Energie

Wat doet u om energie te besparen? Alle stappen, groot en klein, helpen al. Daarom geven we u graag een aantal voorbeelden en ideeën.

 Duurzaamheid logo

Heeft u ervaring met energie besparen en wilt u graag anderen helpen hetzelfde te doen? Gemeente Geertruidenberg is op zoek naar bewoners die het leuk vinden om andere bewoners te helpen met energie besparing in en rondom hun woning.

Gemeente Geertruidenberg werkt samen met het Regionaal Energieloket om bewoners te helpen hun energierekening om laag te brengen. Dat is voor veel woningeigenaren en huurders interessant. Goed voor de portemonnee en het milieu! Wilt u uw steentje hieraan bijdragen? De gemeente biedt nu een gratis online training aan tot energiebespaarcoach Interesse? Lees hieronder wat de bedoeling is.

Wat doet een energiebespaarcoach?

Een energiebespaarcoach zet zich in voor het verduurzamen van onze gemeente. Hij of zij heeft enige (persoonlijke) ervaring met energie besparen, leert graag wat nieuws en is vriendelijk en creatief. Als energiebespaarcoach werkt u samen in een team en helpt u buurt- en wijkgenoten op weg om energiezuiniger te gaan wonen. Dat doet u op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het voeren van gesprekken aan de keukentafel bij bewoners thuis om informatie en tips te geven over energiebesparing of door het organiseren van een inloopspreekuur. Dat mag u zelf invullen! Hiervoor krijgt u van tevoren een online training van Regionaal Energieloket, net als hulpmiddelen en begeleiding van professionele energieadviseurs en de gemeente.

Wat verwachten we?
●    Ongeveer 8 uur per maand beschikbaar te zijn;
●    goede communicatieve vaardigheden en inlevingsvermogen;
●    interesse in energiezuinig wonen en enige ervaring met energiebesparing;
●    zelfstandig werken, bijvoorbeeld met plannen en afspraken opvolgen;
●    samenwerken in een team van energiebespaarcoaches, met het Regionaal Energieloket en de gemeente;
●    het leuk vinden uzelf te ontwikkelen, door training en in de praktijk.

Wat bieden wij?
●    een gedegen training en geregeld informatie- en verdiepingssessies;
●    werken in een team van andere energiebespaarcoaches;
●    veel vrijheid om eigen invulling te geven aan je activiteiten;
●    een collectieve vrijwilligersverzekering via de gemeente;
●    een leuke vrijwilligersvergoeding.


Interesse gekregen? Meld u dan aan vóór 01 oktober door een mail te sturen naar duurzaamheid@geertruidenberg.nl. Bij verdere vragen kunt u contact opnemen met Simon Jacobs via 14 0162. 
 

Nederland neemt in de periode tot 2050 stapsgewijs afscheid van aardgas als warmtebron. Dit vanwege de hoge CO2-uitstoot. ‘Wat nu?’ vragen veel mensen zich af.

Meer dan één oplossing

Er is niet één duurzaam alternatief om van het gas af te kunnen. Er zijn verschillende oplossingen, afhankelijk van het type woning of bedrijf, de buurt en de beschikbaarheid van bronnen. We onderzoeken de komende maanden hoe we dat samen kunnen doen.  

Samen de stap naar duurzame warmte

De gemeente wil samen met inwoners en ondernemers in gesprek om met elkaar de mogelijkheden te bekijken en een visie te maken voor de warmtetoekomst. Er worden de komende maanden verschillende (digitale) middelen ingezet om input van inwoners en ondernemers op te halen. 

Denk hierbij aan:

 1. Een webinar met informatie over duurzame warmte op 2 maart;
 2. Een enquête over duurzame warmte waarin u uw mening kunt laten horen;
 3. Het formeren van een klankbordgroep waarmee we dieper in gesprek gaan over de uitgangspunten om aardgasvrij te worden, het tijdspad naar 2050 en Geertruidenberg in 2050.

Doe mee met de klankbordgroep

Wilt u als inwoner of ondernemer actief meepraten en meedenken over een gasvrij Geertruidenberg in 2050? En wilt u zo direct bijdragen aan een duurzamer Geertruidenberg? Geef u dan op voor de klankbordgroep! Meld u aan door een mail te sturen naar s.jacobs@geertruidenberg.nl met als onderwerp ‘Klankbordgroep Transitievisie warmte’. U kunt zich ook aanmelden tijdens het webinar op 2 maart.

Op 2 maart vond de webinar Transitievisie warmte plaats. Tijdens dit webinar ontvingen deelnemers belangrijke informatie over de de stapsgewijze overschakeling van aardgas naar duurzame warmtebronnen. 

Benieuwd naar het webinar? U kunt het webinar hier terugkijken. 

Tijdens het webinar werden veel vragen gesteld en antwoorden gegeven. Alle informatie vindt u in de lijst met vragen en antwoorden.

 

Als gemeente geven we natuurlijk graag het goede voorbeeld bij het verduurzamen. En tegelijk zetten we ons in om inwoners te helpen bij het opwekken van duurzame energie. Daarom organiseren wij al voor de 3e keer een collectieve inkoopactie zonnepanelen.

