Ontheffing schenken zwak-alcoholhoudende dranken

Organiseert u een evenement of is er een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard waarbij u zwak alcoholhoudende dranken wilt verkopen? Dan heeft u een ontheffing nodig.

Ontheffing aanvragen Ontheffing aanvragen (eHerkenning)

  • De ontheffing wordt aangevraagd voor een gelegenheid die ten hoogste 12 aaneengesloten dagen duurt
  • De leidinggevende die verantwoordelijk is voor het verstrekken van alcoholhoudende dranken:
    -Is in het bezit van een diploma sociale hygiëne
    -Heeft de leeftijd van 21 jaar bereikt
    -Is niet in enig opzicht van slecht levensgedrag

Bent u in het bezit van een diploma sociale hygiëne? Herbevestig dan uw registratie in het Register sociale hygiëne

De Landelijke commissie sociale hygiëne (hierna: Lcsh) is verantwoordelijk voor het registreren en bijhouden van het diploma sociale hygiëne. Op Registersocialehygiene.nl staat vermeld of iemand in het bezit is van een diploma sociale hygiëne. De Lcsh vraagt iedereen die op dit moment in het huidige register staat de registratie te bevestigen en eventueel te corrigeren. Dit is gratis. Na vijf jaar worden de niet-bevestigde registraties uit het systeem verwijderd. Het is dus belangrijk dat u uw registratie herbevestigd.

Hoe werkt het herbevestigen van de registratie sociale hygiëne?

Via Registersocialehygiëne.nl kunt u inloggen met DigiD in ‘Mijn Register Sociale Hygiëne’. Hier vult de leidinggevenden het aanvraagformulier in en worden de gegevens uit het oude SVH-register opgehaald. U controleert uw gegevens en bevestigd de registratie. Is de herbevestiging gelukt? Dan bent u geregistreerd in het Register Sociale Hygiëne. Deze registratie is voor onbepaalde tijd geldig. Zorg er voor dat u de registratie voor 1 juli 2028 doet, anders vervalt het SVH diploma.

U kunt een ontheffing online aanvragen. U heeft hiervoor een DigiD of eHerkenning nodig.

Ontheffing aanvragen Ontheffing aanvragen (eHerkenning)

U betaalt kosten voor het in behandeling nemen van uw aanvraag voor het verkrijgen van een ontheffing. De kosten bedragen €11,80 (2024).