Regentenstraat en Vorstersstraat

Tekening van de VorstersstraatIn de Regentenstraat en Vorstersstraat in Raamsdonk gaan we werkzaamheden uitvoeren om het riool te ontlasten. Tegelijkertijd willen we de straten aantrekkelijker maken door meer groen toe te voegen. Hieronder vindt u de definitieve plannen.

Wat gaan we doen?

We verlagen de druk op het riool

Dit doen we door het regenwater niet meer via het riool te laten stromen. We gaan de kolken, ook wel de putjes in de straat, loskoppelen van het riool zodat het regenwater direct of via wadi’s naar de sloot stroomt. Een wadi is een verlaging in de berm die het water opvangt.

Er komen meer groenstroken

Meer groen zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, maar ook dat het regenwater in de bodem zakt. Hierdoor stroomt er minder regenwater door het riool. Ook wordt het in de zomer iets minder warm in de straten. Stenen houden namelijk warmte vast. Om de groenstroken te realiseren, versmallen we de rijbanen en de voetpaden. De rijbanen versmallen we van 6 meter naar 5 meter breed. De voetpaden versmallen we van 2,40 meter naar 1,80 meter breed. Dit geldt voor zowel de Vorstersstraat als de Regentenstraat.

In de berm in de Vorstersstraat laten we het gras langer groeien

Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Daarnaast verhoogt dit ook de biodiversiteit van flora en fauna. Kruidenachtige planten krijgen namelijk de kans om te groeien.

Ontwerpen

In juli 2020 kregen de bewoners een folder met het voorlopige ontwerp. In de tussentijd hebben we, met de reactie van de bewoners, het ontwerp definitief gemaakt. Klik op de afbeelding hieronder om deze te vergroten.

Deze kaart bevat het definitieve ontwerp van de Regentenstraat en Vorstersstraat in Raamsdonk

Wat is er in het definitieve ontwerp gewijzigd?

  • We verplaatsen de wadi bij het trapveldje richting de bomen. Op deze manier krijgen de kinderen meer speelruimte.
  • Het laten groeien van het gras in de berm van de Vorstersstraat is nu geen keuze meer, maar is door wijziging van het groenbeleid definitief geworden.

Veelgestelde vragen en opmerkingen

Op het voorlopige ontwerp is een aantal vragen en opmerkingen gekomen. Daarop hebben wij een reactie gegeven.

Planning

Door de coronamaatregelen is het project helaas vertraagd. Zodra we weer op een veilige manier contact kunnen hebben met de bewoners, wordt het project weer opgestart. Momenteel kunnen wij niet zeggen wanneer de werkzaamheden starten.