Update Oekraïense vluchtelingen week 16

Gepubliceerd op do, 04-08-2022 - 00:00

Sinds half maart worden er Oekraïense vluchtelingen opgevangen in voormalig theater De Schattelijn in Geertruidenberg. Daar ging een kleine week aan voorbereiding aan vooraf. Maar toen was het gebouw klaar om de eerste vluchtelingen te ontvangen. Natuurlijk waren er nog verbeterpunten, want niet alles was op zo’n korte termijn te regelen.

Anderhalve maand ervaring

Inmiddels hebben we bijna anderhalve maand ‘ervaring’. We hebben de nodige aanpassingen gedaan. De noodbedden van het Rode Kruis werden vervangen door echte bedden. De catering  werd geregeld en we ontdekten dat de Oekraïense eetgewoonten heel anders zijn dan de Nederlandse. Daarover gingen we in gesprek en waar mogelijk maken we aanpassingen.

Een bijzondere ontdekking was ook dat de Oekraïense vluchtelingen een week later Pasen vieren dan wij. Toch gingen de kinderen graag mee met de paaseieren speurtocht volgens onze hollandse paastraditie. Zo leerden zij ook al wat Nederlandse tradities kennen. En de komende tijd volgen er natuurlijk nog veel meer, zoals Koningsdag.

Privacy

Privacy is een ander punt wat naar boven kwam. Misschien kent u De Schattelijn nog wel een beetje. Er zijn veel grotere ruimten en gangen, maar er is geen goede mogelijkheid om eenpersoonskamers of gezinskamers te maken. Ook kan men niet zelf koken. Dat is de reden dat we naar een andere locatie op zoek gingen en hebben gevonden: Het oude Hoge Veer1. Deze locatie wordt op korte termijn verbouwd, zodat er straks 150 mensen kunnen wonen. Thuisvester is eigenaar van het gebouw en stelt het gebouw tot begin 2024 beschikbaar. Daarna wordt het gesloopt voor nieuwbouw.

Zorg, onderwijs en sport

Vanuit de gemeente legden we contact met allerlei organisaties om de vluchtelingen goed te laten landen in onze gemeente. Denk hierbij aan huisartsen, apotheken, bibliotheek, scholen (in en buiten de gemeente), kinderopvang, sportverenigingen etc.

Werk en inkomen

We regelen leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen. Daarvoor moeten ze wel eerst in onze gemeente ingeschreven worden (BRP). Ook bemiddelen we vluchtelingen naar werk. Dit begint nu op gang te komen.

Vrijwilligers, hulp en donaties

Het aanbod van hulp vanuit de gemeente is hartverwarmend. Niet alle vrijwilligers zijn nog aan bod gekomen, maar we hopen de komende tijd nog een beroep op u te kunnen doen als het nodig is. Bijvoorbeeld voor de schoonmaak van het Hoge Veer 1, Vele handen maken licht werk.

En om te voorkomen dat de overige dienstverlening van de gemeente veel achterstand op gaat lopen zijn we nog steeds op zoek naar mensen die ons kunnen helpen met hun diensten. Denk hierbij aan het schoonhouden van de locatie, het voeren van gesprekken of het dagelijks begeleiden van vluchtelingen.  De inzet van vrijwilligers voor de vluchtelingen uit Oekraïne is in onze gemeente geregeld via het Rode Kruis. Wij vragen u dan ook u aan te melden via: Rodekruis.nlAls u klikt op de knop ‘solliciteer nu’ ziet u een online formulier. Hierop kunt u uw beschikbaarheid aangeven. Vervolgens neemt het Rode Kruis met u contact op over uw inzet en de vrijwilligersovereenkomst.

Velen van u doneerden kleding en spullen voor de vluchtelingen, deze zijn heel goed ontvangen. Ook werd er geld ingezameld. Hiervoor zoeken we samen met de vluchtelingen een goede bestemming , we laten nog weten wat we er mee gaan doen. Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel inwoners, ondernemers en organisaties iets willen doen voor de vluchtelingen. We willen iedereen van harte bedanken! 

Wennen

Niet alles gaat 100% goed en dat kan ook niet. De Oekraïense vluchtelingen komen uit een oorlogssituatie en hebben vaak alles achter moeten laten, dierbaren, spullen, huisdieren. Na een lange reis komen ze in onze gemeente terecht. Een plaats waar ze nog nooit van hebben gehoord, in een land met een andere cultuur. En bovendien op een plek waar weinig privacy is. Dat is wennen, aan alle kanten, voor hen, voor ons, voor u. We hopen op uw begrip en op uw steun om deze mensen zo snel mogelijk thuis te laten voelen in onze gemeente.

Vragen?

Heeft u nog vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente? U vindt veel informatie en veelgestelde vragen op Geertruidenberg.nl/situatie-oekraine. Staat uw vraag er niet bij of wilt u contact opnemen, stuur dan een mail naar oekrainecrisis@geertruidenberg.nl