Berichten van burgemeester Marian Witte

Burgemeester Marian Witte24 augustus 2020

Beste inwoners, 

Deze week is ook mijn vakantie weer voorbij. Het was fijn om rust te kunnen nemen en tijd te besteden aan familie en vrienden. Voor velen van ons start het werk, school en andere verplichtingen weer. Ik hoop dat u ook de gelegenheid heeft gehad om even afstand en rust te nemen.

Door de coronacrisis liep onze vakantie anders dan gepland, maar dat bracht ons naar de mooie Veluwe waar steden als Zwolle en Deventer ons aangenaam verrasten. En dat met zonnig weer waar we vroeger voor naar Zuid-Frankrijk reden. We hebben weer vernieuwde waardering gekregen voor ons eigen land en onze regio. Nederland en onze eigen regio zijn mooi!

Sinds de laatste persconferentie van premier Rutte komt echter ook een stukje realisme terug. In de zomer is het coronavirus nooit helemaal weggeweest. Het ligt op de loer en de cijfers laten zien dat het virus weer opleeft. Dat geeft zorgen voor de maanden die voor ons liggen. Maanden waarin we steeds vaker binnen zullen zitten, simpelweg omdat het weer slechter wordt. Dan wordt het lastiger om de afstand te bewaren.

Voor onze jeugd en jongeren is deze periode ook zwaar. Ze konden lang niet naar school, geen eindexamens, geen eindexamengala's, misten hun vrienden en alle leuke activiteiten en evenementen zijn helaas afgelast. Bijbaantjes en tijdelijke contracten stopten en het beeld van hun toekomst is onzeker. Zij verdienen ons begrip. 

Er is een kleine groep jeugd die de beeldvorming over jongeren verpesten. Landelijk lezen we over rellen, steekpartijen en lokaal kampen we met een lange reeks van vernielingen. Dat is niet acceptabel en dit pakken we in samenwerking met de politie aan. Daarbij doe ik een beroep op uw hulp. We kunnen deze raddraaiers alleen aanpakken als er genoeg bewijs is. Meld het alstublieft als u dingen ziet die niet kunnen. Bel 112 als het acuut is en geef andere signalen door via 0900-8844.

Net als u wil ik niet graag terug naar de tijd tussen maart en juli van dit jaar. Niet terug naar de tijd van de lockdown. Naar de zware tijd voor de zorg en voor horeca en andere ondernemers. Ik reken er dan ook op dat u de nieuwe maatregelen opvolgt. Dat u niet meer dan 6 gasten tegelijk thuis uitnodigt, dat u 1,5 m afstand houdt en dat u, als dat mogelijk is, vanuit huis werkt. En dat u uw gegevens registreert wanneer u een horecagelegenheid bezoekt. 

Mag ik ook de hygiënemaatregelen bij de supermarkten nog eens onder uw aandacht brengen? Handen ontsmetten bij binnenkomst en afstand houden van de medewerkers (in alle winkels) en andere klanten.

Doe dit niet alleen voor uzelf, maar vooral ook voor anderen. Want alleen samen kunnen we corona verslaan.

Blijf gezond!

Burgemeester Marian Witte
 

17 juli 2020

Beste inwoners,

De zomervakantie is begonnen. Een periode om even afstand te nemen van werk, school en andere verplichtingen. Waarschijnlijk is deze vakantie anders dan u in eerste instantie voor ogen had. Misschien heeft u uw vakantieplannen aan moeten passen door corona en viert u nu vakantie thuis of in eigen land. Maar ook als u op vakantie gaat in het buitenland, zal deze anders zijn door de coronamaatregelen.

In Nederland hebben we inmiddels de periode van de intelligente lockdown achter ons gelaten. De regels zijn versoepeld. Maar één ding is duidelijk: we moeten voorzichtig blijven, want het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. Wereldwijd stijgt het aantal besmettingen dagelijks.

Het naleven van de coronamaatregelen vraagt veel van ons allemaal. In het hele land staan mensen op tegen de regels. Zo ook in onze gemeente. Afgelopen maandagochtend plakten onbekenden posters en ballonnen bij de hoofdingang en op de ramen van het gemeentehuis. Op de posters stonden diverse uitingen van ongenoegen. Goed dat ongenoegen wordt geuit. In Nederland mag u aangeven als u het ergens niet mee eens bent. Maar beter nog zou zijn als we hier samen het gesprek over voeren. Wilt u uw mening kenbaar maken? Neem dan contact met ons op!

