Tijdelijk Noodfonds Energie

Gepubliceerd op

Het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat in januari 2024 voor de tweede keer open om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen. Naar verwachting kunt u een aanvraag doen tot eind maart 2024.

Wie kan steun aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor steun, wordt er komend jaar gekeken naar de hoogte van de energierekening ten opzichte van het inkomen. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

           Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.

           Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen.

           Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

           Een huishouden kan een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende 6 maanden.

           De precieze voorwaarden zullen bij heropening in januari worden toegelicht.

Hoeveel steun krijgt een huishouden uit het Noodfonds?

Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. 

De steun uit het Noodfonds is als volgt:  

Steun Noodfonds

Inkomen  

(% van het sociaal minimum) 

Noodfonds betaalt deel van de energierekening 
tot 130%boven 8% van het bruto-inkomen
130 - 200%boven 10% van het bruto-inkomen

Hoe vraagt u steun aan?

Alle informatie over de aanvraag is te vinden op Noodfondsenergie.nl. Hier kunt u uzelf alvast aanmelden om een bericht te krijgen wanneer het fonds opengaat.

Aanvragen kan via de website en app. Voor hulpverleners, zoals bewindvoerders, is het mogelijk om via DigiD-machtiging een aanvraag in te dienen.

Achtergrond

Het Noodfonds Energie is een toevoeging aan de Energieroute van Geldfit. In 2023 hebben ruim 50.000 huishoudens steun vanuit het Noodfonds ontvangen. In totaal is er 43,7 miljoen euro uitgekeerd. Energieleveranciers, zoals Budget Energie, Essent, ENGIE, Eneco, Greenchoice, Innova, Pure Energie, Vattenfall en Vrij op Naam, en de Rijksoverheid hebben voor 2024 steun toegezegd aan het fonds met een totale bijdrage van 60 miljoen euro.