Berichten van burgemeester Marian Witte

Burgemeester Marian Witte7 april - Loopt u met mij een ommetje? 

Het is een bijzondere tijd. Een tijd waarin het belangrijk is dat we elkaar steunen en naar elkaar omkijken. De besmettingscijfers liegen er niet om. Ze laten zien dat het van belang is om ons nog steeds allemaal aan de maatregelen te houden. We moeten blijven volhouden.

Juist in deze tijd is het goed om te kijken naar de dingen die wel mogen. En dat hoeven niet altijd grote gebeurtenissen zijn. Persoonlijk krijg ik altijd veel energie van het maken van een wandeling. Zeker in deze tijd waarin de natuur tot bloei komt. Er zijn in onze gemeente zoveel mooie plekken te ontdekken. Zoekt u inspiratie? Op de Facebookpagina van onze Stadspromotor vindt u allerlei mooie routes voor tijdens de prachtige lentedagen.

In De Langstraat van vorige week liet ik u weten dat ik een team heb aangemaakt in de Ommetje-app van de Hersenstichting. U kunt zich hierbij aansluiten. Het lijkt me fantastisch als we met elkaar een team kunnen vormen, maar ik zou het nog veel leuker vinden om samen met u een Ommetje te maken. Een wandeling van een half uur waarbij we samen van de natuur genieten en een praatje maken. Misschien heeft u een brandende vraag, wilt u graag iets aan me kwijt of lijkt het u gewoon gezellig om samen een wandeling te maken. Natuurlijk houden we ons altijd aan de coronamaatregelen. Heeft u interesse? Meld u dan aan via Bestuurssecretariaat@geertruidenberg.nl. Dan plannen we samen met u een datum voor een wandeling.

Natuurlijk kunt u zich nog steeds aansluiten bij mijn team in de Ommetje-app. We hoeven dan niet tegelijkertijd of op dezelfde locatie te lopen, maar kunnen elkaar wel motiveren om iedere dag een Ommetje te maken. De code van mijn ‘Ommetje-team’ in de App is: TNCPT. Sluit aan en geniet van onze mooie gemeente!

Burgemeester Marian Witte

31 maart - Lichtpuntjes

Helaas waren er bij de persconferentie van 23 maart weinig versoepelingen te melden. Alleen het verzetten van de avondklok van 21.00 u naar 22.00 u vanaf 31 maart. We hebben allemaal behoefte aan leuke dingen, we willen elkaar weer ontmoeten, lekker shoppen of onze horeca bezoeken. Eigenlijk hadden we allemaal gehoopt met Pasen weer op een terrasje te kunnen zitten. Wat valt zo’n boodschap dan tegen. Ik baalde ook, net als u. Ik zie dat veel mensen in onze gemeente echt moeite doen om de maatregelen na te leven, voor zichzelf, maar ook voor anderen. Maar ik zie ook dat dat steeds moeilijker wordt, mentaal vraagt het veel van ons. We willen zo graag vooruit, een lichtpuntje zien…

Daarom wil ik u vragen goed naar elkaar om te kijken. Steun elkaar. Zorg voor kleine lichtpuntjes door de lokale ondernemers te steunen. Maak een afspraak voor een leuke lente-outfit of bestel wat lekkers voor de paasdagen. Maak iedere dag een ‘Ommetje’ met de Ommetje-app van de Hersenstichting. Of loop de Muizen- of Olifantenroute met de kinderen. Zoek buiten lekker de ruimte op. En hou vol. Want we zien dat de besmettingscijfers weer stijgen.

Een lichtpuntje voor mij persoonlijk is het toenemend aantal vaccinaties, zodat ouderen en kwetsbare mensen beter beschermd zijn tegen het coronavirus. Een ander lichtpuntje is de ontwikkeling van  thuistesten. Deze twee lichtpuntjes zorgen er samen voor dat we straks stapje voor stapje meer dingen kunnen doen, de samenleving langzaam kunnen heropenen.

Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk om de lichtpuntjes te zien. Ze zitten soms in grote, maar vaak in kleine dingen. In het kleinkind dat weer op bezoek mag komen, in het lekker in het zonnetje in de tuin zitten en in de wandeling met de hond.

Probeer de lichtpuntjes te zien. Hou vol en heb oog voor elkaar!

Burgemeester Marian Witte

PS: heeft u zin om met mij ‘een Ommetje’ te lopen via de Ommetje-app van de Hersenstichting? Ik heb een team gemaakt waarbij u zich kunt aansluiten. Het ‘Ommetje-lopen’ hoeven we niet tegelijkertijd of op dezelfde locatie te doen. Maar we lopen wel voor hetzelfde team, zodat we elkaar kunnen motiveren om iedere dag een Ommetje te maken. Heel gezond, niet alleen voor ons lijf maar ook voor onze geest. Doet u mee? De code van mijn ‘Ommetje-team’ in de App is: TNCPT

29 januari - Berichten van de burgemeester n.a.v. oproep om te rellen

Burgemeester Marian WitteIn de afgelopen dagen heb ik u via social media op de hoogte gehouden over de onrust op straat. Gelukkig is het na maandag redelijk rustig gebleven.

