Maai Mei Niet

Gepubliceerd op di, 02-05-2023 - 00:00

In mei zijn de bloeiende planten in de natuur nog schaars. Het is voor bijen en andere insecten een uitdaging om in deze periode voldoende nectar te vinden. Wilt u onze insecten in deze periode een extra snack bieden? Probeer uw gazon dan in mei niet of slechts gedeeltelijk te maaien.

Door uw gazon een maand niet te maaien komen algemene soorten zoals madeliefjes, paarse dovenetels, paardenbloemen en smalle weegbree in bloei. Deze soorten lijken heel algemeen maar zijn door hun lange bloeiperiode juist erg belangrijk voor veel insecten. Langer gras kan daarnaast beter tegen droogte en zorgt ervoor dat regenwater beter kan infiltreren. Ook zorgen de bloeiende plantjes in het gazon voor meer geur en kleur in uw tuin. Een win-winsituatie dus!

Ook de gemeente maait in mei wat minder dan normaal. Gazons zonder duidelijke recreatieve functies worden in mei niet of slechts gedeeltelijk gemaaid.

Win een insectenvriendelijk beplantingspakket

Op safari in eigen tuin, bepakt met een smartphone of camera op zoek naar het mooiste bloemetje of het gaafste insect? Dit is uw kans. Voor de deelnemers organiseren we namelijk een fotowedstrijd. Stuur uw foto voor 1 juni in naar f.vanirsel@geertruidenberg.nl. We nemen persoonlijk contact op met de winnaar. De winnaar ontvangt van ons een insectenvriendelijk beplantingspakket!