Pas op voor babbeltrucs!

Gepubliceerd op vr, 16-09-2022 - 00:00

Beroving door een ‘babbeltruc’ vaak voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Of ze spreken u op straat aan, of in de supermarkt. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Bel de politie

Vertrouwt u het niet en is de persoon nog aanwezig of in de buurt? Bel dan 112. Is de persoon verdwenen, bel dan 0900-8844.

Allerlei smoezen

De daders gebruiken allerlei soorten smoezen om aan uw geld of bezittingen te komen. Ze kunnen er heel betrouwbaar of aardig uitzien. Van deftige mannen in pakken tot moeders met schattige kinderen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag. Trap er niet in en volg onderstaande adviezen op.

Preventietips

Hier volgen een aantal tips voor uw veiligheid. Uitgebreide informatie en meer tips vindt u op de politiewebsite.

  • Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat.
  • Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld).
  • Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Laat ook geen mensen binnen die een telefoontje willen plegen. Eventueel kunt u voor ze bellen terwijl zij buiten wachten.
  • Collectanten zijn verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Vraag daar gerust naar. Sluit altijd de deur als u geld wilt pakken. Neem uw portemonnee niet mee naar de deur, alleen wat u wilt geven.
  • Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. U hebt als koper aan de deur allerlei rechten. De verkoper moet u bijvoorbeeld wettelijk 14 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. Vraag de verkoper gerust op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.

Hoe moet ik pinnen?

Let bij het pinnen op het volgende:

  • Pinnen doet u altijd met twee handen: 1 hand om de code in te toetsen en 1 hand om het intoetsen af te schermen.
  • Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
  • Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Doet hij of zij dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel het winkelpersoneel waarom.
  • Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.

Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.