Bericht van burgemeester Marian Witte

Gepubliceerd op ma, 22-11-2021 - 00:00

Beste inwoners,

De coronacrisis duurt langer dan we in eerste instantie hadden voorzien. Afgelopen zomer leek het einde dichterbij. We konden weer proeven van onze vrijheden. Wat vond ik dat heerlijk! Corona was even wat verder weg en we hoopten onze nieuw verworven vrijheden te kunnen behouden. Helaas heeft het virus ons inmiddels weer stevig in haar greep. Vanwege de oplopende besmettingen en de druk op de zorg besloot het kabinet op 12 november dat strengere maatregelen weer noodzakelijk zijn.

Druk op de zorg

De aanscherping van de maatregelen is nu echt hard nodig om de druk op de zorg te verminderen. Zodat iedereen de zorg kan krijgen die nodig is. Dit gaat ons allemaal aan. Als uw burgemeester worstel ik net als u met de vraag: “Hoe nu verder?” De beloofde uitweg van vaccineren alleen blijkt niet genoeg nu ook mensen met het vaccin het virus kunnen krijgen en verspreiden. Ik hoor de verschillende meningen over het coronabeleid en zie de verharding in de samenleving ontstaan, met name over wel of niet vaccineren. Daarover maak ik me zorgen. Ik wil u dan ook vragen: “Blijf met elkaar in gesprek, luister naar wat de ander te zeggen heeft en heb respect voor ieders mening.”

Samen met u wil ik er alles aan doen om te voorkomen dat we overbezette ziekenhuizen krijgen. En er opgeschaald moet worden naar code zwart. We moeten er niet aan denken dat onze partner, ouders of andere dierbaren niet kunnen worden geholpen, omdat er geen ziekenhuisbedden meer beschikbaar zijn. Mijn taak als uw burgemeester is om ervoor te zorgen dat de regels die worden opgelegd vanuit Den Haag worden nageleefd. Dat wil en doe ik ook. De zorg is een groot goed voor iedereen.

Naleving maatregelen

Ik begrijp dat het naleven van de maatregelen niet altijd gemakkelijk is. En naarmate de crisis langer duurt, wordt dat steeds wat moeilijker. We willen zo graag terug naar ons oude leven met vrijheden en zonder beperkende maatregelen. Helaas zijn we zover nog niet. Dat doet echt een aanslag op ons welzijn. Corona is nog niet weg en er zijn nog steeds grote risico's. Ook ik baal hiervan. Maar als we de pandemie onder controle willen krijgen, moeten we daar samen onze inspanningen voor leveren. Ik vraag u dringend om de maatregelen goed na te blijven leven, onder andere thuis, in de winkel, in de horeca, bij uw sportvereniging of sportaanbieder. Ook vraag ik u om thuis te blijven als u klachten heeft, goed te ventileren, uw handen regelmatig te wassen en daar waar dat wordt gevraagd een mondkapje te dragen. Als u klachten heeft, laat u dan testen bij de GGD. Toon uw QR-code uit uzelf waar dat is vereist. De ondernemers en verenigingen zijn verplicht zich aan de maatregelen te houden. Help hen door uit uzelf mee te werken en niet de discussie met hen aan te gaan. Gelukkig hoor ik dat veel van onze inwoners dit al doen, dank daarvoor!

Overweeg vaccinatie

Een van de middelen om uit deze crisis te geraken is vaccinatie. Inmiddels is 88% van onze inwoners gevaccineerd. Vaccinatie voorkomt ernstige ziekte door het coronavirus. Ook zorgt het ervoor dat u anderen minder snel besmet. Bent u nog niet gevaccineerd? Dan vraag ik u hierover nog eens na te denken. Bij twijfel of onzekerheden over het nemen van een vaccinatie, kunt u altijd contact opnemen met de GGD. Zij kunnen u verder informeren. Kiest u er toch voor om u niet te laten vaccineren? Ben dan voorzichtig in uw contacten met anderen. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/feiten-…  

Zorg goed voor uzelf en voor elkaar

Vaccinatie levert een grote bijdrage aan het voorkomen dat we ernstig ziek worden door corona. Dat is helaas niet genoeg gebleken in het bestrijden van dit vervelende virus. Daarom is het zeker in deze tijd belangrijk om te werken aan onze gezondheid. Een goede weerstand door bewegen en gezonde voeding is onmisbaar voor het weerstaan van allerlei virussen. Er zijn, ondanks de opgelegde beperkingen, nog veel mogelijkheden. Maak eens een wandeling of een fietstocht. Ga een keer extra naar de sportschool, geniet van al het moois dat onze gemeente te bieden heeft. Ook ontmoeten is mogelijk, wel in kleinere groepen, maar u kunt nog steeds naar de horeca of het restaurant. Zo steunt u gelijk de ondernemers in onze gemeente. Ook voor hen breekt er weer een moeilijke tijd aan.

Wandelt u mee?

Ook ik ga nu weer wat vaker wandelen. Lijkt het u leuk om samen met mij een ommetje te maken, zodat we samen kunnen genieten van de natuur en een praatje kunnen maken? Misschien heeft u een brandende vraag, wilt u graag iets kwijt of lijkt het u gewoon gezellig om samen een wandeling te maken. Meld u dan aan via Bestuurssecretariaat@geertruidenberg.nl. Dan plannen we samen met u een datum voor een wandeling van een half uur, waarbij we uiteraard de coronamaatregelen in acht nemen.

Laten we blijven samenwerken en heb geduld met elkaar. Samen kunnen we dit aan.

Uw burgemeester Marian Witte