Als samenleving hebben we laten zien dat we rellen niet tolereren. Inwoners stuurden berichten van relschoppers door naar politie en gemeente. En de politie en onze BOA’s en toezichthouders hielden en houden actief toezicht op straat. Misschien heeft u hen zien rijden met oranje zwaailichten?

Afgelopen maandag vroegen de politie en BOA’s de jongeren die nog voor het ingaan van de avondklok op straat waren om hun ID. Zodat we wisten met wie we te maken hadden. Toen er dinsdag en woensdag opnieuw signalen waren dat er ’s avonds onrust kon ontstaan zijn de politie en medewerkers van de gemeente op huisbezoek gegaan bij deze jongeren en hun ouders. Hen werd duidelijk gemaakt dat zij bij ons in beeld waren en dat er maatregelen zouden volgen als zij zich niet aan de regels hielden. Deze aanpak heeft geleid tot rust op straat en blijven we daarom ook de komende tijd hanteren.

Al eerder deze week deed ik via social media een oproep aan u om op uw kinderen te letten. Ervoor te zorgen dat u weet waar ze zijn en hen thuis te houden. Ik roep u ook op om in gesprek te gaan, voorkom dat ze in de problemen raken en zorg dat uw weet wat hen bezighoudt. Op TV hebben we kunnen zien dat jongeren zich vaak gemakkelijk laten meeslepen. Zeker nu hun leven min of meer stil staat en er weinig leuke afleiding is. Jongeren voelen zich soms ook eenzaam en ervaren veel stress.

Ik weet dat het niet gemakkelijk is om de moed erin te houden. Maar laten we vooral kijken naar wat er wél mogelijk is binnen de maatregelen. Samen spelletjes doen, wandelen, hardlopen, organiseer een online pubquiz met familie en vrienden op afstand. En haal wat lekkers te eten bij onze lokale ondernemers. Ik weet het zeker, samen gaan we het redden!

Fijn weekend!

Burgemeester Marian Witte

26 januari - 17.00 uur

Gisteren liet ik u weten dat wij op de hoogte waren gebracht dat er plannen waren om te gaan rellen in Raamsdonksveer. Het was gisteravond inderdaad onrustig op straat. Gelukkig is het niet uit de hand gelopen doordat de politie op tijd op de hoogte was van de plannen. Ik wil de politie en de BOA’s bedanken voor hun inzet. En bovenal wil ik de mensen die een melding hebben gedaan bedanken voor hun alertheid. Alleen samen kunnen we dit soort ongeregeldheden stoppen en zorgen dat we het coronavirus zo snel mogelijk onder controle krijgen.
 
Ook de komende dagen blijven we alert, we trekken hierin nauw op met de regio. Er is een noodverordening opgesteld voor onze gemeente, die wij direct zullen inzetten als de situatie daarom vraagt. Laten we er met elkaar alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit niet nodig is. Daarom doe ik opnieuw de oproep aan u om de politie te informeren als u signalen ontvangt dat er ongeregeldheden op komst zijn in onze gemeente. U kunt uw melding doorgeven via telefoonnummer 0900-8844. Deze signalen komen via deze weg ook bij ons terecht.

Burgemeester Marian Witte

25 januari - 21.40 uur

Let op uw kind!

Gelukkig wordt het op dit moment weer wat rustiger op straat. De meesten zijn inmiddels huiswaarts gekeerd. Wat mij vanavond wel opviel is dat er veel jeugd op straat te vinden was. Ook u als ouder heeft hierin een belangrijke rol. Ik vraag u met klem ervoor te zorgen dat u weet waar uw kinderen zijn en beter nog, zorg dat ze thuis zijn. Vertel hen waarom u het belangrijk vindt dat ook zij zich aan de coronamaatregelen houden. Maak hierover samen duidelijke afspraken en houd uw kind daaraan. We willen namelijk allemaal zo snel mogelijk van de maatregelen af. Dit moeten we samen doen, met en voor de jeugd. 

25 januari - 19.00 uur

We zijn op de hoogte van het plan om op dit moment te gaan rellen in Raamsdonksveer. Ik had nooit verwacht dat we hier ook in onze mooie gemeente mee te maken zouden krijgen. Ik ben dan ook zeer boos en teleurgesteld. Iedereen is coronamoe en we willen allemaal naar buiten en leven in vrijheid. Helaas kan dat op dit moment niet. Ik realiseer me dat er veel wordt gevraagd van iedereen, maar het is het belang van ons allemaal dat we corona zo snel mogelijk onder controle krijgen. Het heeft geen zin om te gaan rellen en vernielingen aan te gaan richten. Daar help je niemand mee. Sterker nog, je maakt de situatie alleen maar erger en moeilijker voor iedereen. Daarnaast breng je veel schade toe aan mens en dier.

