Programma Verbindingen Aanlanding Wind op Zee (VAWOZ)

Gepubliceerd op

Bij de verduurzaming van Nederland speelt grootschalige opwekking van windenergie op zee een belangrijke rol. Daarom startte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het Programma VAWOZ 2031-2040. 

Programma Verbindingen Aanlanding Wind op Zee (VAWOZ) 2031-2040

Het Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) 2031-2040 onderzoekt hoe we tussen 2031 en 2040 windenergie aan land kunnen brengen en kunnen aansluiten op het hoogspanningsnet. Het programma onderzoekt de mogelijke effecten van de aanlandroutes en -locaties d.m.v. een integrale effectenanalyse en milieueffectenrapportage (Plan-MER). Daarnaast onderzoekt het programma kansrijke plekken op land. Dit zijn plekken waar we met een elektrolyzer op grote schaal waterstof kunnen maken. In de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) vindt u het onderzoeksplan.

Programma VAWOZ vraagt uw input

Voor de periode na 2031 worden – naast locaties in het kustgebied – ook verder landinwaarts naar kansrijke plaatsen gezocht voor aansluiting van windenergie van zee. Daarom is ook deze regio onderdeel van het onderzoek. Tegelijkertijd doet Net op zee Nederwiek 3 onderzoek naar aansluiting van windenergie van zee in Moerdijk of Geertruidenberg in 2031. Net op zee Nederwiek 3 onderzoekt ook de routes en locaties voor converters. Deze zijn voor mogelijk twee extra verbindingen na 2031. Zo onderzoeken ze in één keer wat de mogelijkheden tot en met 2031 zijn. Daarnaast belasten ze de omgeving niet onnodig met verschillende trajecten. Besluitvorming over het in procedure brengen van deze één of twee extra verbindingen is na 2031 binnen Programma VAWOZ. Ook onderzoekt VAWOZ kansrijke locaties voor grootschalige elektrolyzers op land. U kunt op het onderzoeksrapport (cNRD) een reactie indienen.

Vanaf 23 februari tot en met 4 april 2024 ligt het onderzoeksplan (CNRD) voor VAWOZ ter inzage. Het programma organiseert op 21 maart, in samenwerking met andere energieprojecten in de omgeving, een informatieavond. Op deze avond kunt u direct een reactie geven. Het onderzoeksplan bekijken en reageren kan ook online. Het definitieve onderzoeksplan en een Nota van Antwoord worden in juni 2024 bekendgemaakt. In de Nota van Antwoord krijgt u een antwoord op uw reactie. 

Naast de informatiebijeenkomsten organiseert Programma VAWOZ een online webinar. Deze is op dinsdag 19 maart 2024 van 19:30-21:30. U kunt uzelf aanmelden via deze link: Aanmelden voor webinar VAWOZ (momice.events).

Meer informatie over het programma, het onderzoeksplan, de informatiebijeenkomsten en het geven van reacties vindt u via Rvo.nl.

Het onderzoeksplan voor Net op zee Nederwiek 3 is in november vorig jaar vastgesteld. U kunt het onderzoeksplan en de Nota van Antwoord opzoeken via Rvo.nl.

 

LocatieDatumTijdstip

Webinar, online 

Aanmelden voor webinar VAWOZ (momice.events)

19 maart 19:30-21:30

Informatieavond  

Hotel de Borgh

IJshof 1, 4761 BE Zevenbergen

21 maart19:00-21:00