Publieksversie 23 april 2024

Gepubliceerd op

Advies Kwaliteitsmeting VTH 2023

De gemeente Geertruidenberg wil een goede kwaliteit bieden op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Onlangs heeft MasterMeester de kwaliteitscriteria VTH getoetst. Op een aantal

deskundigheidsgebieden voldoen we niet. Dit betekent echter niet dat er binnen de gemeente Geertruidenberg onvoldoende kwaliteit is om zaken voor deze kleine gemeente af te handelen en de juiste kwaliteit te kunnen bieden. We nemen maatregelen om de kwaliteit en professionaliteit (nog verder) te verbeteren. Dit doen wij door een eigen kwaliteitsniveau vast te stellen. Op deze wijze is onze kwaliteit geborgd en verbeteren we ook de dienstverlening voor onze inwoners.

Machtiging aan VRMWB voor coördinatie en financiële afhandeling eerste opvang ontheemden Oekraïne

Het college van B&W machtigt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant om zorg te dragen voor de coördinatie en financiële afhandeling voor de eerste opvang ontheemden Oekraïne. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft hiervoor een machtigingsformulier beschikbaar gesteld.

Vaststellen collegeverklaring DigiD en Suwinet en Ensia verantwoording 2023

In de afgelopen periode zijn op het gebied van informatiebeveiliging verschillende evaluaties uitgevoerd. Hierbij is beoordeeld in hoeverre de gemeente Geertruidenberg voldoet aan de (wettelijke) normen die gelden voor informatiebeveiliging. De resultaten van deze evaluaties zijn nu ter beoordeling voorgelegd aan het college. Voorgesteld wordt om een collegeverklaring af te geven. Na afgifte hiervan worden de gemeenteraad, de landelijke toezichthouders en het ministerie van BZK geïnformeerd.

VTH-Jaarverslag 2023

Het college heeft het VTH-jaarverslag 2023 (Vergunning, Toezicht en Handhaving) vastgesteld. In het VTH-jaarverslag 2023 staat wat de gemeente in 2023 heeft uitgevoerd op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving. Het VTH-jaarverslag 2023 is naar de Provincie Noord-Brabant gestuurd voor het Interbestuurlijk Toezicht. Het Interbestuurlijk Toezicht beoordeelt of de gemeente Geertruidenberg haar taken uitvoert volgens de geldende wet- en regelgeving. Met het vaststellen van het VTH-jaarverslag 2023 en het VTH-jaarverslag 2023 ter beoordeling aanbieden aan het Interbestuurlijk Toezicht, heeft de gemeente Geertruidenberg voldaan aan haar wettelijke verplichting.

Aanwijzen Functionaris Gegevensbescherming

Het college het besloten de gemeenteraad voor te stellen een Functionaris Gegevensbescherming voor de gemeenteraad aan te wijzen. De gemeenteraad neemt hierover een nog een besluit.