We hopen dat we geen noodmaatregelen hoeven te treffen. Maar eventuele daders laten we hier niet ongestraft mee wegkomen. Hiertegen zullen we zeker optreden. Wilt u melding maken van overlast, dan kan dat via de politie, telefoonnummer 0900-8844.

Hopelijk is dat allemaal niet nodig. Laten we ons gezond verstand gebruiken en leef de maatregelen na. Des te eerder worden de maatregelen hopelijk versoepeld en krijgen we weer meer vrijheden.

Ik reken op je!

Burgemeester Marian Witte

21 december

Vrolijke en fijne feestdagen voor iedereen!

Het college van B&W wenst u fijne feestdagenDe kerstdagen en de jaarwisseling staan voor de deur. Voor velen misschien wel de mooiste, warmste en gezelligste tijd van het jaar. En juist nu is het niet mogelijk elkaar te ontmoeten, samen te eten en te feesten. Ondanks de beperkingen die er zijn, hoop ik van harte dat u toch kunt genieten van de lichtjes en de gezelligheid die deze dagen ons brengen. 

Hou vol

Hoe vaak is het niet gezegd dit jaar. Hou vol met het houden van afstand tot elkaar en met het samenkomen in groepen. We weten allemaal dat dit niet makkelijk is. En dat het, hoe langer het duurt niet makkelijker wordt. Ikzelf ben dit jaar geveld door corona en heb gemerkt dat dit veel zwaarder kan uitpakken dan een gewoon griepje. De maatregelen die we met elkaar nemen, doen we om elkaar te beschermen tegen een ernstige en soms fatale ziekte; en om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen, verpleegkundigen en dokters niet overbelast raken. Hou daarom vol. Zeker omdat het einde van deze nare moeilijke tijd dichterbij komt.

Wat er wel kan

In kleine kring kan er best veel. Geniet in klein gezelschap samen met je gezin of dierbaren. Onder de kerstboom, Top 2000, een boek, kaarsjes aan, een spel spelen met elkaar en wat lekkers op tafel. Misschien krijg je wel nooit meer zo veel tijd samen. Geniet ook van het buitenleven. Ga heerlijk wandelen op plekken waar het rustig is. In de buitenlucht wordt het coronavirus minder snel overgedragen. En meestal is afstand houden tijdens een bos-, stads- of natuurwandeling makkelijker. Vermijd daarbij altijd drukke plekken. En heb aandacht voor mensen die zitten te wachten op een kaartje, appje of telefoontje. Het kan allemaal. Neem een voorbeeld aan alle goede initiatieven in onze gemeente. Het maakt onze samenleving mooier.

Hou het veilig

Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat oud en nieuw veilig verloopt. Laat u niet verleiden om toch vuurwerk af te steken omdat anderen het doen. Neem letterlijk en figuurlijk dus afstand. Het verbod op vuurwerk is een landelijke keuze om onnodige belasting van de zorg te voorkomen. Eet heerlijk een oliebol, geniet van een glaasje en breng een toost uit op een jaar waarin hopelijk alles weer zo snel mogelijk ‘gewoon’ is. Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gezond, veilig en prachtig 2021 toe.

Marian Witte

Burgemeester gemeente Geertruidenberg

28 oktober

We moeten het opnieuw samen doen

Beste inwoners,

Het aantal besmettingen in onze gemeente is op dit moment hoog. Veel te hoog. De afgelopen week steeg het aantal besmettingen zeer snel met 87 nieuwe besmettingen. Vanaf maart tot en met oktober staat de teller in onze gemeente op 314 positief geteste inwoners. Het aantal nieuwe besmettingen moet omlaag. Samen moeten we er echt voor zorgen dat het aantal besmettingen in onze gemeente daalt; voor onszelf, voor onze kwetsbare inwoners, voor mensen die afhankelijk zijn van de zorg, maar zeker voor alle medewerkers in de zorg.  

Ziekenhuizen kunnen de zorg niet of nauwelijks meer aan. Reguliere zorg wordt uitgesteld. Verpleegkundigen en artsen werken keihard. Zij mogen op zijn minst van ons verwachten dat wij ons aan de regels houden. Even zo min mogelijk sociale contacten, even geen feestjes, even geen vrijdagmiddagborrel, even geen sportwedstrijden. Zeg een keertje ‘nee’ tegen die uitnodiging voor een gezellig avondje met vrienden. Op dit moment is er weinig ruimte om dingen te ondernemen en de komende tijd zullen we strakker handhaven op het naleven van de regels. Dat is voor niemand leuk, maar het moet als we corona onder controle willen krijgen en de toenemende druk op de zorg willen verminderen.

Gelukkig kan er ondanks de coronamaatregelen nog wel veel in ons land. Zoek naar alternatieven; maak bijvoorbeeld een mooie wandeling of fietstocht door onze kernen of in ons buitengebied of trakteer uzelf eens op een lekkere thuismaaltijd van een van onze restaurants. Maar ook hierbij geldt: vermijd drukte!

