Bijvriendelijk maaien

Bijvriendelijk (ecologisch) maaien betekent dat er tijdens het maaien rekening gehouden wordt met bloemen en dieren. We maaien op die plekken minder, op andere momenten of maar gedeeltelijk. Dit zorgt voor meer bloemen en biodiversiteit in de bermen. Hierdoor is er altijd voedsel en ruimte voor dieren om te leven in de stukken die blijven staan en kunnen planten en bloemen blijven groeien.

Goed voor de insecten

Door bijvriendelijk te maaien, zorgen we voor een aantrekkelijke, bloemrijke en kleurrijke omgeving. Bloemen zijn voedsel (nectar en stuifmeel) voor bijen, zweefvliegen en andere bestuivers. De zaden zijn weer voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Op deze manier verbeteren we de biodiversiteit. Op dit moment gaat het niet goed met de insecten in Nederland. Ook met de bijen en bestuivers gaat het slecht. Ruim de helft van de bijen en bestuivers die oorspronkelijk voorkwamen in Nederland, wordt bedreigd of is inmiddels verdwenen.

Goed voor de mens

Biodiversiteit is niet alleen belangrijk voor de insecten en andere dieren. Ook voor mensen is biodiversiteit heel belangrijk. We hebben het heel hard nodig voor de veerkracht en de leefbaarheid van onze aarde. Een ander voordeel is, dat we met meer biodiversiteit in de bermen, de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups stimuleren. Zo helpen we meteen ook een handje mee aan het verminderen van de overlast van de eikenprocessierups.

De bermen zien er anders uit

Door bijvriendelijk te maaien, gaan de bermen er anders uitzien. Doordat we nu de bloemen en planten meer tijd geven om te groeien en te bloeien, ziet de berm er niet meer uit als een strak egaal kort gemaaid grasveld, maar als een kleurrijk veld met planten en bloemen in verschillende hoogtes.  Dit oogt misschien wat ’slordiger’, maar het is dus juist heel goed voor de natuur.

Niet alles is gemaaid, waarom?

Het ecologisch maaien draait om biodiversiteit. Door gedeeltelijk (gefaseerd) te maaien, laten we stukken staan. Zo zorgen we dat er altijd bloemen en dus voedsel en schuilgelegenheid is voor de insecten en andere dieren. Daarnaast geven we bloemen en planten de tijd om verder te groeien en dus zaden te maken. Hierdoor ontstaat er een ideale leefomgeving voor nog veel meer dieren.

Wat gebeurt er met het maaisel?

Het maaisel wordt in samenwerking met een erkende verwerker op een duurzame manier verwerkt. Wordt een berm of watergang grenzend aan uw perceel gemaaid en wilt u het maaisel gebruiken? Vul dan het contactformulier in van waterschap Brabantse Delta of neem telefonisch contact op via 076-5641000. In overleg worden de mogelijkheden besproken.

Hoe lang blijft het maaisel liggen?

Het maaisel blijft tussen de twee en zeven dagen liggen. Hierna wordt het verzameld en afgevoerd. We nemen het maaisel niet direct mee vanwege de ecologie. Door het minimaal twee dagen te laten liggen, krijgen beestjes de kans uit het maaisel te kruipen en heeft zaad van kruiden en bloemen tijd om te vallen.

Blijft het maaisel overal tussen de twee en zeven dagen liggen?

Nee. Op plekken waar zit niet mogelijk voeren we het maaisel direct af. Denk hierbij aan:

  • Bebouwde kom
  • Binnen 500 meter van een overstort
  • In ongemaaide bermen (bermen met hoog gras)
  • Bij zichthoeken en bermstroken (1e meter langs de weg) die in het voorjaar extra worden gemaaid
  • Bij ongewenste vegetatie

Wat gebeurt er met het maaisel langs landbouwpercelen?

Het maaisel dat vrijkomt bij watergangen langs landbouwpercelen, wordt op het perceel gelegd en door de betreffende grondgebruikers verder verwerkt.

Wat gebeurt er als een berm voor een gevaarlijke of onoverzichtelijke situatie zorgt?

We houden te allen tijde rekening met de verkeersveiligheid. De eerste meter langs een weg maaien we daarom wél en ook de zichthoeken bij gevaarlijke kruispunten maaien we om de veiligheid te waarborgen. Komt u een locatie tegen waar de berm zorgt voor een onveilige en onoverzichtelijke situatie? Geef dit dan door via het contactformulier van waterschap Brabantse Delta of tijdens kantooruren telefonisch via 076 564 1000. We kijken dan of de berm op die locatie zorgt voor een belemmering in de verkeersveiligheid.

Mag ik zelf de berm voor mijn huis maaien?

Nee, het is niet de bedoeling dat inwoners of agrariërs zelf de bermen gaan maaien. Deze bermen zijn namelijk erg belangrijk voor de insecten en dieren en hiermee verstoort u hun leefgebied. Heeft u hinder van de berm voor uw woning? Geef dit dan door via het contactformulier van het waterschap Brabantse Delta of tijdens kantooruren telefonisch via 076 564 1000. We kijken samen dan naar een geschikte oplossing.

Iedereen kan de bijen helpen, of u nu een akkerbouwbedrijf heeft met veel grond of alleen maar een balkon. Het gaat er om dat we samen aan de slag gaan. 

Ook in uw eigen tuin of in uw eigen wijk kunt u veel doen om uw eigen leefomgeving een aantrekkelijke woonplaats voor bijen te maken. Met het kiezen van de juiste planten komt u al een heel eind. Bent u benieuwd welke planten bijvriendelijk zijn? Kijk dan eens op Nederlandzoemt.nl. Als gemeente zijn wij partner van Bijenlandschap West-Brabant. Op Bijenlandschapwestbrabant.nl vindt u bovendien allerlei tips om zelf aan de slag te gaan voor de bijen.

Er zijn een aantal mooie websites waarop veel informatie beschikbaar is. Wilt u voor de bijen aan de slag? Kijk dan eens hier:

Meer informatie over het bijvriendelijk maaien vindt u op Brabantsedelta.nl.