Vragen en antwoorden asielzoekers in het Hoge Veer

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden. Deze vragen worden regelmatig bijgewerkt.

Staat uw vraag hier niet tussen? Dan kunt u een e-mail sturen naar opvanglocatie@geertruidenberg.nl of bellen naar 14 0162. 

Waarom biedt de gemeente ruimte voor noodopvang aan?

In ter Apel loopt het spaak omdat er een tekort aan opvangplekken en een tekort aan woningen voor statushouders is. Dit leidt dit tot schrijnende situaties in Ter Apel. Geertruidenberg neemt deze verantwoordelijkheid gedeeltelijk op zich voor de regio de Baronie door 35 asielzoekers op te vangen in het Hoge Veer.

Hoe lang blijven de asielzoekers? 

De noodopvang is voor een beperkte periode. Bij de komst van de asielzoekers is met de gemeenteraad afgesproken dat de noodopvang tijdelijk is. Op 14 maart 2024 heeft de gemeenteraad, na een evaluatie van de eerste drie maanden, besloten dat de noodopvang tot uiterlijk 30 september 2024 zal blijven bestaan in het Hoge Veer in Raamsdonksveer.

Hoeveel asielzoekers wonen er in de noodopvanglocatie? 

Het gaat om 35 asielzoekers. 

Hoe ziet de samenstelling van de groep asielzoekers eruit?

Op dit moment wonen er vooral gezinnen, koppels en moeders met kinderen in de noodopvang van het Hoge Veer. 

Waar is de opvang? In welk gedeelte van het gebouw?

De opvang vindt plaats op een aparte vleugel van de tweede verdieping en we zetten de derde verdieping van het pand hiervoor in. 

Wat betekent dit voor de Oekraïense vluchtelingen die nu wonen op Het Hoge Veer?

Voor de Oekraïense vluchtelingen betekent het dat ze samen wonen met de asielzoekers. De asielzoekers worden, voor zover mogelijk, gescheiden van elkaar gehuisvest. Dit betekent dat de asielzoekers gehuisvest worden in een aparte vleugel op de 2e verdieping en op de 3e verdieping (die leeg stond). De Oekraïense vluchtelingen en de asielzoekers gaan wel gezamenlijk gebruikmaken van een aantal faciliteiten in het pand. We begrijpen dat er zorgen en vragen leven. We hebben hiervoor de beveiliging in en rondom het pand opgeschaald. Voor vragen kunnen Oekraïense vluchtelingen terecht bij de locatiemanager van de gemeente.  

Wat betekent dit voor de huidige anti-kraak bewoners van Het Hoge Veer? 

Voor de anti-kraak bewoners betekent dit dat er asielzoekers komen wonen in het pand, maar niet in het gedeelte waar de anti-krakers nu wonen. Het kan zijn dat ze elkaar tegenkomen, in de buitenomgeving van het pand. De beveiliging in en rondom het pand wordt opgeschaald. Er is 24/7 beveiliging in het pand aanwezig. 

Hoe borgen jullie de veiligheid voor bewoners en direct omwonenden?

Als gemeente doen we wat we kunnen om te zorgen dat de noopopvang voor iedereen zo prettig mogelijk verloopt: voor de asielzoekers, de Oekraïense vluchtelingen en de omgeving van de noodopvang. Dat betekent dat we vragen, zorgen en ideeën van de omgeving serieus nemen en dat we zorgen dat de vluchtelingen en asielzoekers een zo goed mogelijk verblijf hebben. Met verschillende partners zoals Refugee team en vrijwilligers organiseren we een programma voor een zinvolle tijds- en dagbesteding. In de opvang gelden voor alle bewoners huisregels. Er zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week beveiligers op de locatie (en rondom het pand) aanwezig en er wordt, zoals gebruikelijk, een bezoekersregeling gehanteerd. 

Waarom is de omgeving niet eerst gevraagd of zij hier mee instemmen? 

Omdat de humanitaire nood hoog is en er sprake is van een crisissituatie in ter Apel is tijdens de raadsvergadering op 14 december jl., aan omwonenden de mogelijkheid gegeven om in te spreken. Op die avond heeft de gemeenteraad besloten om het Hoge Veer zo snel als mogelijk gereed te maken voor de noodopvang van 35 asielzoekers. 

Hoe zit het met de gezondheid van de vluchtelingen?

Vluchtelingen worden direct bij aankomst in Nederland medisch gecontroleerd. De GGD is hierbij betrokken. 

Gaan kinderen van de noodopvang in de gemeente Geertruidenberg naar school?

Alle kinderen in Nederland vallen tot hun achttiende onder de Leerplichtwet, dus ook die in de noodopvang. Of en in hoeverre het lukt om de kinderen onderwijs aan te bieden gedurende de waarschijnlijk korte tijd die ze hier verblijven, is moeilijk te voorspellen.

Wat kan ik merken van de komst van de asielzoekers?

Uit ervaring van andere locaties waar asielzoekers worden opgevangen blijkt dat ze veel op de opvang en in de directe omgeving verblijven. Deze eerste periode in Nederland kunnen zij gebruiken om te rusten. De asielzoekers zijn vrij om hun omgeving te verkennen. Ze kunnen aan diverse (georganiseerde) activiteiten meedoen en winkels bezoeken. 

Waar kunnen we terecht met vragen, klachten en problemen?

Er zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week beveiligers op de locatie de locatie aanwezig. Voor vragen aan de gemeente neemt u contact op via opvanglocatie@geertruidenberg.nl. Bij spoed belt u de politie via 112, heeft u wel hulp nodig maar is het geen spoed, dan belt u de politie via  0900 8844.

Wat gaat een dergelijke opvang kosten en wie betaalt dat?

De kosten van de opvang worden volledig vergoed door het COA.

Gaat opvang van vluchtelingen ten koste van woningen voor onze eigen inwoners?

Nee, het gaat hier om noodopvang voor vluchtelingen in het Hoge Veer voor een bepaalde periode. Na 1 oktober 2024 wordt het pand gesloopt en wordt er ruimte gemaakt voor nieuwbouw.