Eenmalige energietoeslag voor lagere inkomens

Gepubliceerd op di, 14-06-2022 - 00:00

De prijzen van energie zijn de afgelopen tijd hard gestegen. Voor huishoudens met een laag inkomen of net boven het sociaal minimum (tot 120% van de geldende bijstandsnorm) is er een extra tegemoetkoming vanuit het Rijk: de eenmalige energietoeslag van 800 euro. Ook ondernemers met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kunnen de eenmalige energietoeslag aanvragen. 

In onderstaande tabel de maximale maandinkomens (inclusief vakantiegeld) om in aanmerking te komen voor de eenmalige energietoeslag.

Gezinssamenstelling

 

21 jaar tot AOW-leeftijd

Vanaf AOW-leeftijd

Alleenstaand (ouder)

€ 1.310,05

€ 1.477,27

Samenwonend/gehuwd

€ 1.871,50

€ 1.971,05


Energietoeslag telt niet mee als inkomen

De energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering en ook niet voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt.

Energietoeslag aanvragen

U kunt via Geertruidenberg.nl/energietoeslag de toeslag zelf aanvragen. Vervolgens beoordeelt de gemeente of u recht heeft op de energietoeslag.

Heeft u niet de mogelijkheid om de energietoeslag digitaal aan te vragen? dan kunt u contact met de gemeente opnemen via telefoonnummer 14 0162. U ontvangt dan een papieren formulier.

 

U kunt energietoeslag aanvragen als u:

•           in Geertruidenberg woont

•           een laag inkomen heeft (zie bovenstaande bedragen op deze pagina)

•           een huishouden vormt en de energienota betaalt

•           in ieder geval 3 maanden een laag inkomen heeft op de datum van de aanvraag

•           ouder bent dan 21 jaar

 

U kunt de energietoeslag aanvragen tot 10 december 2022.

Netto maandinkomen meer dan 120%

Mocht uw netto maandinkomen hoger zijn dan bovenstaande bedragen en heeft u te maken met energiearmoede of betalingsproblemen door de gestegen energiekosten, dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding vanuit de bijzondere bijstand. Om te kunnen beoordelen of u hiervoor in aanmerking komt, heeft de gemeente gegevens van u nodig. Mocht u willen weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de bijzondere bijstand, dan kunt u contact met de gemeente opnemen via 14 0162.

Minimaregelingen

Binnen de gemeente Geertruidenberg hebben wij daarnaast verschillende minimaregelingen voor mensen met een lager inkomen:
- Kindregeling
- Tegemoetkomingsregeling
- Tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten
- Individuele studietoeslag
- Individuele inkomenstoeslag
- Collectieve zorgverzekering

Misschien heeft u wel recht op één of meerdere minimaregelingen. Kijk op Geertruidenberg.nl/minimaregelingen voor alle voorwaarden. Komt u in aanmerkingen? Dan kunt u de door u gewenste minimaregeling(en) aanvragen via het online aanvraagformulier.

Geldzorgen of financiële problemen

Omdat ook andere kosten, zoals de dagelijkse boodschappen stijgen, kan het zijn dat u steeds moeilijker uitkomt met uw inkomen. Misschien lukt het u niet meer om uw rekeningen op tijd te betalen. Onze medewerkers kunnen, samen met u, naar uw financiële situatie kijken.

Heeft u hierover vragen of wilt u een afspraak maken. Dan kunt u contact opnemen met een medewerker van het cluster Gemeentewinkel, team Vroegsignalering (telefoonnummer 140162 of per mail vroegsignalering@geertruidenberg.nl).

 

Besparen op uw energiekosten

Wilt u besparen op uw energierekening, maar weet u niet hoe u dit kunt doen? Neem dan eens een kijkje op Duurzaamgeertruidenberg.nl. Hier vindt u informatie en tips over energie besparen.

Meer informatie over de energietoeslag en de voorwaarden vindt u op Geertruidenberg.nl/energietoeslag