Ik besef dat alle maatregelen een grote impact hebben op onze samenleving. Veel mensen hebben het zwaar op dit moment. Zorg daarom goed voor elkaar. Ik ben ervan overtuigd als we allemaal de schouders eronder zetten, we corona onder controle kunnen krijgen. Dat kunnen we. Dat weet ik zeker. Afgelopen voorjaar is ons dit ook gelukt. Laten we hier opnieuw samen voor zorgen. 

Ik reken op u!

Marian Witte
Burgemeester Gemeente Geertruidenberg

6 oktober 2020

Er is méér nodig om corona eronder te krijgen!

Laat ik maar met de deur in huis vallen. Het aantal coronabesmettingen neemt ook in onze gemeente Geertruidenberg fors toe. Daarom moeten we nu handelen om zo samen te voorkomen dat het aantal besmettingen verder oploopt. Met alle gevolgen voor de gezondheid van, en de zorg voor, kwetsbaren en ouderen. Ik roep daarom iedereen op om samen de schouders eronder te zetten. Om zo een overbezette zorg, meer slachtoffers en een nieuwe volledige lockdown te voorkomen. Ik kan en mag toch op u en jou rekenen?

Hou je aan de maatregelen

Er is nu meer bekend over het virus. We weten dat het snel en makkelijk overgaat in kleinere ruimtes met meer mensen bij elkaar. Contact in de vorm van een hand of een zoen is heel riskant. Een aantal belangrijke maatregelen die je zelf neemt, zetten we nog even op een rij.

  • Werk thuis: werk thuis. Kan het echt niet anders? Ga dan met je werkgever in gesprek over goede maatregelen om veilig te werken.

  • Draag een mondkapje: in het openbaar vervoer is het verplicht, maar ook in steeds meer winkels en andere publieke ruimtes geldt die verplichting. Is het niet verplicht. Dan is het ons dringend advies toch een mondkapje te dragen.

  • Was je handen: als je met je handen je gezicht of mond aanraakt, breng je het virus makkelijk over. Ook kan je via je handen anderen besmetten. Daarom is vaak handen wassen zo belangrijk.

  • Vermijd lichamelijk contact: handen schudden en even lekker knuffelen. Doe het niet. Het virus wordt zo makkelijk overgedragen. Zijn je kinderen al uit huis of op kamers? Houd ook dan, hoe moeilijk het soms ook is, 1,5 meter afstand. En dat geldt natuurlijk ook voor je ouders!

  • Vermijd drukke plekken: veel besmettingen ontstaan op drukke plekken en dan binnen meer dan buiten. Vermijd die plekken waar het niet veilig is.

  • Zorg thuis voor een veilige plek: veel besmettingen vinden thuis plaats. Thuis een feestje bouwen of meer mensen tegelijk uitnodigen? Doe het niet. Zo hou je het thuis ook veilig. Word je uitgenodigd. Vraag altijd naar het aantal mensen en bedank vriendelijk als er meer dan 3 genodigden zijn.

Weer veel besmettingen

Toen we in dit voorjaar met corona werden geconfronteerd, zagen we binnen enkele weken een pijlsnelle verhoging van het aantal corona-patiënten. Je weet het vast nog wel: dagelijks honderden ziekenhuisopnames met een piek van meer dan 1.400 opnames op de ic. Er was een lockdown nodig om het tij te keren en die had gelukkig effect. Dankzij ieders inspanning konden in de zomer veel strenge maatregelen worden teruggedraaid. Helaas lopen vanaf half augustus de besmettingen opnieuw snel op. Nieuwe maatregelen zijn nodig om het virus te stoppen. En daarbij is het nodig dat iedereen haar of zijn verantwoordelijkheid neemt.

Druk op de zorg wordt te hoog

Er zijn ziekenhuizen die de zorg niet of nauwelijks meer aankunnen. De reguliere zorg en operaties moeten hierdoor straks mogelijk weer worden uitgesteld. Met alle gevolgen van dien. Verpleegkundigen en artsen werken keihard. Wat zij op het minst van ons mogen verwachten is dat wij ons houden aan de corona-richtlijnen. Allemaal. Dus niet naar je werk gaan als je ook thuis kunt werken. Niet naar dat feestje gaan in ‘kleine’ familiekring en niet gaan winkelen als het al druk is in de stad. Onze vrijheid vinden we belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is de gezondheid van onze medemensen. Je houden aan de richtlijnen doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor familie en vrienden. En zeker ook voor de mensen in de zorg! En spreek elkaar gerust aan. Dat is niet altijd fijn, maar soms wel nodig.

Corona in Geertruidenberg

Deze grafiek laat zien hoeveel mensen dagelijks positief op COVID-19 worden getest in de gemeente GeertruidenbergTot begin september waren in er in de gemeente Geertruidenberg weinig besmettingen. Vanaf half september zien we dat oplopen. Op 6 oktober waren er in totaal al 106 mensen positief getest. En als we niets doen, blijft dat oplopen. Dat willen we voorkomen! Ieders inzet is daarbij nodig.