Voor nu wil ik u graag een fijne vakantie wensen. Geniet ervan en vooral blijf gezond!   

Burgemeester Marian Witte

25 mei 2020

Beste inwoners,

Heeft u dinsdag 20 mei ook gekeken naar de persco? De persconferentie van premier Rutte? Mij doet het woord ‘persco’ op een of andere manier telkens direct denken aan ’ijsco’. Niet zo gek natuurlijk, want tijdens de persco werd duidelijk dat een ijsje eten op het terras binnenkort weer mogelijk is. En daar zijn we ook wel aan toe!

Vanaf 1 juni 12:00 uur mag de horeca weer open. De plannen van de horecaondernemers in onze gemeente liggen al klaar. Zij staan te trappelen. Samen met hen kijken we wat de mogelijkheden zijn binnen de 1,5 meter maatregelen. Die liggen vooral in de buitenruimte, door uitbreiding van de bestaande terrassen en ook het creëren van extra terrassen. Wat ook helpt is dat het maximum aantal gasten in restaurants en cafés is opgerekt naar 30 personen exclusief personeel. Stap voor stap start de horeca weer op. Ik doe graag een oproep aan jullie allemaal om de lokale horeca te steunen en vanaf 1 juni gebruik te maken van de terrassen. Natuurlijk met inachtneming van de 1,5 meter afstand. En maak vooraf een afspraak voor uw etentje in het restaurant of café. Zo zorgen we er samen voor dat het niet te druk wordt.

We zien al steeds meer activiteiten in de buitenruimte. Misschien bent u zelf al gaan sporten bij uw sportvereniging? Ik hoop trouwens dat u uw vereniging trouw blijft in deze moeilijke tijd, zij hebben uw steun nu heel hard nodig. Net als de ondernemers in onze gemeente.

Wat mij ook goed doet is dat er door de versoepelingen binnenkort meer mogelijkheden komen om onze naasten in het verpleeghuis te bezoeken. Daar kijken veel mensen naar uit, want wat missen we onze partners, vaders, moeders, opa’s en oma’s. Heerlijk dat we de bezoeken stapje voor stapje kunnen uitbreiden.

Dat de basisscholen weer helemaal opengaan vanaf 8 juni is heel fijn. Geweldig hoe het onderwijs telkens mee veert met de nieuwe maatregelen. Want reken maar dat dat niet altijd gemakkelijk is. Er is heel wat gepuzzeld om alles in goede banen te leiden. De kinderen genieten ervan dat ze hun klasgenootjes en juf of meester weer zien. Een volgende stap is dat ook het voortgezet onderwijs, met de nodige aanpassingen, binnenkort weer opstart.

De premier deed dinsdag een oproep aan jongeren om zich te laten horen en vroeg hen mee te denken over de toekomst. Wat betekent de 1,5 meter samenleving straks voor hen? Welke tips en ideeën hebben zij voor ons? Want we vergeten weleens dat de coronacrisis niet alleen een grote impact heeft op ouderen en kwetsbare mensen, maar ook op de jongeren. Ik roep de jongeren in onze gemeente graag op om aan de oproep van Rutte gehoor te geven en mee te denken!

Alle versoepelingen hebben ook een keerzijde. Daar moeten we het ook over hebben. Want meer en grotere terrassen en een uitbreiding van buitenactiviteiten kan soms tot overlast leiden. Dit moet natuurlijk binnen het redelijke blijven. Maar is niet helemaal uit te sluiten. We zullen rekening moeten houden met elkaar. Gelukkig is dat iets wat ons inmiddels best goed af gaat. Ik weet zeker dat we ook hier samen uitkomen!

Fijne dagen, geniet van de zon, eet een ijsco, geef elkaar de ruimte en blijf gezond.

Burgemeester Marian Witte

11 mei 2020

Beste inwoners,

Net als miljoenen andere Nederlanders zat ik woensdagavond 6 mei op de bank. Vol verwachting… maar ook met een beetje gezonde spanning. Want tijdens de dagen ervoor kwamen  steeds meer stukjes en brokjes nieuws onze kant op. Met woorden als ‘perspectief bieden’ en ‘versoepeling van de maatregelen’ en ‘de Nederlanders zijn eraan toe’.

