Convenant Maatschappelijke Opvang( MO), Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) en Verslavingspreventie regio Breda 2024 en verder
In 2023 stelde de gemeenteraad het beleidskader voor Maatschappelijke opvang, bemoeizorg en verslavingspreventie vast. Dit beleidskader geldt voor de hele regio Breda. Geertruidenberg valt hier ook onder. We willen als regiogemeenten meer samenwerken rond opvang, bemoeizorg voor mensen die uit zichzelf geen hulp vragen en het voorkomen van verslavingen. De gemeenten zijn hiervoor dan samen verantwoordelijk. De samenwerking wordt officieel gemaakt door het ondertekenen van een convenant. Hierin staat wie wat doet en waarvoor verantwoordelijk is. Ook beschrijven we hoe we omgaan met tekorten en overschotten binnen de regionale Maatschappelijke Opvang. Voor de bewoners kunnen we door deze samenwerking dakloosheid beter voorkomen en oplossen.
Beleidsregels terugvordering en verhaal 2024
De huidige beleidsregels rondom terugvordering en verhaal dateren van 2021. Enkele wijzigingen in de Participatiewet rondom vorderingen als gevolg van schending inlichtingenplicht (voorheen fraudevorderingen) waren deze beleidsregels niet meer actueel. Deze wijzigingen in de Participatiewet zijn nu in de beleidsregels verwerkt, de regels zijn nu weer up-to-date.
Multimodaal mobiliteitsplan
De regio’s Hart van Brabant en Baronie hebben een forse verstedelijkingsopgave van ca 80.000 woningen en 80.000 arbeidsplaatsen tussen 2020 en 2040. We staan voor de uitdaging deze groei mogelijk te maken, met als randvoorwaarde het bieden van brede welvaart voor iedereen. Dit betekent dat de groei alleen mogelijk is als we een mobiliteitstransitie kunnen bereiken. De opgave waar we met de hele regio voor staan wordt nog vergroot door het uitstellen van de ombouw van de A58.
Het afgelopen jaar is aan een Multimodaal Mobiliteitspakket (M3P) gewerkt waarin de strategie van de regio voor de mobiliteit en het pakket aan mogelijke maatregelen voor de periode tot en met 2040 voor de regio’s Hart van Brabant en de Baronie is vastgelegd. Het M3P is de basis om jaarlijks afspraken te maken als regio met het Rijk, als gemeenten met de provincie en als gemeenten onderling. Daarom wordt het M3P aan het college voorgelegd om vast te stellen. De concrete projectafspraken die later voortvloeien uit het M3P, maken dus nu nog geen onderdeel uit van het vast te stellen M3P. Het M3P is te beschouwen als een visiedocument dat als intentieovereenkomst getekend wordt.
Nadere regels collectieve zorgverzekering minima 2024
Deelname aan de collectieve zorgverzekering van de gemeente Geertruidenberg door personen met ene lopende bijstandsuitkering vindt niet meer plaats voor de duur van een jaar, maar deelname wordt toegekend voor de duur van de periode van bijstand. Wel wordt de plicht opgelegd om wijzigingen, die van invloed kunnen zijn op deze deelname, zelf door te geven (inlichtingenplicht). Daarnaast wordt bij nieuwe deelnemers de maandelijkse premie voortaan zelf door de deelnemer aan de zorgverzekeraar betaald. De beleidsregels worden gepubliceerd op overheid.nl.
Vaststellen nieuwe huurovereenkomsten buitensport
Door de jaren heen zijn er ongewenste verschillen ontstaan in hoe faciliteiten voor buitensportverenigingen worden aangelegd, beheerd en gefinancierd. In 2021 is het eindrapport Herijking buitensport opgeleverd. In de afgelopen tijd is er samen met sportverenigingen gewerkt aan verschillende aspecten van deze herziening, waaronder nieuwe huurovereenkomsten. Met dit voorstel willen we ervoor zorgen dat buitensportverenigingen betere en duurzamere huurovereenkomsten krijgen. Dit draagt bij aan het behoud en de verbetering van sportfaciliteiten in onze gemeente.
Wijziging in verlening aanpak structurele energiearmoede
Het college van B&W besloot in mei 2024 de aanpak van structurele energiearmoede te verlengend. Dit doen we met het Energiefixers project. Hierbij krijgen huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum de mogelijkheid om gratis kleine energiebesparende maatregelen te nemen. In september 2024 besloot het college deze aanpak op twee punten te wijzigen.
- Energiefixers mag huishoudens huis-aan-huis werven.
- Als er na de werving onder huishoudens met een laag inkomen budget over is schrijven we ook
- Huishoudens van laaglabel woningen aan. De budgethouder SPUK Energiearmoede de volmacht te geven om de gunningsbeslissing voor de opdracht Energiefixers te nemen namens het college voor de partij met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
Wijziging 1. en 2. moeten ervoor zorgen dat voldoende huishoudens geholpen worden. De gemeente ontvangt hiervoor subsidie van het Rijk.