Paspoort

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen, zij dienen aanwezig te zijn bij de aanvraag. U maakt hiervoor een afspraak. 

Maak een afspraak   Toestemmingsverklaring

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen, zij dienen aanwezig te zijn bij de aanvraag. U maakt hiervoor een afspraak. Uw paspoort is 10 jaar geldig. Voor kinderen tot 18 jaar is de geldigheid 5 jaar.

Spoedaanvraag

Bij spoedaanvragen voor 12.00 uur ligt uw paspoort de volgende werkdag na 11.00 uur voor u klaar bij de receptie.  

Als u het paspoort dezelfde dag nodig heeft, kunt u contact opnemen met Marechaussee. Hieraan zijn kosten verbonden.

  • alle geldige of verlopen reisdocumenten, bijvoorbeeld paspoort en/of identiteitskaart
  • één recente kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen en die niet ouder is dan 6 maanden
  • geld: u moet bij de aanvraag direct contant of met pin betalen

Voor kinderen tot 18 jaar

Indien het niet mogelijk is om het originele legitimatiebewijs mee te nemen is een kopie ook toegestaan onder de volgende voorwaarden:

  • geef op de kopie van het legitimatiebewijs aan dat het om een toestemmingsverklaring gaat en voor wie er toestemming gegeven wordt
  • zet een handtekening op de kopie van het legitimatiebewijs 

Kostenoverzicht
Soort document 
Paspoort (18 jaar en ouder, tien jaar geldig)€ 83,85
Paspoort (jonger dan 18 jaar, vijf jaar geldig)€ 63,40
Extra kosten spoedaanvraag€ 57,05
Zakenpaspoort€ 83,85

Vanwege de reisdocumentenpiek kunnen we een levertijd van 6 werkdagen niet garanderen. Wanneer u bij de aanvraag uw emailadres doorgeeft, krijgt u vanzelf bericht wanneer u het document kunt ophalen. Heeft u het document binnen 6 werkdagen nodig? Dan adviseren wij een spoedaanvraag. Bij een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.

Het paspoort moet binnen 3 maanden na de aanvraag opgehaald worden. Daarna wordt het vernietigd.

Is uw paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen? Dan meldt u dit bij de gemeente waar u woont. Wij registreren de vermissing en maken het document ongeldig. Let u op het volgende:

  • Een vermissing wordt in verschillende systemen geregistreerd. Zo kunnen ook andere instanties zien dat u het niet meer in uw bezit heeft.
  • Vindt u het document weer terug? Dan kunt u het niet meer gebruiken. U moet het document wel inleveren bij de gemeente.
  • Als het document wordt gevonden door iemand en bij gemeente of politie afgeeft, krijgt u het niet terug. Vanwege veiligheidsredenen wordt het document ongeldig gemaakt. 
  • Wanneer u een nieuw reisdocument aanvraagt bij diefstal of vermissing, kan de normale levertijd niet gegarandeerd worden.

Meervoudige vermissing

Als u uw identiteitskaart of paspoort 3 keer in de afgelopen 5 jaar bent kwijtgeraakt, kunt u worden opgenomen in het register Paspoortsignaleringen. Dat betekent dat we voor een periode van tenminste 2 jaar geen paspoort aan u mogen geven.

Online melding doorgeven

Als u veel reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Hierin is meer ruimte voor stempels en visa. 

Als u vaak moet reizen op tijdstippen dat uw paspoort bij een buitenlandse vertegenwoordiging is afgegeven voor de aanvraag van een visum of als u achtereenvolgens naar conflicterende landen reist, kunt u een tweede paspoort aanvragen. Een tweede paspoort is 2 jaar geldig. Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn en u moet kunnen aantonen dat u een tweede paspoort echt nodig heeft. U dient boekingen waaruit blijkt dat u reist naar conflicterende landen of bewijs van buitenlandse vertegenwoordiging dat uw eerste paspoort daar ligt mee te nemen.