Textiel Race

Gepubliceerd op wo, 06-09-2023 - 00:00

De gemeenten Oosterhout en Geertruidenberg organiseren de Textiel Race Oosterhout en Geertruidenberg 2023. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met textielafval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van oud en kapot textiel. De insteek van de Textiel Race is het inzamelen van textielafval, leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

De Textiel Race

Acht basisscholen uit de gemeenten Oosterhout en Geertruidenberg gaan vier weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. Daar draait de Textiel Race om. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recycling. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijk oud en kapot textiel in te zamelen of te repareren. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen! Buurtbewoners kunnen hun textiel namelijk aan bieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint in uw kledingkast

Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter! Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt het verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving!

De Textiel Race Oosterhout en Geertruidenberg 2023 vindt plaats van maandag 18 september tot donderdag 12 oktober 2023. De race is een initiatief in samenwerking met de gemeenten Oosterhout en Geertruidenberg.  Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.