Zelf aan de slag

Er zijn allerlei mogelijkheden om bij te dragen aan een duurzame gemeente. Dit hoeven niet altijd grote investeringen te zijn. Ook kleine maatregelen helpen. En u bespaart daarmee al snel op uw energierekening. 

Gemeente Geertruidenberg blijft in beweging om duurzaamheid te stimuleren. Om u hierbij te helpen hebben wij een aparte website voor duurzaamheid aangemaakt. Ga naar duurzaamgeertruidenberg.nl voor alle informatie over duurzaamheid. 

Duurzaamheid logo

Met de gratis huisscan brengt u in beeld hoe u kunt besparen op uw energierekening. U beantwoordt eerst een paar vragen waarna u gratis persoonlijk advies krijgt. Meer informatie krijgt u bij het Regionaal Energieloket.

De medewerkers van het Regionaal Energieloket kunnen u adviseren over het verduurzamen van uw woning. Daarnaast vindt u op de website verschillende ideeën en inspiratie.

We hebben ook een zakelijk energieloket in samenwerking met het Regionaal Energieloket. Bedrijven kunnen hier terecht voor informatie over verduurzamen. Denk aan: energiebesparingstips, subsidies, wetgeving en advies over het grootschalig opwekken van elektriciteit. Met het zakelijk energieloket wil de gemeente ondernemers ondersteunen bij het maken van de juiste beslissingen rondom energiebesparing.

 

Energieadvies voor verschillende sectoren

Op de website https://zakelijk.regionaalenergieloket.nl/geertruidenberg worden energie-besparende maatregelen toegelicht voor verschillende sectoren. Agrariërs kunnen bijvoorbeeld collectief zonnepanelen inkopen via de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). En wist u dat eigenaars van winkelpanden elektriciteitskosten soms wel met 80% terug kunnen brengen door over te stappen op ledverlichting?

 

Energie besparen steeds groter onderdeel van bedrijfsvoering

Gemeente Geertruidenberg ziet dat ook bij lokale bedrijven verduurzaming een steeds grotere rol speelt. Bedrijven moeten bijvoorbeeld aan steeds meer wet- en regelgeving voldoen rondom duurzaamheid. Duurzame bedrijfsvoering draagt mede daarom ook bij aan een toekomstbestendige organisatie. Daarnaast levert het besparen van energie vaak ook financieel voordeel op. Het zakelijk energieloket helpt organisaties bij het maken van de juiste afwegingen bij het verduurzamen van hun bedrijfspand.

 

Bezoek zakelijk.regionaalenergieloket.nl/Geertruidenberg

Op https://zakelijk.regionaalenergieloket.nl/geertruidenberg vindt u alles over het verduurzamen van uw bedrijf.

 

Naast informatie over energiebesparende maatregelen vindt u meer over subsidies, financieringsmogelijkheden en wet- en regelgeving. Ook vindt u een overzicht van landelijke en lokale partijen waar u terecht kunt voor maatwerkadvies en ondersteuning bij de uitvoering.

 

We gaan nieuwsbrieven versturen over duurzaamheid. Wilt u die ontvangen? Dan kunt u zich via het online formulier aanmelden.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geveltuin aanvragen

In delen van de gemeente waar woningen of winkels geen voortuin hebben kun je een geveltuin aanvragen. Wil je zelf een geveltuin? Vraag hem dan aan door te mailen naar duurzaamheid@geertruidenberg.nl. Vermeld duidelijk je adres, huisnummer en postcode. De gemeente bekijkt dan of jouw locatie aan de voorwaarden voldoet.

Waarom een geveltuin?

Door stenen en tegels te vervangen voor groen, kan de bodem beter de regen opnemen en ontlasten we het riool. Ook vermindert het hittestress tijdens warme periodes, omdat planten en bomen hitte onttrekken aan de omgeving. Bovendien trekken bloemen en planten veel verschillende insecten en vogels aan die op hun beurt de biodiversiteit vergroten. En niet onbelangrijk; de tuintjes vrolijken de hele straat op! Op deze manier werken we samen aan een duurzame en fijne straat.

Spelregels

  • Het aanleggen van een geveltuintje is vergunningsvrij.
  • De grond blijft eigendom van de gemeente. De gemeente legt het geveltuintje aan, de initiatiefnemer zorgt zelf voor beplanting.
  • Heeft u een huurwoning? Dan is er een schriftelijke toestemming nodig van de verhuurder;
  • Het geveltuintje mag maximaal 60 cm (twee stoeptegels) diep zijn en 40 centimeter de grond in gaan, in verband met ondergrondse kabels en leidingen;
  • De beplanting moet voldoen aan de volgende regels:
    • de beplanting moet op de beplantingslijst staan;
    • de beplanting mag maximaal 60 cm breed zijn en niet overhangen over de stoep;
    • de beplanting mag geen gezichtsbelemmering veroorzaken;
    • de beplanting mag niet giftig zijn voor mens en dier;
    • de beplanting moet geschikt zijn voor in een smalle plantstrook;
    • de beplanting mag géén doornen waar voorbijgangers zich aan kunnen verwonden;
    • de beplanting mag géén agressieve wortelgroei om opdrukkende bestrating te voorkomen.
  • Overgebleven trottoir moet minimaal 1,50 meter breed zijn, zodat rolstoelen, kinderwagens en rollators vrije doorgang hebben;
  • De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor het onderhoud van het geveltuintje, er mag geen wildgroei ontstaan;
  • Het is niet toegestaan om bouwwerken, zoals hekjes, in het geveltuintje te plaatsen of het geveltuintje af te schermen.
  • In het geval van een beschermd stadsgezicht wordt het voorstel voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK), die advies geeft over de manier of en op welke manier het project ruimtelijk kan worden ingepast.
  • Bij verhuizing draagt initiatiefnemer het geveltuintje over aan de nieuwe bewoner en stelt de gemeente hiervan in kennis (via info@geertruidenberg.nl). De nieuwe bewoner zal een nieuwe overeenkomst moeten sluiten met de gemeente voor het geveltuintje. 
  • Het geveltuintje dient door de initiatiefnemer te worden ontruimd:
    • binnen 30 dagen bij beëindiging van deze bruikleenovereenkomst;
    • binnen 30 dagen bij verhuizing van initiatiefnemer ingeval de nieuwe bewoner het geveltuintje niet wil overnemen.
  • Na ontruiming zal de gemeente zorgdragen voor herbestrating van het geveltuintje en de kosten hiervan in rekening brengen bij de initiatiefnemer.
  • De gemeente zal het geveltuintje in de oorspronkelijke staat herstellen en de kosten verhalen op de initiatiefnemer ingeval initiatiefnemer het geveltuintje niet ontruimt (zie spelregel 10).
  • Deze bruikleenovereenkomst eindigt door schriftelijke opzegging door de initiatiefnemer of door de gemeente.
  • De gemeente zal bij slecht beheer van het geveltuintje of bij nalatigheid, na een waarschuwing, de bruikleenovereenkomst schriftelijk beëindigen. De gemeente zal het geveltuintje in de oorspronkelijke staat herstellen en de kosten verhalen op de initiatiefnemer.

Meedoen?

Stuur een mail duurzaamheid@geertruidenberg.nl. Zorg ervoor dat duidelijk je adres, huisnummer én postcode vermeld. Stuur eventueel ook een foto van de gevel mee.

Afhankelijk van het aantal aanvragen wordt er gekeken wanneer een geveltuin gerealiseerd kan worden.