Maak van je roze wolk geen rookwolk

Dit item is verlopen op 19-10-2018.

Maak van je roze wolk geen rookwolk! Met deze boodschap vraagt de brandweer tijdens de brandpreventieweken aandacht voor brandveiligheid in jonge gezinnen. Geheel in dit thema reikten burgemeester Willemijn van Hees en Twan Hop van de brandweer op woensdag 10 oktober het brandweer-geboortekoffertje uit aan de kersverse vader Guido van Coenen. Hij deed de geboorte-aangifte van zijn  pasgeboren dochter Jet! De Brandpreventieweken duren de hele maand oktober.

Jonge ouders grotere kans op woningbrand

Uit brandrisicoprofielen blijkt dat jonge ouders een grotere kans op een woningbrand hebben dan gemiddeld. Tegelijkertijd lijkt deze groep zich minder bewust van dit risico. “De reden van dit verhoogde risico kunnen we verklaren’’, zegt René Hagen - voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken en lector brandpreventie aan de Brandweeracademie. "Jonge ouders gebruiken bijvoorbeeld vaker elektrische apparaten met een hoog brandrisico, zoals een wasdroger. Daarnaast is er in een druk gezin vaak minder tijd om na te denken over de risico´s op brand.’’

Willemijn van Hees en Twan van Hop met kersverse vragen Guido van CoenenMinder bewust

Dat jonge ouders minder bewust zijn van hun verhoogd risico op het meemaken van een woningbrand wordt bevestigd door de jaarlijkse steekproef van de Nationale Brandpreventieweken. René Hagen: “40% van de jonge ouders maakt bijvoorbeeld het filter van de wasdroger niet na iedere droogbeurt schoon. Dit terwijl dit een, simpel te voorkomen, top drie veroorzaker is van woningbrand. Daarnaast is het verontrustend dat 50% van de jonge ouders vooraf niet bespreekt wie bij brand welke kinderen in veiligheid brengt. Je durft er echt niet over na te denken wat er gebeurt als je tijdens een brand samen buiten staat en je kind blijkt nog binnen te zijn. Hier gaan we met alle partners van de Nationale Brandpreventieweken duidelijk en nuttig advies over geven.”

Wat kunt u zelf doen?

Ouders kunnen zelf veel doen om hun gezin tegen de risico’s van een woningbrand te beschermen. René Hagen: "Bijvoorbeeld de slaapkamerdeuren sluiten als je gaat slapen en testen of je de rookmelders ook nog kunt horen met de deuren dicht." Wilt u weten in hoeverre jij op de hoogte bent van brandveiligheid? Test je kennis op www.brandwondenstichting.nl/brandtest.