Nu kan iedereen meedoen

Niet iedereen kan of wil zelf zonnepanelen aanschaffen. U heeft bijvoorbeeld het geld er niet voor beschikbaar of uw dak is niet geschikt omdat het uit de zon ligt of omdat er niet voldoende ruimte is. In die gevallen bieden wij u nu de mogelijkheid om toch mee te doen.

Zonnepanelen op gemeentegebouwen

Het gaat als volgt in het werk. We hebben opdracht gegeven om energiecoöperatie Delen Duurzame Energie (DDE) Geertruidenberg op te richten. Als inwoner kunt u daar lid van worden. Het lidmaatschap is gratis. Als u lid bent, kunt u meedoen aan de zonnepanelen op de daken van de gemeentegebouwen. En profiteert u van de voordelen zonder dat u zelf ook maar een euro hoeft te investeren. Het enige wat nodig is, is de overstap naar een andere energieleverancier.

Delen Duurzame Energie 

We werken samen met energiecoöperatie Delen Duurzame Energie, omdat inwoners hier niet zelf hoeven te investeren in zonnepanelen. Ook heeft u geen eigen (geschikt) dakoppervlak nodig om mee te kunnen doen. Zo wordt het opwekken van duurzame energie voor iedereen bereikbaar, ongeacht de grootte van de portemonnee en ongeacht de ligging van het dak.

Dit zijn de locaties

Op onderstaande drie locaties komen de zonnepanelen.

 • Gemeentehuis
 • Gemeentewerf
 • Gemeentelijke loods aan de Heemraadssingel

In totaal bieden deze daken voldoende ruimte om voor 70 gezinnen energie op te wekken. Doet u mee?

Kijk voor meer informatie op de website van Delen Duurzame Energie.

Energiebesparende maatregelen in één dag

Het is verstandig om nu al (thuis of in uw bedrijf) in te zetten op energiebesparen. U bespaart daarmee op uw energiekosten. Bovendien vermindert u direct de CO2-uitstoot. Maar dat niet alleen. In een duurzaam huis is het prettig en comfortabel wonen. Dus begin vandaag nog. Hieronder een lijst met duurzame maatregelen die u vandaag al kunt doen of regelen:

 • Kleine energiebesparende maatregelen in het hele huis (tochtstrips, ledlampen, folie achter de verwarming en brievenbusborstel)
 • Korter douchen (max. 5 minuten)
 • De cv-ketel op 60 graden zetten, folie om de ketel/boiler en de leidingen isoleren
 • De thermostaat ‘s nachts minstens 4 graden lager zetten bij een traditionele CV-installatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Vloer- of kruipkelderisolatie (kan zelfs 30% meer warmte opleveren)

Nog meer energie besparen

Natuurlijk kunt u nog veel meer doen. Onderstaande maatregelen vragen wat meer tijd, maar leveren u veel op. 

 • Muren isoleren aan de binnenzijde of vanaf de buitenzijde
 • HR++ glas plaatsen
 • Dakisolatie
 • Vloerverwarming aanleggen
 • Zonnepanelen plaatsen
 • Zonnecollectoren (warmte opvangen van de zon samen met een zonneboiler)
 • Een warmtepomp installeren

Welke isolatiemaatregel u kiest, hangt af van meerdere zaken. Kijk eens op de website van het Regionaal Energieloket of doe de isolatiecheck op Milieucentraal.nl.

Wilt u uw woning verduurzamen? Maar heeft u daar niet voldoende geld voor liggen. En wilt u liever niet lenen bij een bank? Dan is onze duurzaamheidslening misschien wel wat voor u. U leent daarbij geld tegen een lage rente en duidelijke voorwaarden.

Meer informatie over de duurzaamheidslening

  U wilt zonnepanelen op uw huis, maar kijkt op tegen het aanvragen van offertes en het regelen? Dan kunt meedoen aan de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen waarmee u extra goedkoop en zonder gedoe uw zonnepanelen aanschaft. Voor de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen werken we samen met het Regionaal Energieloket.

  Uw voordelen op een rij

  • Scherpe prijs. Dit kan omdat er in één keer een groot aantal zonnepanelen geïnstalleerd wordt.
  • Regionale leverancier.
  • De panelen worden geïnstalleerd door een erkende installateur uit de regio.
  • Met uw zonnepanelen gaat uw energierekening flink omlaag.

  Meer informatie

  Voor meer informatie kunt u terecht bij het Regionaal Energieloket.

  Wij werken in de energieregio West-Brabant mee aan de Regionale Energiestrategie (RES) voor een duurzame toekomst. 

  Wat is de RES?

  Naar aanleiding van het klimaatakkoord is Nederland opgedeeld in energieregio’s. Iedere gemeente, provincie en ook waterschap schrijft op dit moment binnen deze regio’s samen aan een RES. Dit is een document waarin staat hoe we als regio de komende tijd duurzame energie gaan opwekken. De energieregio West-Brabant wil dat de energietransitie haalbaar en betaalbaar is. Met oog voor vernieuwing en aandacht voor het gebruik van de ruimte. Meer informatie vindt u op Energieregiowb.nl.