Actuele ontwikkelingen Oekraïners in het Hoge Veer

Update 22-09-2022

Op 1 juni 2022 verhuisden de Oekraïense vluchtelingen van de Schattelijn in Geertruidenberg naar het Hoge Veer in Raamsdonksveer. Tussen 1 juni en 1 augustus verwelkomde de gemeente meer dan 100 nieuwe bewoners. Op dit moment vangt de gemeente 170 vluchtelingen op in het Hoge Veer. Kort geleden is de eerste baby in het Hoge Veer geboren. Moeder en dochter zijn gezond en heel gelukkig.

Betere faciliteiten in Hoge Veer

Het Hoge Veer biedt meer privacy en betere faciliteiten dan de Schattelijn. Er zijn eigen kamers (met douche), 2 algemene keukens, meerdere ontmoetingsruimten, een leer-/werkruimte, een algemene wasruimte, een speelkamer voor de kinderen en een eigen winkeltje.In dit winkeltje staan de kleding en verzorgingsproducten die de inwoners van onze gemeente brachten tijdens de inzamelingsactie aan de gemeentewerf. De bewoners van het Hoge Veer kunnen hier halen wat ze nodig hebben, zonder hiervoor te moeten betalen. Hier maken ze dan ook dankbaar gebruik van.

We overlegden met de bewoners wat we van het gedoneerde geld zouden kopen. Samen kozen we voor onder andere een tafeltennistafel, een tafelvoetbal en tien laptops voor in de leer-/werkruimte.

De vluchtelingen pakken het leven hier op

Veel van de bewoners werken al en alle kinderen gaan naar school. Zo pakken zij het leven hier in Nederland op en nemen ze actief deel aan onze samenleving. Een gecertificeerde leraar geeft iedere week 3 uur Nederlandse taalles. Ook zijn er vrijwilligers die buiten de taallessen om met de bewoners Nederlands te oefenen.

Vluchtelingenwerk komt iedere week op de opvang om de bewoners te helpen bij hun persoonlijke vragen. Het gemeentepersoneel en de beveiliging is er iedere dag om de bewoners te ondersteunen. Zij zorgen er ook voor dat de omgeving rustig en voor iedereen veilig is.

De vluchtelingen waren nog niet gewend aan ons afvalsysteem

Door de grote toestroom van vluchtelingen in juni en juli had de opvanglocatie soms moeite om het afval op de goede manier te verwerken. Dit komt onder andere doordat we veel verpakkingsafval hebben van de inrichting van de kamers. Ook zijn de vluchtelingen nog niet gewend aan ons afvalsysteem. We vragen daarvoor uw begrip. We proberen de bewoners van het Hoge Veer zo goed mogelijk uit te leggen hoe wij in onze gemeente omgaan met afval. Onze eigen ervaring is dat dit inmiddels ook al wat beter gaat.

Hoe nu verder

De vluchtelingen kunnen tot en met het eerste kwartaal van 2024 op het Hoge Veer blijven wonen. Daarna wordt het gebouw gesloopt en ruimte gemaakt voor nieuwbouw. De gemeente onderzoekt waar de bewoners na die tijd naartoe kunnen als de situatie in Oekraïne niet verandert.