Dementievriendelijk Geertruidenberg

Dementie: 1 op de 5 mensen krijgt er mee te maken. En omdat we met elkaar steeds ouder worden, gaat dat waarschijnlijk verder toenemen. Veel mensen met dementie wonen thuis en krijgen hulp en zorg van mantelzorgers. De gemeente Geertruidenberg wil er samen met lokale organisaties zijn voor die mantelzorgers. Daarom zijn we als gemeente nu aangesloten bij Dementievriendelijk Nederland

Hoe herkent u dementie? De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon. De 10-signalenkaart gaat in op tien belangrijke signalen van dementie en helpen u dementie te herkennen. 

Vergeetachtigheid

Eén van de meest voorkomende symptomen is het vergeten van nieuwe informatie.

Problemen met de dagelijkse handelingen

Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Denk aan hobby’s en het regelen van financiën.

Vergissingen met tijd en plaats

Het besef van tijd wordt minder en de weg vinden wordt moeilijker.

Taalproblemen

Met dementie kan het moeilijk zijn een gesprek te volgen. Woorden en namen worden vergeten. Praten gaat minder vloeiend.

Kwijtraken van spullen

Spullen op vreemde plekken neerleggen en kwijtraken.

Slecht beoordelingsvermogen

Het wordt steeds lastiger om situaties in te schatten en keuzes te maken.

Terugtrekken uit sociale activiteiten

Problemen met hobby’s, sporten en het voeren van gesprekken. Minder ondernemen. Lang voor de tv zitten en langer slapen.

Veranderingen in gedrag en karakter

Veranderingen zoals verwardheid, achterdocht, depressiviteit, angst en stemmingswisselingen.

Onrust

Symptomen van dementie zijn o.a. onrust, angst en geprikkeldheid.

Visuele problemen

Problemen bij het lezen, afstand inschatten en onderscheiden van kleur of contrast.

Bovenstaande signalen kunnen wijzen op dementie, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Raadpleeg daarom altijd de huisarts.

Omgangstips voor het omgaan met mensen met dementie

  • Iemand met dementie herkent u mogelijk niet, stel uzelf voor en vertel wat u komt doen.
  • Leg contact met aandacht. Ga dichtbij staan of zitten, maak oogcontact en kijk vriendelijk. Pak iemands hand als hij of zij dat prettig vindt.
  • Praat rustig, duidelijk en langzaam. Gebruik korte zinnen en stel eenvoudige vragen. Doe één ding tegelijk.
  • Let goed op iemands reactie en bevestig gevoelens. Geef iemand ruimte om zijn of haar gevoelens te tonen en ontken en negeer die emoties niet.
  • Prikkel de zintuigen en blijf actief.
  • Corrigeer zo min mogelijk en bestraf niet. Benadruk wat goed gaat en geef complimentjes.
  • Neem mensen met dementie serieus. Ga serieus in op wat iemand zegt en betrek ze in het gesprek, dan voelen zij zich als persoon erkend.
  • Vraag niet naar feiten of gebeurtenissen van vandaag of gisteren.
  • Toon belangstelling voor iemands verhaal, ook als u het al meerdere keren hebt gehoord. Vraag door naar hoe iemand het beleefd heeft.
  • Indien het gaat om een bekende: zorg dat u op de hoogte bent van belangrijke gebeurtenissen of periodes in iemands leven. Vraag familie ernaar. Of vraag naar voorwerpen die veel voor de ander betekenen.

Wat te doen bij een vermoeden van dementie?

Merkt u dat u steeds vergeetachtiger wordt? Of maakt u zich zorgen om iemand uit uw omgeving en vraagt u zich af wat u kunt doen? Neem contact op met één van de volgende organisaties:

De huisarts per huisartsenpraktijk verschillend

De wijkverpleegkundige

De Riethorst Stromenland

Team Oosterhout/Geertruidenberg (0183) 30 22 78 (kies optie 3)

Thebe

Buurtteam Geertruidenberg/Raamsdonk  (088) 117 32 06     
Buurtteam Raamsdonksveer (088) 117 32 08

Het Hoge Veer (0162) 72 21 02

Het gemeenteloket 14 0162

Wie te maken krijgt met dementie, heeft daarover mogelijk vragen. De Dementiewijzer gaat in op veel gestelde vragen door en over mensen met dementie. Ook staan er tips in voor een prettige communicatie. 

Wilt u meer weten over dementie? Of wilt u weten wat u als partner, buren of wijk kunt betekenen voor iemand met dementie? Op Samendementievriendelijk.nl vindt u veel informatie en praktische tips. De website biedt ook gratis online trainingen aan over dementie.

De welzijnsorganisaties werken nauw samen met elkaar om de inwoners van de gemeente Geertruidenberg nóg beter te ondersteunen. Het lokale aanbod op het gebied van welzijn voor jong en oud, voor mantelzorger, vrijwilliger of uzelf zijn bij elkaar gevoegd en is op welzijningeertruidenberg.nl te vinden.

Alle nieuwsbrieven die in de afgelopen jaren zijn verschenen die te maken hebben met dementievriendelijke gemeenten zijn ook op welzijningeertruidenberg.nl te vinden. 

Meld u aan voor de Dementievriendelijk Nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.