Ik ben daarin niet anders. Ook ik merk, zeker na mijn ziek zijn, dat ik de behoefte heb om er weer op uit te gaan. Ik wil weer naar buiten, naar de winkels, uit eten en lekker op een terrasje zitten. Tegelijkertijd voel ik ook de behoefte om nog een beetje op de rem te blijven staan. De teugels niet te snel te laten vieren. Want in die versoepeling van maatregelen zit ook een zorg: lukt het ons wel om de basismaatregelen te blijven volgen en tegelijkertijd weer te gaan genieten van de ruimte die we krijgen? Gaat het niet te snel? Hoe houden we de balans?

De economie heeft het hard te verduren gehad. Onze ondernemers hebben het keihard nodig dat we weer komen winkelen, een drankje drinken op het terras en lekker uit eten gaan. En dat willen we ook, heel graag. Maar wel op een veilige manier!

Want we hebben in de afgelopen weken al teveel gezien en gelezen over mensen die ernstig ziek waren, beelden van de IC’s en over mensen die overleden zijn. Een aantal van ons heeft dit ook van dichtbij meegemaakt. Dit zijn beelden en ervaringen die we ons leven lang niet meer vergeten. Naar die tijd willen we niet terug, we willen juist vooruit. Dat kan nu ook, de cijfers laten het zien, maar laten we het wel op een verstandige manier blijven doen!

Dus die 1,5 meter afstand blijft voorlopig. Uit zorg voor onze ouderen en de kwetsbare mensen in onze samenleving. We blijven ook onze handen wassen en we blijven thuis als we hoesten of koorts hebben. Thuiswerken blijft ook, maar de kinderen gaan weer naar school en kunnen weer lekker buiten sporten.

Laten we elkaar ook de ruimte geven om te wennen aan de nieuwe situatie. Met oog voor elkaars behoeften, vanuit zorg of ondernemerschap. Want alleen samen blijven we in balans!

Dat we dat kunnen weten we al, we hebben het de afgelopen weken immers al laten zien. Als burgemeester ben ik daar heel trots op. Dus houd vol, zorg voor elkaar en geniet van de ruimte die er is….stapje voor stapje.

Burgemeester Marian Witte

PS: al eens gedacht aan vakantie in eigen gemeente? Er is lokaal zoveel moois te ontdekken!

9 april 2020

Beste inwoners,

Via deze brief wil ik jullie laten weten dat ik aan jullie denk en met jullie meeleef. Komend weekend vieren we Pasen, maar de feestdagen vieren we dit jaar heel anders dan voorgaande jaren. Niet fysiek samen, maar via videobellen, vanachter het raam zwaaiend, via lieve kaartjes en over de telefoon.

Inmiddels is het ons allemaal duidelijk dat de situatie rond het coronavirus langer gaat duren dan we in eerste instantie hadden gehoopt. Dat vraagt veel van ons allemaal. Maar we weten waar we het voor doen en we hebben al laten zien dat we het kunnen. De eerste (voorzichtige) resultaten van het ‘social distancing’, het ‘afstand houden’ zijn zichtbaar. De besmettingscijfers in onze gemeente blijven de laatste dagen stabiel. Ik wil jullie daarom oproepen vol te houden en de maatregelen te blijven volgen. Want alleen samen kunnen we het coronavirus verslaan.

Ik leef mee met de mensen die besmet zijn door het coronavirus. De mensen die vechten voor hun leven op de IC-afdelingen en hun naasten die leven tussen hoop en vrees. Die soms afscheid moeten nemen van hun geliefde. Ik ben onder de indruk van het verplegend personeel dat zich dag en nacht inzet om iedereen de behandeling te geven die nodig is. Wat een inzet en betrokkenheid zien we daar. Via vlogs op internet krijgen we af een toe een kijkje in de keuken. Wat een veerkracht tonen deze mensen, enorm indrukwekkend.

Sowieso heb ik ongelooflijk veel waardering voor alle mensen die werken in de zorg. Of dat nu in de verpleeghuizen, in de speciale voorzieningen of in de ziekenhuizen is, ze gaan tot het uiterste. Goed ook om te horen dat de welzijnsorganisaties in onze gemeente met handhaving van de strikte maatregelen toch in nauw contact blijven met onze oudere en kwetsbare inwoners. Want persoonlijk contact, ook al is dit niet fysiek, is nu extra belangrijk voor mensen die veel alleen zijn.

