Carillons voor Oekraïne

Gepubliceerd op wo, 11-05-2022 - 00:00

De muziek die beiaardiers maken is al 500 jaar lang te horen in binnensteden. De beiaard is een uniek instrument dat is ontstaan in de Lage Landen en intussen bekend is in 30 landen, met in totaal 680 beiaarden wereldwijd.

Aan alle beiaardiers van over de hele wereld is gevraagd om bij te dragen aan een symbolische actie naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Vanuit de torens wordt een boodschap van vrede uitgedragen met Oekraïense liederen.

Deze actie is opgezet vanuit de Beiaard Wereld Federatie en wordt ten volle ondersteund door de Russische beiaardiers. De afgelopen decennia is er een beiaardcultuur gestart in zowel Rusland als Oekraïene. Alle beiaardiers werken samen, ongeacht uit welk land, zelfs in Amerika, Azië en Australië.

Huub Leijten, verantwoordelijk voor de carillons van Geertruidenberg en Raamsdonksveer, heeft een aantal Oekraïense liederen voorbereid. In Geertruidenberg zullen “The Mighty Dnieper Roars and Bellows” en “What a Moonlit Night” te horen zijn, aangevuld met enkele andere bekende nummers. Binnenkort zijn deze liederen ook in Raamsdonksveer te horen en zullen er ook andere liederen volgen.