Een nieuwe lockdown voorkomen

Als de druk op de zorg verder toeneemt, blijft er maar één besluit over. Dat is een nieuwe lockdown. En dat is weer een klap in het gezicht van bijvoorbeeld de horeca en verenigingen die er alles aan doen om besmettingen te voorkomen. Dus ook voor deze sector is het van het grootste belang dat we ons met elkaar aan de regels houden.

We doen het samen in Geertruidenberg

We hebben geen keuze, we moeten het wel samen doen. Voor onszelf, voor de kwetsbaren, voor mensen die afhankelijk zijn van de zorg en voor al die medewerkers in de zorg. En het gaat ons lukken, daarvan ben ik overtuigd.

Download de CoronaMelder

De app CoronaMelder werkt vanaf 10 oktober in heel Nederland
 

1 oktober 2020

Beste inwoners,

In de afgelopen weken zag ik de besmettingscijfers stijgen. Ook in onze gemeente. Het kwam daarom niet als een verrassing toen premier Rutte en minister De Jonge de coronamaatregelen afgelopen maandag aanscherpten. Het is simpelweg nodig om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Toch kwam de persconferentie echt binnen dit keer. Had u dat ook? Op een of andere manier hoopten we tegen beter in dat het niet zover zou komen, dat maatregelen zoals voor de zomervakantie niet meer nodig waren. De realiteit is echter anders…

Gelukkig zitten we nog niet op het niveau van een intelligente lockdown, maar als we niet uitkijken stevenen we daar wel op af. Dit moeten we echt zien te voorkomen! En dat lukt alleen als we ons allemaal aan de regels houden.

Ik doe daarom een dringende oproep aan u allen om u aan de maatregelen te houden. De komende 3 weken zijn heel belangrijk voor het verdere verloop van de besmettingen:

Doe het voor de horeca, die het toch telkens weer hard te verduren heeft

Doe het voor de sport en de verenigingen

Doe het voor onze lokale winkeliers en andere ondernemers

Doe het voor de het onderwijs

En bovenal doe het voor uw en onze gezondheid en voor de mensen in de zorg!

Ik roep u ook op om goed op elkaar te letten. Zijn er mensen in uw omgeving die het moeilijk hebben? Kijk dan of u iets voor hen kunt betekenen. Dat kan, ook binnen de maatregelen van 1,5 meter afstand, handen wassen en het maximum van 3 bezoekers thuis. Wat we van de periode voor de zomer in ieder geval hebben geleerd is dat een klein gebaar al veel kan betekenen.

Kan ik op u rekenen? Want alleen samen kunnen we het virus stoppen.

Marian Witte

Burgemeester gemeente Geertruidenberg

24 augustus 2020

Beste inwoners, 

Deze week is ook mijn vakantie weer voorbij. Het was fijn om rust te kunnen nemen en tijd te besteden aan familie en vrienden. Voor velen van ons start het werk, school en andere verplichtingen weer. Ik hoop dat u ook de gelegenheid heeft gehad om even afstand en rust te nemen.

Door de coronacrisis liep onze vakantie anders dan gepland, maar dat bracht ons naar de mooie Veluwe waar steden als Zwolle en Deventer ons aangenaam verrasten. En dat met zonnig weer waar we vroeger voor naar Zuid-Frankrijk reden. We hebben weer vernieuwde waardering gekregen voor ons eigen land en onze regio. Nederland en onze eigen regio zijn mooi!

Sinds de laatste persconferentie van premier Rutte komt echter ook een stukje realisme terug. In de zomer is het coronavirus nooit helemaal weggeweest. Het ligt op de loer en de cijfers laten zien dat het virus weer opleeft. Dat geeft zorgen voor de maanden die voor ons liggen. Maanden waarin we steeds vaker binnen zullen zitten, simpelweg omdat het weer slechter wordt. Dan wordt het lastiger om de afstand te bewaren.

Voor onze jeugd en jongeren is deze periode ook zwaar. Ze konden lang niet naar school, geen eindexamens, geen eindexamengala's, misten hun vrienden en alle leuke activiteiten en evenementen zijn helaas afgelast. Bijbaantjes en tijdelijke contracten stopten en het beeld van hun toekomst is onzeker. Zij verdienen ons begrip. 

Er is een kleine groep jeugd die de beeldvorming over jongeren verpesten. Landelijk lezen we over rellen, steekpartijen en lokaal kampen we met een lange reeks van vernielingen. Dat is niet acceptabel en dit pakken we in samenwerking met de politie aan. Daarbij doe ik een beroep op uw hulp. We kunnen deze raddraaiers alleen aanpakken als er genoeg bewijs is. Meld het alstublieft als u dingen ziet die niet kunnen. Bel 112 als het acuut is en geef andere signalen door via 0900-8844.

Net als u wil ik niet graag terug naar de tijd tussen maart en juli van dit jaar. Niet terug naar de tijd van de lockdown. Naar de zware tijd voor de zorg en voor horeca en andere ondernemers. Ik reken er dan ook op dat u de nieuwe maatregelen opvolgt. Dat u niet meer dan 6 gasten tegelijk thuis uitnodigt, dat u 1,5 m afstand houdt en dat u, als dat mogelijk is, vanuit huis werkt. En dat u uw gegevens registreert wanneer u een horecagelegenheid bezoekt. 