Ik heb respect voor de ondernemers die vechten voor hun bedrijf. Ik zie hier veel creatieve initiatieven ontstaan. Ondanks moeilijke omstandigheden zoeken zij naar mogelijkheden om door te kunnen gaan. Steun ook hen in deze moeilijke tijden en 'koop lokaal'! We doen als gemeente ons best om hen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Mooi om te zien dat ouders en scholen het thuis en online lesgeven van de kinderen goed oppakken. Voor de ouders die thuis hun kinderen les geven en tegelijkertijd hun werk doen, is dat niet altijd gemakkelijk. Dat de kinderen hun vriendjes nu niet kunnen zien vind ik een begrijpelijk gemis. Docenten zijn in een heel korte tijd overgeschakeld op digitale methoden om het onderwijs voort te kunnen zetten. Petje af hiervoor. Met dit soort ontwikkelingen kunnen we ook in de toekomst ons voordeel doen.

Heel veel organisaties en verenigingen hadden al veel energie gestopt in de organisatie van mooie culturele, maatschappelijke en sportieve evenementen in onze drie kernen. Deze zijn voor de komende periode allemaal afgelast. Dat is begrijpelijk, maar ik deel hun teleurstelling. En dat precies in het jaar waarin we 75 jaar bevrijding zouden vieren… We gaan kijken hoe we hier op een andere manier invulling aan kunnen geven.

Als burgemeester ben ik trots op de vele mooie dingen die ontstaan in onze kernen. Inwoners die oog hebben voor elkaar, die voor elkaar zorgen. Die elkaar een hart onder de riem steken, bijvoorbeeld door een kaartje voor iemand aan te vragen via hulpcorona@geertruidenberg.nl  Ik zie dat kinderen prachtige tekeningen maken op de stoep van het verzorgingshuis, buiten muziek maken of prachtige kaarten knutselen voor opa en oma.

Spreken we met elkaar af dat we het allemaal nog even volhouden? Dat we afstand houden en zoveel mogelijk thuisblijven? Ook met dit mooie weer? Laten we het doen voor elkaar. Voor de mensen die hard werken om iedereen te verzorgen. Voor de mensen die kwetsbaar zijn. Blijf elkaar helpen en ondersteunen waar dat nodig is. Hou vol! Want we mogen niet verslappen. Alleen samen kunnen we het coronavirus verslaan!  Ik reken op jullie.

Met vriendelijke groet,

Marian Witte

Burgemeester gemeente Geertruidenberg

16 maart 2020

Beste inwoners,

Nederland wordt overheerst door het coronavirus. Ook Geertruidenberg. De scholen zijn dicht, net zoals de horeca, sportclubs en de kinderopvang. Ook bijeenkomsten en evenementen zijn geannuleerd. Ik begrijp dat dit voor velen een ingrijpende en onzekere periode is. Vooral voor mensen die besmet zijn geraakt. Ik wil dan ook alle zieken, hun familie en vrienden veel sterkte wensen.

We staan met z’n allen voor een grote uitdaging. Vooral ook ouders, leraren, zorgmedewerkers, medewerkers van supermarkten en uit andere beroepsgroepen. Ik wil jullie bedanken voor het werk dat jullie leveren. Iedereen zet zich met hart en ziel in om verdere verspreiding van het coronavirus en uitputting van ons zorgstelsel te voorkomen. Ik heb ontzettend veel respect en waardering voor jullie.

Ik besef me maar al te goed dat dit ook pittige tijden zijn voor ondernemers. We vragen veel van u, maar voor nu is dit helaas noodzakelijk. Het gaat om de gezondheid van veel Nederlanders. Ik wens jullie veel sterkte de komende tijd.

Graag wil ik nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om de landelijke maatregelen strikt te volgen. Niet alleen voor uzelf, maar ook uit solidariteit voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Ook vraag ik iedereen om rekening te houden met elkaar. Kijk om naar uw buren, naar ouderen en familie die ziek, eenzaam of hulpbehoevend is. Bel ze op, ga videobellen met elkaar, stuur ze een berichtje en doe de boodschappen voor ze. Houd daarbij wel de landelijke maatregelen in ere en vermijd zoveel mogelijk direct contact.

De strijd tegen het coronavirus kunnen we alleen samen aangaan. De verbroedering met carnaval liet zien hoe sterk we zijn. Onze gemeente is een warme, betrokken gemeenschap die een uitdaging met beide handen aanpakt. Ik reken ook nu op u!

Marian Witte

Burgemeester gemeente Geertruidenberg

Meer informatie

Heeft u vragen over het coronavirus? Kijk op Rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351.