De initiatieven

Op deze pagina zijn de verschillende initiatieven samengevat. Sommige onderdelen van de initiatieven bevinden zich nog in een schetsontwerp fase. Het is daarom belangrijk om te weten dat de uitvoering van onderdelen kunnen komen te vervallen of worden uitgesteld.

Dit groene Joods monument staat bewust op deze beladen plek, waar de reis naar de vernietigingskampen begon. De bomen verwijzen symbolisch naar onze joodse medeburgers die daar op transport gezet werden of waren ondergedoken. Het planten van de bomen geeft een blijvend en zelfs groeiende herinnering aan de joodse inwoners van Geertruidenberg. Er is gekozen vanuit de joodse traditie voor 13 verschillende bomen die vruchten dragen. Een van de bomen is een echte ent van de Anne Frankboom (Paardenkastanje). Behalve een serieuze aangelegenheid is de opening van dit monument ook een feestelijke bijeenkomst waarbij gegeten en muziek wordt gemaakt. De opening van dit groene monument zal zijn op de joodse feestdag Toe Bisjwat “, ook wel het “Nieuwjaar voor de bomen” genoemd. Samen ieder jaar met uw buren vruchten plukken, de heerlijkste taarten bakken of gezellig picknicken onder de schaduw van de bomen. Het kan straks in het nieuwe Spoorpark.

Anne Frank met daar omheen gebroken bestrating en de Davidster

Geertruidenberg was een belangrijke garnizoensstad (stad van militair belang) waardoor een groot rangeerterrein met een los- en laadkade aan de Donge noodzakelijk was. Op een gedeelte van het voormalige spooremplacement van de Langstraatspoorlijn wordt het Stationsplein gerealiseerd. Met de naamgeving Spoorpark en het terugbrengen van het voormalige station op het Stationsplein, wordt de omvangrijke spoorweggeschiedenis van Geertruidenberg geaccentueerd. Het voormalige station zal een moderne vertaling zijn van het historische gebouw. Het voormalige spoortracé loopt symbolisch vanaf de Spoorbrug door het Spoorpark en sluit aan op de spoordijk nabij de Oude Stadsweg.

Impressie van de moderne vertaling van het voormalige station

Voldoet u aan de beweegnorm? Dat betekent dat u iedere dag 30 minuten matig tot intensief beweegt. Voldoende beweging is belangrijk voor uw gezondheid. Als wijkbewoner heeft u straks de mogelijkheid om te sporten en te bewegen in uw eigen wijk. Er is een beweegroute ontwikkeld, speciaal voor volwassenen en senioren. De toestellen worden geplaatst langs een aangegeven looproute. Uw wandeling of rondje hardlopen is straks te combineren met verschillende fitness-oefeningen. Doet u de hele beweegroute dan zorgen wij dat u alle
belangrijke spiergroepen in het lichaam heeft getraind. Daarnaast kunt u natuurlijk genieten van de prachtige omgeving.

Beweging in de tuin

Sporten, bewegen en wandelen helpt om fit te blijven en is zelfs goed voor het geheugen.
Als wandelen moeizamer gaat of u een wandeling wilt afwisselen met andere oefeningen is de beweegtuin uitermate geschikt. Zowel zittend als staand kunnen er arm- en/of beenoefeningen gedaan worden. De beweegtuin is naast een plek voor beweging ook een plek voor ontmoeting. Het bankje in de beweegtuin biedt ruimte voor een pauze tijdens het bewegen, maar ook om een praatje te maken met de buren. Iedereen is welkom in onze beweegtuin!

Overzicht met lokatie beweegtuin