Gladheidsbestrijding

In de periode tussen november en april kunnen we gladheid verwachten. Vooral bij temperaturen rond het vriespunt of lager, gecombineerd met vochtige wegen. Als u met de auto weg moet en uw autoruiten zijn bevroren, dan moet u er rekening mee houden dat wegen glad kunnen zijn. Wij hebben als wegbeheerder de zorg voor de kwaliteit van de wegen op het Geertruidenbergse grondgebied.

Waar wordt gestrooid?

Door Meteo Consult wordt met behulp van landelijke meetpunten, weerstations en computers een voorspelling gedaan wanneer het op de wegen glad gaat worden. Deze informatie wordt aan de gemeente doorgegeven. Het bestrijdingsplan voor gladheid kent verschillende categorieën:

  • Als eerste worden de hoofdwegen, busroutes, de doorgaande wegen en de doorgaande fietspaden gestrooid;
  • Als tweede volgen de secundaire wegen en industrieterreinen;
  • Hierna zijn de kritieke punten aan de beurt, zoals winkelstraten, de omgeving van scholen enz. 

Naar aanleiding van de informatie van Meteo Consult start de winterploeg van de gemeente. Bij sneeuwval worden meerdere acties achter elkaar uitgevoerd. Hiervoor worden twee vrachtwagens met sneeuwploeg en strooimachines, een bus met strooimachine en een tractor met strooimachine ingezet. Binnen drie uur zou de eerste strooironde afgerond moeten zijn. Voor de exacte strooiroutes kunt u het pdf document downloaden onderaan deze pagina. 

Nat zout

In Geertruidenberg wordt met nat zout gestrooid. Het normale droge zout dat in de strooier zit wordt bevochtigd met een zoutoplossing. Hierdoor is het mogelijk om eerder met strooien te beginnen, namelijk voordat het echt glad wordt. Het natte zout plakt aan het wegdek waardoor het niet kan wegwaaien. Het dooimiddel kan ook direct zijn werk doen omdat het een snellere dooiwerking heeft. We proberen op deze manier gladheid te voorkomen. Bovendien is het strooien van nat zout minder belastend voor het milieu dan het strooien van droog zout, omdat minder gestrooid hoeft te worden.  

Houdt u uw stoep schoon?

De gemeente is niet verantwoordelijk voor het schoonmaken van de stoepen. Het is de bedoeling dat iedereen zelf even de stoep voor het eigen huis schoon houdt. Dit is een kleine moeite en het zorgt ervoor dat uw buurtgenoten ook veilig op pad kunnen. Voor het eventueel strooien kunt u strooizout, zand of keukenzout gebruiken.