Geertruidenberg zet in op een kansrijke omgeving voor jongeren

Gepubliceerd op

Logo OKOHet is belangrijk dat jongeren gelukkig kunnen opgroeien in een positieve, gezonde en veilige omgeving. Daarom start gemeente Geertruidenberg (samen met gemeente Drimmelen) met het op preventie gerichte OKO-project. OKO staat voor Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. De kick-off met ouders en lokale partners is op 18 juni.

Jongeren ontwikkelen zich beter als zij opgroeien in een positieve, gezonde en veilige omgeving. Opgroeien in zo’n omgeving maakt ook de kans kleiner dat zij gaan drinken, vapen, roken of drugs gaan gebruiken. In het OKO-project werkt iedereen in de omgeving van jongeren, zoals ouders, verenigingen en professionals, samen aan het vormen van een positieve omgeving.  
Wethouder jeugd Annemiek van Rooij: “Op 18 juni organiseren we een kick-off. Ik hoop dat veel ouders en lokale partners actief mee willen doen aan dit project, want juist daarin zit de kracht van het project. Door écht samen op te trekken bieden we onze jongeren een kansrijke omgeving, waarin ze gelukkig kunnen opgroeien.”

IJslandse community-aanpak

OKO werkt volgens het IJslandse preventiemodel. Een beproefde ‘community’-aanpak om het welzijn en geluk van jongeren te verbeteren en middelengebruik te voorkomen. De samenwerking tussen alle betrokken partijen als ‘community’ richt zich op een veilige omgeving voor jongeren. Op alle plekken waar zij veel tijd doorbrengen: thuis (gezin), op school, in de vriendenkring en in de vrije tijd. In elk van deze vier gebieden gaan de samenwerkingspartners aan de slag. Ze versterken daarbij de beschermende factoren en pakken risicofactoren aan. Beschermende factoren zijn bijvoorbeeld ondersteuning vanuit de ouders en georganiseerde vrijetijdsbesteding. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld pesten en laat buiten rondhangen.

Uitgaan van data GGD-monitor

Eén van de sleutelcomponenten van het OKO-project is het wetenschappelijk onderzoek naar de behoeften van jongeren in de eigen gemeente. Door gegevens te verzamelen kunnen we gericht actie ondernemen en extra aandacht besteden aan specifieke kwesties die jongeren beïnvloeden. De gegevens komen uit de 2-jaarlijkse GGD-monitor. De laatste monitor in Geertruidenberg werd in 2023 gehouden.

Kick-off 18 juni voor ouders en organisaties/verenigingen betrokken bij jongeren

Op 18 juni 2024 start de gemeente met een kick-off van het project voor ouders en alle lokale organisaties die met jongeren te maken hebben, denk aan: scholen, (sport)verenigingen, clubs, jongerenwerkers, buurtsportcoaches en alle zorgpartijen. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging. Maar ouders en verenigingen en organisaties die betrokken zijn bij jongeren in Geertruidenberg kunnen zich ook zelf aanmelden als zij geen save-the-date of uitnodiging ontvangen. Aanmelden kan via k.vanmeersbergen@geertruidenberg.nl De bijeenkomst op 18 juni is van 17.30 tot 20.00 uur. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

Na de kick-off volgen dialoogsessies. Daar worden de speerpunten voor de verdere aanpak in de gemeente opgehaald en uitgewerkt tot concrete acties.