten die u kunnen helpen met uw boodschappen, of voor vervoer naar het ziekenhuis kunnen zorgen. De oplossing wordt dus niet direct gezocht in voorzieningen zoals een scootmobiel of thuiszorg. Pas als andere mogelijkheden niet geschikt zijn, zoeken we in deze richting.