Place Napoleon

Klik op de afbeelding om te vergroten

Op de Keizersdijk, tussen de splitsing met het Gangboord en de Streng, komt Place Napoleon. Place Napoleon wordt een autovrij gebied dat je terugbrengt in de tijd van de Franse Keizer Napoleon. Op maandag 9 april start aannemer Schapers & Zn met de inrichting van dit gebied.  De werkzaamheden duren tot en met vrijdag 11 mei in plaats van vrijdag 4 mei. De werkzaamheden zijn helaas een week uitgelopen. Dit komt doordat de aansturingskast van de automatisch inzinkbare paal door vandalen is gesloopt en hierdoor onbruikbaar geworden. Er moet een nieuwe kast (op maat) gemaakt worden. Daarnaast kan Enexis de werkzaamheden niet uitvoeren voor wat betreft de aansluiting van de paal. Inmiddels is de kast geplaatst en wordt door Enexis aangesloten. Vervolgens kan Schapers het straatwerk verder aanbrengen.

Waarom Place Napoleon?

Place Napoleon, waarom noemen we dat zo? De Keizersdijk was vroeger onderdeel van de Route Impériale 2, een route van Parijs naar Amsterdam. De route is in 1811 aangelegd in opdracht van Napoleon Bonaparte. Het is de tweede belangrijkste route van het Rijk van Napoleon. Ook is het de eerste doorgaande weg in Nederland die een rechtstreekse verbinding maakte met grote steden als Utrecht en Antwerpen. De route speelde daardoor een belangrijke rol in de ontwikkeling van Raamsdonksveer. Met Place Napoleon geven we deze bijzondere geschiedenis meer betekenis.

De inrichting

Maar hoe gaan we dat precies doen? In het middengedeelte brengen we oude bestrating terug. Doordat we speciaal voegmiddel toepassen, is deze bestrating goed begaanbaar voor fietsers en voetgangers. Ook komt er een grote duurzame zit­bank gemaakt van natuurlijke materialen, zoals bermgras. Tot slot brengen we op een symbolische manier een deel van de oude tramroute terug. Deze liep  vroeger over de Keizersdijk. De tramrails wordt zichtbaar in de bestrating. We maken hiervoor gebruik van de oude trottoirbanden die in de twintigste eeuw bij de inrichting van de Keizersdijk hoorden. De officiële straatnaam van dit gebied blijft Keizersdijk.

Winkels en bedrijven bereikbaar

Op dit moment is er geen sprake van doorgaand gemotoriseerd verkeer. Daarom stellen wij geen omleidingsroute in. Voetgangers kunnen tijdens deze werkzaamheden gewoon passeren. Fietsers ook, maar zij moeten de fiets wel aan de hand nemen. Dit betekent dat winkels te voet bereikbaar zijn. Toeleveranciers kunnen doorrijden tot de afzetting aan de Keizersdijk. Hierdoor blijven de loopafstanden zo kort mogelijk.

Afzetting Place Napoleon

Place Napoleon wordt aan beide kanten afgezet met inzinkbare palen. Na afronding van de werkzaamheden krijgen omliggende ondernemers een handzender waarmee de inzinkbare palen op afstand te bedienen zijn. Hierover volgt later meer informatie.