Financiën en organisatie

Het financieel meerjarenperspectief voor onze gemeente laat zien dat er in de komende 3 jaar financiële ruimte is om een aantal ambities uit ons coalitieakkoord te realiseren. Voorwaarde is wel dat het beleid tussentijds niet verandert.

  • In 2026 zien we op dit moment een tekort op onze begroting. Die cijfers geven echter niet meer dan een indicatie. Een groot deel van onze inkomsten is afkomstig van het Rijk. De ontwikkeling van het Gemeentefonds is onvoorspelbaar en grillig (het is onzeker of de trap op, trap af systematiek van het Rijk de komende jaren blijft bestaan).

Daarnaast hebben we te maken met externe financiële ontwikkelingen:

  • Mede onder invloed van de inflatie zullen de loonkosten van onze gemeente de komende jaren aanzienlijk stijgen. Het is de vraag of we hiervoor een één-op-één compensatie ontvangen uit het Gemeentefonds. Ook de bijdragen die wij verstrekken aan tal van instellingen (lokaal en regionaal) zullen door de inflatie stijgen.
  • Daarnaast hebben de gestegen kosten van grondstoffen invloed op de gemeentelijke uitgaven.


Onze financiële beleidsruimte is beperkt

Ongeveer 80% van onze gemeentelijke taken bestaat uit uitvoering van bestaand en wettelijk beleid. Om een financieel gezonde gemeente te blijven zien we erop toe dat we het gemeenschapsgeld op een zorgvuldige en doelmatige manier besteden.

We zorgen voor een structureel sluitende begroting met ruimte voor tegenslagen

  • Uitgaven toetsen we aan de bijdrage die wordt geleverd aan het realiseren van onze maatschappelijke opgaven. We geven niet meer uit dan er binnenkomt, waarbij de uitvoering van basistaken de voorrang krijgt.
  • We bepalen met elkaar de speerpunten voor de komende jaren en we stellen onze prioriteiten binnen de bestaande en/of zekere toekomstige budgetten.
  • Om dit mogelijk te maken richten we onze begroting op een andere wijze in en koppelen we al onze activiteiten aan de maatschappelijke opgaven.
  • We leggen tweemaal per jaar (naast de verantwoording in de jaarrekening) via een tussenrapportage verantwoording af van het uitgevoerde beleid. Zowel financieel als inhoudelijk. We ontwikkelen hiervoor een format dat we afstemmen met de gemeenteraad.
  • Tot slot zetten we ons extra in om externe financiële bronnen aan te boren, Hiervoor willen we optimaal gebruikmaken van provinciale, landelijke en Europese subsidies.

Het financieel meerjarenperspectief voor onze gemeente laat zien dat er in de komende 3 jaar financiële ruimte is om een aantal ambities uit ons coalitieakkoord te realiseren. Voorwaarde is wel dat het beleid tussentijds niet verandert. 

Wethouder Hein de Jongh is portefeuillehouder van de opgave Financiën.