Denk mee over duurzame kerstversiering

Gepubliceerd op wo, 30-08-2023 - 00:00

Het is nog volop zomer. Een tijd waarin we allemaal zoveel mogelijk genieten van de zon en het buiten zijn. Kerst lijkt nu nog ver weg, maar de tijd gaat snel. Daarom vragen we u nu al mee te denken over duurzame kerstversiering voor onze drie kernen. Zodat we straks als de dagen korter worden ook allemaal kunnen genieten van een gezellige kerstsfeer. We hebben een korte enquête opgesteld. U kunt de enquête online invullen, dit duurt ongeveer 2 minuten. Invullen van de enquête kan tot 15 september. 

Enquête invullen

Keuze voor duurzaam

Goed omgaan met de natuur en het milieu is belangrijker dan ooit. De hete zomers en minder harde winters van de afgelopen jaar laten zien dat het belangrijk is om zuinig om te gaan met onze aarde. En alle beetjes helpen.  Dit is de reden dat we ervoor kiezen niet meer ieder jaar een nieuwe echte kerstboom in de kernen te plaatsen. We kiezen voor een duurzaam alternatief. Voor Raamsdonksveer is deze al gevonden. Maar we willen u vragen mee te denken voor Raamsdonk en Geertruidenberg. 

Een kerstboom voor iedere kern?

Geertruidenberg en Raamsdonk

Hier plaatsten we vorig jaar kerstbomen van lichtsnoeren. Sommige inwoners vonden dit mooi en sfeervol, maar niet iedereen. We kregen van een aantal inwoners de vraag om ook in deze kernen een blijvende echte kerstboom te plaatsen.  Dit is niet eenvoudig omdat er op zo’n locatie voldoende ruimte boven én onder de grond moet zijn. Toch hebben we nu in beide kernen een geschikte plek gevonden.

We zijn benieuwd waar uw voorkeur naar uit gaat; de lichtsnoer kerstboom of een echte blijvende kerstboom? En we willen graag weten of u de optie geschikt vindt. 

Ter informatie: Het is helaas niet mogelijk om een permanente boom te plaatsen op de Markt in Geertruidenberg. Dit omdat de Markt een beschermde status heeft vanuit erfgoed. Er mag daarom niks veranderd worden aan het aanzicht van het plein. Ook wordt de Markt regelmatig gebruikt voor evenementen en activiteiten. Een permanente boom zorgt ervoor dat het plein minder flexibel in te zetten is. Een boom in een pot is daarnaast ook niet mogelijk. Grote bomen zijn niet geschikt om in een pot te groeien en daarnaast kan de boom dan makkelijker omwaaien en voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Let op: Het beste plantseizoen voor de kerstbomen is in het eerste kwartaal van het jaar. Indien we nieuwe kerstbomen gaan planten zal dit waarschijnlijk in 2024 zijn. 

Raamsdonksveer

Hier is al een keuze gemaakt voor een blijvende kerstboom op de rotonde (nabij afslag A59). Helaas heeft de blijvende kerstboom op de rotonde in Raamsdonksveer het, ondanks alle verzorging, niet overleefd. Daar wordt een nieuwe kerstboom geplaatst door de kweker (zonder extra kosten). 

Of een alternatief?

Voor een gezellige kerstsfeer is niet per sé een kerstboom nodig. Veel mensen hebben thuis ook al voor een duurzaam alternatief gekozen. Bijvoorbeeld een kerstboom van metaal of afvalhout, alleen kerstverlichting of een wandkleed met een kerstboom.  Wat ons betreft zou een duurzaam alternatief ook een optie zijn. Heeft u een leuk idee voor duurzame kerstversiering in Raamsdonk en Geertruidenberg? Vul dan ook de enquête in.