Mag ik ook de hygiënemaatregelen bij de supermarkten nog eens onder uw aandacht brengen? Handen ontsmetten bij binnenkomst en afstand houden van de medewerkers (in alle winkels) en andere klanten.

Doe dit niet alleen voor uzelf, maar vooral ook voor anderen. Want alleen samen kunnen we corona verslaan.

Blijf gezond!

Burgemeester Marian Witte
 

17 juli 2020

Beste inwoners,

De zomervakantie is begonnen. Een periode om even afstand te nemen van werk, school en andere verplichtingen. Waarschijnlijk is deze vakantie anders dan u in eerste instantie voor ogen had. Misschien heeft u uw vakantieplannen aan moeten passen door corona en viert u nu vakantie thuis of in eigen land. Maar ook als u op vakantie gaat in het buitenland, zal deze anders zijn door de coronamaatregelen.

In Nederland hebben we inmiddels de periode van de intelligente lockdown achter ons gelaten. De regels zijn versoepeld. Maar één ding is duidelijk: we moeten voorzichtig blijven, want het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. Wereldwijd stijgt het aantal besmettingen dagelijks.

Het naleven van de coronamaatregelen vraagt veel van ons allemaal. In het hele land staan mensen op tegen de regels. Zo ook in onze gemeente. Afgelopen maandagochtend plakten onbekenden posters en ballonnen bij de hoofdingang en op de ramen van het gemeentehuis. Op de posters stonden diverse uitingen van ongenoegen. Goed dat ongenoegen wordt geuit. In Nederland mag u aangeven als u het ergens niet mee eens bent. Maar beter nog zou zijn als we hier samen het gesprek over voeren. Wilt u uw mening kenbaar maken? Neem dan contact met ons op!

Voor nu wil ik u graag een fijne vakantie wensen. Geniet ervan en vooral blijf gezond!   

Burgemeester Marian Witte

25 mei 2020

Beste inwoners,

Heeft u dinsdag 20 mei ook gekeken naar de persco? De persconferentie van premier Rutte? Mij doet het woord ‘persco’ op een of andere manier telkens direct denken aan ’ijsco’. Niet zo gek natuurlijk, want tijdens de persco werd duidelijk dat een ijsje eten op het terras binnenkort weer mogelijk is. En daar zijn we ook wel aan toe!

Vanaf 1 juni 12:00 uur mag de horeca weer open. De plannen van de horecaondernemers in onze gemeente liggen al klaar. Zij staan te trappelen. Samen met hen kijken we wat de mogelijkheden zijn binnen de 1,5 meter maatregelen. Die liggen vooral in de buitenruimte, door uitbreiding van de bestaande terrassen en ook het creëren van extra terrassen. Wat ook helpt is dat het maximum aantal gasten in restaurants en cafés is opgerekt naar 30 personen exclusief personeel. Stap voor stap start de horeca weer op. Ik doe graag een oproep aan jullie allemaal om de lokale horeca te steunen en vanaf 1 juni gebruik te maken van de terrassen. Natuurlijk met inachtneming van de 1,5 meter afstand. En maak vooraf een afspraak voor uw etentje in het restaurant of café. Zo zorgen we er samen voor dat het niet te druk wordt.

We zien al steeds meer activiteiten in de buitenruimte. Misschien bent u zelf al gaan sporten bij uw sportvereniging? Ik hoop trouwens dat u uw vereniging trouw blijft in deze moeilijke tijd, zij hebben uw steun nu heel hard nodig. Net als de ondernemers in onze gemeente.

Wat mij ook goed doet is dat er door de versoepelingen binnenkort meer mogelijkheden komen om onze naasten in het verpleeghuis te bezoeken. Daar kijken veel mensen naar uit, want wat missen we onze partners, vaders, moeders, opa’s en oma’s. Heerlijk dat we de bezoeken stapje voor stapje kunnen uitbreiden.

Dat de basisscholen weer helemaal opengaan vanaf 8 juni is heel fijn. Geweldig hoe het onderwijs telkens mee veert met de nieuwe maatregelen. Want reken maar dat dat niet altijd gemakkelijk is. Er is heel wat gepuzzeld om alles in goede banen te leiden. De kinderen genieten ervan dat ze hun klasgenootjes en juf of meester weer zien. Een volgende stap is dat ook het voortgezet onderwijs, met de nodige aanpassingen, binnenkort weer opstart.

De premier deed dinsdag een oproep aan jongeren om zich te laten horen en vroeg hen mee te denken over de toekomst. Wat betekent de 1,5 meter samenleving straks voor hen? Welke tips en ideeën hebben zij voor ons? Want we vergeten weleens dat de coronacrisis niet alleen een grote impact heeft op ouderen en kwetsbare mensen, maar ook op de jongeren. Ik roep de jongeren in onze gemeente graag op om aan de oproep van Rutte gehoor te geven en mee te denken!

