Veelgestelde vragen gemeentelijke belastingen

Heeft u een vraag over de gemeentelijke belastingen? Misschien staat uw vraag hier wel bij en vindt u direct uw antwoord:

1. Hoe kan/moet ik mijn belasting betalen?
  2. De aanslag voor het belastingjaar 2018 is hoger dan in 2017. Klopt dat wel?
  3. Moet ik voor iedere aanslag opnieuw automatische incasso aanvragen?
  4. Ik kan de belastingaanslag niet betalen. Kan ik kwijtschelding aanvragen?
  5. Waar kan ik terecht voor hulp bij het aanvragen van mijn kwijtschelding?
  6. Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met de WOZ-waarde van mijn woning?
  7. Ik ben verhuisd. Kan ik nu stoppen met het betalen van de gemeentebelastingen?
  8. Welk bedrag van mijn aanslag staat nog open?
  9. Waar kan ik terecht om mijn hond aan te melden?
  10. Wat moet ik doen als mijn hond is overleden of een nieuwe eigenaar heeft?
  11. Wanneer zijn de medewerkers van de gemeente Geertruidenberg bereikbaar?
  12. Ik ga in de loop van dit jaar verhuizen. Heb ik dan recht op vermindering van de aanslag? En wat als ik hier kom wonen?

Hoe kan/moet ik mijn belasting betalen?

U kunt de belasting betalen via:

• automatische incasso. Dit geldt voor aanslagen die meer dan € 100 en minder dan € 1400 bedragen
  • internetbankieren
  • overschrijfformulieren van uw bank
  • via pinbetaling in de Gemeentewinkel

Vermeld bij uw betaling altijd uw aanslagnummer.

Voor meer info: betalen belastingen

De aanslag voor het belastingjaar 2018 is hoger dan voor 2017. Klopt dat wel?

De aanslag voor het belastingjaar 2018 voor huishoudens met een eigen woning is gemiddeld hoger dan de aanslag van 2017. In de aanslag gemeentelijke belastingen die u in 2017 ontving, waren twee ‘teruggaven’ opgenomen, namelijk een teruggave rioolheffing eigenaar en teruggave rioolheffing gebruiker. De teruggaven waren eenmalig. Tezamen bedroeg het een gemiddeld bedrag van € 70,00. Daardoor valt uw huidige aanslag in verhouding met vorig jaar hoger uit.

Moet ik voor iedere aanslag opnieuw automatische incasso aanvragen?

Nee. U hoeft maar één keer een machtiging af te geven. Deze loopt in de volgende belastingjaren automatisch door.

Ik kan de belastingaanslag niet betalen. Kan ik kwijtschelding aanvragen?

Ja, dat is mogelijk. Meer informatie vindt u op de pagina kwijtschelding aanvragen.

Waar kan ik terecht voor hulp bij het aanvragen van mijn kwijtschelding?

Tijdens de openingstijden kunt u terecht bij de gemeentewinkel. U moet hiervoor wel eerst een afspraak maken.

Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met de WOZ-waarde van mijn woning?

U kunt binnen zes weken na dagtekening van de aanslag/beschikking bezwaar indienen tegen de WOZ-waarde

Ik ben verhuisd. Kan ik nu stoppen met het betalen van de gemeentebelastingen?

Dit hangt af van het moment van verhuizen. Neemt hiervoor contact op met de gemeente Geertruidenberg.

Welk bedrag van mijn aanslag staat nog open?

Voor actuele informatie over het openstaande bedrag belt u met de gemeente Geertruidenberg via 14 0162.

Waar kan ik terecht om mijn hond aan te melden?

U kunt uw hond digitaal of schriftelijk aanmelden.

Wat moet ik doen als mijn hond is overleden of een nieuwe eigenaar heeft?

U kunt uw hond digitaal of schriftelijk afmelden.

Wanneer zijn de medewerkers van de gemeente Geertruidenberg bereikbaar?

De gemeente Geertruidenberg is telefonisch bereikbaar via 14 0162.  Ook kunt u online een afspraak maken om uw gemeentelijke belastingen te bespreken, bijvoorbeeld wanneer u bezwaar wilt maken of in aanmerking denkt te komen voor een kwijtschelding.

Wij gaan sinds 1 januari 2017 voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing gebruiker uit van het aantal personen dat op 1 januari op het adres woont.

• Verandert het aantal personen op uw adres in de loop van het jaar? Dan passen wij de heffing gedurende het jaar niet aan. Het bedrag wordt dus niet lager bij minder personen, maar ook niet hoger bij meer personen op een adres. Deze wijziging vindt voor de belastingheffingen plaats per 1 januari van het volgende jaar.
  • Verhuist degene op wiens naam de aanslag staat naar een andere gemeente, of komt deze persoon te overlijden? Dan wordt de aanslag verminderd. Bij overlijden wordt een nieuwe aanslag opgelegd op naam van een van de overige bewoners. Bij verhuizing naar een andere gemeente krijgt de achterblijver  een nieuwe aanslag.
  • Bent u een nieuwe bewoner? Dan ontvangt u een aanslag afvalstoffenheffing en rioolheffing gebruiker vanaf de eerste volle maand.