Het project en de planning

Het project 

In de wijk Raamsdonksveer-Noord (o.a. Hooipolder, De Hoeven en omliggende buurten, zie kaartje) werken we aan een plan voor een nieuw gebouw voor de drie basisscholen in de wijk. Dit zijn basisscholen De Ruif, De Schoof en De Radonkel. Op het terrein staat ook een gymzaal en er is ruimte voor het kinderdagverblijf van Partou. Ook buurthuis De Schelf staat op het terrein. In plaats van drie losse scholen, werken we toe naar één, multifunctioneel, gebouw.

Wijkkaart Raamsdonksveer-Noord. In het midden ligt het gebied waar de nieuwe school komt. Dit is aangegeven in oranje met een rood hartje

De scholen, kinderopvang, Surplus, gemeente Geertruidenberg en andere betrokken partijen zien het nieuwe, multifunctionele gebouw niet alleen als een plek voor onderwijs. Maar ook als een centraal punt, het hart in de wijk, waarin eventuele andere functies en diensten een plek zouden kunnen krijgen. Het project om dit nieuwe, multifunctionele gebouw te realiseren, zien we daarom als een mooie kans voor de wijk.

Inbreng van de wijk: fase 1

De inrichting van de school en het onderwijs in het gebouw is aan de schoolbesturen. Maar in en om het nieuwe gebouw ontstaat eventueel ook ruimte voor andere functies en diensten. Wij vinden het belangrijk dat deze aansluiten bij de behoeften van de wijk. 

Niemand weet beter hoe het is om in de wijk Raamsdonksveer-Noord (zie kaartje) te wonen dan de bewoners zelf. We kunnen hun inbreng en die van verenigingen en organisaties in de wijk goed gebruiken. Want zij weten wat er goed en misschien minder goed gaat, wat er leeft en welke wensen en ideeën er voor de wijk zijn. Via een online enquête haalden we in april 2024 informatie op bij de wijkbewoners, verenigingen, organisaties en ondernemers in de wijk. Voor minder digitaal vaardige wijkbewoners bestond de mogelijkheid om op woensdag 17 april een papieren versie van de enquête in te vullen. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers van Surplus waren aanwezig om hierbij te helpen en vragen over de enquête te beantwoorden. In totaal vulden 290 mensen de enquête in. De resultaten worden op dit moment verwerkt en geanalyseerd.

Wijkgesprek

Na de verwerking van de reacties op de enquête, willen we hierover graag nog een keer in gesprek. We gaan dan dieper in op de uitkomsten. Zodat we samen keuzes kunnen maken over welke functies en diensten er wel of juist niet in het nieuwe gebouw kunnen komen. Dit doen we niet alleen met wijkbewoners, maar ook met vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties uit de wijk. Tijdens dit Wijkgesprek vormen we samen een goed beeld van wat er speelt in de wijk en waar de behoeftes van de wijk liggen. Deelnemers aan de enquête die zich voor het Wijkgesprek hebben aangemeld ontvangen hierover persoonlijk bericht. 

Plan voor inrichten gebouw en terrein: fase 2

In de tweede fase van het project kijken we hoe we het nieuwe gebouw en het terrein gaan inrichten. Om hier een goede keuze in te maken nemen we de inbreng van inwoners, verenigingen en organisaties in de wijk mee. De gemeente gaat daar samen met de betrokken partijen verder invulling aan geven. Het resultaat is uiteindelijk een schetsontwerp. Ook hierbij worden de wijkbewoners, ouders, verenigingen, ondernemers en andere organisaties betrokken.

Bij het kiezen voor de functies van het multifunctionele gebouw, moeten we natuurlijk ook rekening houden met zaken als beschikbaar budget, bouwrichtlijnen, duurzaamheid en de behoefte van de scholen voor het onderwijs. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden binnen de mogelijkheden die we in fase 1 hebben opgehaald. Uiteraard houden we u op de hoogte over de gemaakte keuzes en de overwegingen hierin. 

Planning

  • Eind 2023 ging het project van start. Het is een samenwerking tussen de gemeente, schoolbesturen, kinderopvang, Surplus en andere betrokken partijen. 
  • In de eerste helft van 2024 verzamelen we de inbreng van wijkbewoners, verenigingen en organisaties. De uitkomsten hiervan worden gepresenteerd op deze website.
  • Op 11 juni vindt het Wijkgesprek plaats. 
  • In oktober 2024 presenteren we een uitvoeringsprogramma aan de gemeenteraad. Hierin staat hoe het gebouw en het omliggende terrein kunnen bijdragen aan onderwijs, kinderopvang, welzijn en aan de wensen van de wijk.

Proefdraaien in buurthuis De Schelf

Vooruitlopend op het project start Surplus Welzijn begin 2024 al met activiteiten in buurthuis De Schelf. Dit is bedoeld om het ‘ontmoeten’ in de wijk te stimuleren. De Schelf wordt een proeftuin voor allerlei activiteiten voor wijkbewoners. Deze activiteiten kunnen later een plaats krijgen in het nieuwe gebouw. Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact op met Surplus Welzijn Geertruidenberg via: geertruidenberg@surplus.nl 

Actuele informatie en contact

Deze webpagina werken we bij als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Ook sturen we een digitale nieuwsbrief uit als er nieuwe ontwikkelingen zijn. U kunt zich hierop abonneren via: https://ap.lc/vxcYT 

 

Heeft u toch nog vragen of opmerkingen over het project? Laat het ons dan weten via hartvandewijk@geertruidenberg.nl


Samen sterk in uw buurt!