Alle versoepelingen hebben ook een keerzijde. Daar moeten we het ook over hebben. Want meer en grotere terrassen en een uitbreiding van buitenactiviteiten kan soms tot overlast leiden. Dit moet natuurlijk binnen het redelijke blijven. Maar is niet helemaal uit te sluiten. We zullen rekening moeten houden met elkaar. Gelukkig is dat iets wat ons inmiddels best goed af gaat. Ik weet zeker dat we ook hier samen uitkomen!

Fijne dagen, geniet van de zon, eet een ijsco, geef elkaar de ruimte en blijf gezond.

Burgemeester Marian Witte

11 mei 2020

Beste inwoners,

Net als miljoenen andere Nederlanders zat ik woensdagavond 6 mei op de bank. Vol verwachting… maar ook met een beetje gezonde spanning. Want tijdens de dagen ervoor kwamen  steeds meer stukjes en brokjes nieuws onze kant op. Met woorden als ‘perspectief bieden’ en ‘versoepeling van de maatregelen’ en ‘de Nederlanders zijn eraan toe’.

Ik ben daarin niet anders. Ook ik merk, zeker na mijn ziek zijn, dat ik de behoefte heb om er weer op uit te gaan. Ik wil weer naar buiten, naar de winkels, uit eten en lekker op een terrasje zitten. Tegelijkertijd voel ik ook de behoefte om nog een beetje op de rem te blijven staan. De teugels niet te snel te laten vieren. Want in die versoepeling van maatregelen zit ook een zorg: lukt het ons wel om de basismaatregelen te blijven volgen en tegelijkertijd weer te gaan genieten van de ruimte die we krijgen? Gaat het niet te snel? Hoe houden we de balans?

De economie heeft het hard te verduren gehad. Onze ondernemers hebben het keihard nodig dat we weer komen winkelen, een drankje drinken op het terras en lekker uit eten gaan. En dat willen we ook, heel graag. Maar wel op een veilige manier!

Want we hebben in de afgelopen weken al teveel gezien en gelezen over mensen die ernstig ziek waren, beelden van de IC’s en over mensen die overleden zijn. Een aantal van ons heeft dit ook van dichtbij meegemaakt. Dit zijn beelden en ervaringen die we ons leven lang niet meer vergeten. Naar die tijd willen we niet terug, we willen juist vooruit. Dat kan nu ook, de cijfers laten het zien, maar laten we het wel op een verstandige manier blijven doen!

Dus die 1,5 meter afstand blijft voorlopig. Uit zorg voor onze ouderen en de kwetsbare mensen in onze samenleving. We blijven ook onze handen wassen en we blijven thuis als we hoesten of koorts hebben. Thuiswerken blijft ook, maar de kinderen gaan weer naar school en kunnen weer lekker buiten sporten.

Laten we elkaar ook de ruimte geven om te wennen aan de nieuwe situatie. Met oog voor elkaars behoeften, vanuit zorg of ondernemerschap. Want alleen samen blijven we in balans!

Dat we dat kunnen weten we al, we hebben het de afgelopen weken immers al laten zien. Als burgemeester ben ik daar heel trots op. Dus houd vol, zorg voor elkaar en geniet van de ruimte die er is….stapje voor stapje.

Burgemeester Marian Witte

PS: al eens gedacht aan vakantie in eigen gemeente? Er is lokaal zoveel moois te ontdekken!

9 april 2020

Beste inwoners,

Via deze brief wil ik jullie laten weten dat ik aan jullie denk en met jullie meeleef. Komend weekend vieren we Pasen, maar de feestdagen vieren we dit jaar heel anders dan voorgaande jaren. Niet fysiek samen, maar via videobellen, vanachter het raam zwaaiend, via lieve kaartjes en over de telefoon.

Inmiddels is het ons allemaal duidelijk dat de situatie rond het coronavirus langer gaat duren dan we in eerste instantie hadden gehoopt. Dat vraagt veel van ons allemaal. Maar we weten waar we het voor doen en we hebben al laten zien dat we het kunnen. De eerste (voorzichtige) resultaten van het ‘social distancing’, het ‘afstand houden’ zijn zichtbaar. De besmettingscijfers in onze gemeente blijven de laatste dagen stabiel. Ik wil jullie daarom oproepen vol te houden en de maatregelen te blijven volgen. Want alleen samen kunnen we het coronavirus verslaan.

Ik leef mee met de mensen die besmet zijn door het coronavirus. De mensen die vechten voor hun leven op de IC-afdelingen en hun naasten die leven tussen hoop en vrees. Die soms afscheid moeten nemen van hun geliefde. Ik ben onder de indruk van het verplegend personeel dat zich dag en nacht inzet om iedereen de behandeling te geven die nodig is. Wat een inzet en betrokkenheid zien we daar. Via vlogs op internet krijgen we af een toe een kijkje in de keuken. Wat een veerkracht tonen deze mensen, enorm indrukwekkend.

