Omgekeerd inzamelen

Na de succes volle proef in de wijk Heereland/Rivierzicht-Zuid met omgekeerd inzamelen starten we in 2020 in de hele gemeente met omgekeerd inzamelen.

Wat is omgekeerd inzamelen?

  • Restafval wordt weggebracht naar een ondergrondse container.
  • Herbruikbaar afval, zoals verpakkingsafval, gft en oud papier, wordt opgehaald.

Wat gaat anders?

De belangrijkste veranderingen zijn dat u het restafval gaat wegbrengen naar een ondergrondse container in de wijk. De grijze container gaat gebruikt worden voor het inzamelen van verpakkingsafval (plastic, blik en drankenkartons). De groene plastic zakken zullen dan verdwijnen.

Woont u in een appartement? Dan brengt u het restafval nu al weg naar een ondergrondse container bij u in de wijk. Voor het wegbrengen van het verpakkingsafval kunt u gebruik gaan maken van  andere ondergrondse containers speciaal voor verpakkingsafval.

Wat blijft hetzelfde?

  • Glas kan naar de glascontainers gebracht worden.
  • Oud papier  wordt aangeboden in de blauwe container.
  • Gft kan worden aangeboden in de groene container.

Voordelen omgekeerd inzamelen

Het aanbieden van huisvuil in gescheiden grondstoffen heeft verschillende voordelen:

  • beter voor het milieu
  • duurzaam
  • restafval kunt u op elk gewenst moment wegbrengen

Wanneer omgekeerd inzamelen?

In 2019 en  het eerste kwartaal van 2020   gaan we aan de slag met de voorbereidingen. Er moeten bijvoorbeeld meer ondergrondse containers komen. We pakken dit wijk voor wijk op. Uiteraard betrekken we u, als inwoners, hierbij. Zo kijken we bijvoorbeeld samen waar we de extra ondergrondse containers het beste kunnen plaatsen. Ongeveer 3 weken voorafgaand aan de bewonersavond wordt u geïnformeerd door middel van een brief. Deze bewonersavonden organiseren we per wijk.

Meer weten?

Heeft u vragen over de proef of het omgekeerd inzamelen? Neem dan contact op met het Klanten Contact Centrum van de gemeente via 14 0162 of via projectteamafval@geertruidenberg.nl.