Dementievriendelijk Geertruidenberg

Gepubliceerd op ma, 07-11-2022 - 00:00

In Nederland hebben 290.000 mensen dementie. Hiervan zijn 15.000 mensen jonger dan 65 jaar. En omdat we met elkaar steeds ouder worden, gaat dat waarschijnlijk verder groeien. Veel mensen met dementie wonen thuis en krijgen hulp en zorg van mantelzorgers. De gemeente Geertruidenberg wil er samen met lokale organisaties zijn voor die mantelzorgers. Daarom zijn we als gemeente aangesloten bij Dementievriendelijk Nederland.

Dementie herkennen met deze 10 signalen

Hoe herkent u dementie? De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon. Deze 10 belangrijkste signalen helpen u dementie te herkennen:

  1. Vergeetachtigheid: Eén van de meest voorkomende symptomen is het vergeten van nieuwe informatie.
  2. Problemen met de dagelijkse handelingen: Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Denk aan hobby’s en het regelen van financiën.
  3. Vergissingen met tijd en plaats: Het besef van tijd wordt minder en de weg vinden wordt moeilijker.
  4. Taalproblemen: Met dementie kan het moeilijk zijn een gesprek te volgen. Woorden en namen vergeet een dementerende. Praten gaat minder vloeiend.
  5. Kwijtraken van spullen: Spullen op vreemde plekken neerleggen en kwijtraken.
  6. Slecht beoordelingsvermogen: Het wordt steeds lastiger om situaties in te schatten en keuzes te maken.
  7. Terugtrekken uit sociale activiteiten: Problemen met hobby’s, sporten en het voeren van gesprekken. Minder ondernemen. Lang voor de tv zitten en langer slapen.
  8. Veranderingen in gedrag en karakter: Veranderingen zoals verwardheid, achterdocht, depressiviteit, angst en stemmingswisselingen.
  9. Onrust: Symptomen van dementie zijn o.a. onrust, angst en geprikkeldheid.
  10. Visuele problemen: Problemen bij het lezen, afstand inschatten en onderscheiden van kleur of contrast.

Bovenstaande signalen kunnen wijzen op dementie, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Raadpleeg daarom altijd de huisarts.

Wat te doen bij een vermoeden van dementie?

Merkt u dat u steeds vergeetachtiger wordt? Of maakt u zich zorgen om iemand uit uw omgeving en vraagt u zich af wat u kunt doen? Kijk dan op Geertruidenberg.nl/dementievriendelijk voor meer informatie. Hier vindt u ook bij wie u terecht kunt voor hulp of informatie.