Het nieuwe inzamelen: meest gestelde vragen

Gepubliceerd op wo, 17-11-2021 - 00:00

Inwoners van de kern Geertruidenberg zijn de afgelopen weken begonnen met het nieuwe inzamelen. We halen het verpakkingsafval  daar in een container met oranje deksel aan huis op. De inwoners brengen het restafval naar een ondergrondse container. De inwoners van Raamsdonksveer gaan begin 2022 over op het nieuwe inzamelen. In Raamsdonk en het buitengebied starten we in het voorjaar van 2022. Hier leest u antwoorden op de meest gestelde vragen.

Waarom gaan we op een nieuwe manier inzamelen?

Er zit nog veel herbruikbaar afval in het restafval. Dat is zonde, want van dit afval kunnen we nieuwe producten maken als we het goed scheiden. En dat betekent ook dat we veel minder afval hoeven te verbranden. Met de nieuwe manier van afval inzameling zorgen we samen voor nog meer herbruikbaar afval en maken we van afval een grondstof.

Het herbruikbare afval halen we bij u aan huis op. Door uw afval goed te scheiden, houdt u nog maar weinig restafval over om weg te brengen.

Hoe bepalen we de keuze van de containerlocaties

We organiseren digitale sessies om het nieuwe inzamelen en mogelijke containerlocaties met inwoners te bespreken. Ook krijgen alle inwoners de mogelijkheid om een reactie te geven op de locatieplannen. Bij de keuze van de locaties houden we rekening met de reacties, de loopafstand, verkeerssituatie en ruimte rondom de container zoals bomen of kabels en leiding in de grond. Die keuzes leggen we vast in een definitief plan dat het college vaststelt.

Waar kan ik zien waar de ondergrondse containers straks staan?

Op de website www.geertruidenberg.nl/afvalscheiden en in de AfvalWijzer app vindt u een digitale plattegrond met alle actuele containerlocaties. Bij de receptie van het gemeentehuis ligt voor de kern Geertruidenberg een plattegrond die u kunt inzien. Zodra de containerlocaties voor Raamsdonksveer en Raamsdonk bekend zijn vullen we de informatie aan. Alle inwoners krijgen straks een milieupas waarmee alle containers voor restafval in de gemeente open gaan.

Wijzigingen in Geertruidenberg: De container aan de Elfhuizen is weggehaald. De geplande containers aan de Jan Hubertuslaan en de Spoorlaan zijn komen te vervallen. Rondom de Spoorlaan zijn wij nog op zoek naar een alternatieve locatie.

Hoe werkt een ondergrondse container?

Alle inwoners krijgen een milieupas waarmee alle containers voor restafval in de gemeente open gaan. Houd de milieupas voor de paslezer op de container. De deksel gaat open, plaats het afval in de bak en sluit de deksel. Herhaal dit als u meer afvalzakken wilt aanbieden.

Hoe werkt de milieupas?

Op uw milieupas staan tikken. U krijgt per kalenderjaar 78 gratis tikken. Elke keer dat u afval in de container doet, registreert de container een tik. Heeft u meer tikken nodig? Dan kunt u voor 2,- per stuk tikken bijkopen via www.geertruidenberg.nl/afval

Kan ik overgebleven tikken meenemen naar het volgende jaar?

Nee, vanaf 2022 krijgt iedereen gratis 78 nieuwe tikken op de milieupas. Overgebleven tikken van het voorgaande jaar komen te vervallen.

Wat als ik fysiek niet in staat ben om mijn afval weg te brengen?

Als u in uw eigen kring niemand heeft die u kan helpen met het wegbrengen van het afval, dan heeft de gemeente een servicepunt van vrijwilligers die u kunnen ondersteunen. Neem hiervoor contact op met afvalscheiden@geertruidenberg.nl

Blijven de speciale groene zakken voor het verpakkingsafval?

Nee, u mag het verpakkingsafval los of in een eigen doorzichtige zak in de container met oranje deksel verzamelen. De groene zakken zijn straks niet meer verkrijgbaar voor inwoners met een eigen container met oranje deksel.

Kan iedereen gebruik blijven maken van de verzamelcontainers voor verpakkingsafval?

We verplaatsen de verzamelcontainers voor verpakkingsafval naar appartementencomplexen. De containers zijn daarna alleen te openen door inwoners uit appartementencomplexen.

Komen er meer luiercontainers?

Ja, we plaatsten een extra luiercontainer aan het Schockplein in Geertruidenberg en aan de Schansstraat/Molenstraat in Raamsdonk. Op een later moment plaatsen we ook in Raamdonksveer extra luiercontainers. De actuele locaties vindt u in de AfvalWijzer app of op de digitale plattegrond op www.geertruidenberg.nl/afvalscheiden.