Sowieso heb ik ongelooflijk veel waardering voor alle mensen die werken in de zorg. Of dat nu in de verpleeghuizen, in de speciale voorzieningen of in de ziekenhuizen is, ze gaan tot het uiterste. Goed ook om te horen dat de welzijnsorganisaties in onze gemeente met handhaving van de strikte maatregelen toch in nauw contact blijven met onze oudere en kwetsbare inwoners. Want persoonlijk contact, ook al is dit niet fysiek, is nu extra belangrijk voor mensen die veel alleen zijn.

Ik heb respect voor de ondernemers die vechten voor hun bedrijf. Ik zie hier veel creatieve initiatieven ontstaan. Ondanks moeilijke omstandigheden zoeken zij naar mogelijkheden om door te kunnen gaan. Steun ook hen in deze moeilijke tijden en 'koop lokaal'! We doen als gemeente ons best om hen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Mooi om te zien dat ouders en scholen het thuis en online lesgeven van de kinderen goed oppakken. Voor de ouders die thuis hun kinderen les geven en tegelijkertijd hun werk doen, is dat niet altijd gemakkelijk. Dat de kinderen hun vriendjes nu niet kunnen zien vind ik een begrijpelijk gemis. Docenten zijn in een heel korte tijd overgeschakeld op digitale methoden om het onderwijs voort te kunnen zetten. Petje af hiervoor. Met dit soort ontwikkelingen kunnen we ook in de toekomst ons voordeel doen.

Heel veel organisaties en verenigingen hadden al veel energie gestopt in de organisatie van mooie culturele, maatschappelijke en sportieve evenementen in onze drie kernen. Deze zijn voor de komende periode allemaal afgelast. Dat is begrijpelijk, maar ik deel hun teleurstelling. En dat precies in het jaar waarin we 75 jaar bevrijding zouden vieren… We gaan kijken hoe we hier op een andere manier invulling aan kunnen geven.

Als burgemeester ben ik trots op de vele mooie dingen die ontstaan in onze kernen. Inwoners die oog hebben voor elkaar, die voor elkaar zorgen. Die elkaar een hart onder de riem steken, bijvoorbeeld door een kaartje voor iemand aan te vragen via hulpcorona@geertruidenberg.nl  Ik zie dat kinderen prachtige tekeningen maken op de stoep van het verzorgingshuis, buiten muziek maken of prachtige kaarten knutselen voor opa en oma.

Spreken we met elkaar af dat we het allemaal nog even volhouden? Dat we afstand houden en zoveel mogelijk thuisblijven? Ook met dit mooie weer? Laten we het doen voor elkaar. Voor de mensen die hard werken om iedereen te verzorgen. Voor de mensen die kwetsbaar zijn. Blijf elkaar helpen en ondersteunen waar dat nodig is. Hou vol! Want we mogen niet verslappen. Alleen samen kunnen we het coronavirus verslaan!  Ik reken op jullie.

Met vriendelijke groet,

Marian Witte

Burgemeester gemeente Geertruidenberg

16 maart 2020

Beste inwoners,

Nederland wordt overheerst door het coronavirus. Ook Geertruidenberg. De scholen zijn dicht, net zoals de horeca, sportclubs en de kinderopvang. Ook bijeenkomsten en evenementen zijn geannuleerd. Ik begrijp dat dit voor velen een ingrijpende en onzekere periode is. Vooral voor mensen die besmet zijn geraakt. Ik wil dan ook alle zieken, hun familie en vrienden veel sterkte wensen.

We staan met z’n allen voor een grote uitdaging. Vooral ook ouders, leraren, zorgmedewerkers, medewerkers van supermarkten en uit andere beroepsgroepen. Ik wil jullie bedanken voor het werk dat jullie leveren. Iedereen zet zich met hart en ziel in om verdere verspreiding van het coronavirus en uitputting van ons zorgstelsel te voorkomen. Ik heb ontzettend veel respect en waardering voor jullie.

Ik besef me maar al te goed dat dit ook pittige tijden zijn voor ondernemers. We vragen veel van u, maar voor nu is dit helaas noodzakelijk. Het gaat om de gezondheid van veel Nederlanders. Ik wens jullie veel sterkte de komende tijd.

Graag wil ik nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om de landelijke maatregelen strikt te volgen. Niet alleen voor uzelf, maar ook uit solidariteit voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Ook vraag ik iedereen om rekening te houden met elkaar. Kijk om naar uw buren, naar ouderen en familie die ziek, eenzaam of hulpbehoevend is. Bel ze op, ga videobellen met elkaar, stuur ze een berichtje en doe de boodschappen voor ze. Houd daarbij wel de landelijke maatregelen in ere en vermijd zoveel mogelijk direct contact.

De strijd tegen het coronavirus kunnen we alleen samen aangaan. De verbroedering met carnaval liet zien hoe sterk we zijn. Onze gemeente is een warme, betrokken gemeenschap die een uitdaging met beide handen aanpakt. Ik reken ook nu op u!

Marian Witte

Burgemeester gemeente Geertruidenberg

Meer informatie

Heeft u vragen over het coronavirus? Kijk op Rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351.